Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Az eladó egy olasz cégek és magánszemélyek tulajdonában lévő társaság.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent tájékoztatás szerint a Schmidt Mária és két gyermeke – az LMP-s parlamenti képviselő Ungár Péter, valamint Ungár Anna – által közvetve 64,4 százalékban tulajdonolt Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) a Városmajor Projekt Ingatlanhasznosító Kft.-vel kötött adásvételi szerződést egy 15 ezer négyzetméteres budapesti irodaház megvásárlásáról. Amelynek „különlegessége, hogy a 12. kerület egyik legfrekventáltabb utcájában egy 7 szintes, 248 férőhelyes parkolóház kialakítására van jogerős építési engedélye. A tranzakció zárásának várható időpontja 2020. január 31.” – olvasható a közzétételben.

Az ominózus irodaház a Városmajor utca 35-37-es számú telken található Városmajor Office Center, amely 1981 és 1986 között jött létre a Kossuth- és Ybl-díjas építész, Vadász György tervei alapján. A maga korában ultramodernnek számító létesítményt azért építették, mert a Postának hatalmas telefon- és kapcsolóközpontra volt szüksége, amelyet ott helyeztek el.

Az irodaház a 2000-es évek második felében került a Városmajor Projekt Kft. tulajdonába, amelyet olasz cégek és magánszemélyek 2006 júniusában, 260 millió forintos alaptőkével alapítottak az ingatlan hasznosítására. A cég jegyzett tőkéjét 2009 novemberéig három lépésben, 1,126 milliárdra emelték. Az irodaház legismertebb mai bérlője a Magyar Posta, amely ott működteti a Budai Központi Kézbesítő Postát.

Mivel az irodaház méreteihez képest kevés volt a parkolóhely az ingatlanon, a tulajdonosok elhatározták a parkolási lehetőségek bővítését. A 2013-ban napvilágot látott tervek szerint a telken található földszintes, „C” jelű épület helyén (amelynek alsó szintje az udvarral, felső szintje a Városmajor utcával van egy szintben – ennek tetején található a nemrégiben lezárt felszíni parkoló) olyan parkolóházat szerettek volna kialakítani, amelyben egyszerre nagyjából 250 jármű férne el. E tervek mindeddig nem valósultak meg, ám a BIF közleménye szerint ez a reménybeli új tulajdonosnak a szándékában áll.

Amennyiben létrejön az ügylet, akkor ez már a BIF második irodaháza lenne a Városmajor utcában. A 12-14. szám alatt található Városmajor Irodaház is az övé, amellyel kapcsolatban a 2019. első féléves gyorsjelentésében arról tájékoztatott, hogy annak átalakítását és a fejlesztési koncepcióról való döntést elősegítő tanulmányokat előkészítette, az épület újrapozicionálásával és az új fejlesztésekkel az irodapiaci pozícióját kívánja tovább erősíteni.

A BIF 2019. június 30-án infrastrukturális és közlekedési szempontból kiváló elhelyezkedésű öt "B" kategóriájú és két „A” kategóriájú irodaépületet tulajdonolt, amelyek átlagosan 97 százalékos kihasználtsággal működtek 2019 első félévében – olvasható az ominózus gyorsjelentésben. Közülük a Városmajor Irodaház mellett a belváros szívében elhelyezkedő Vigadó Palota, valamint a Central Business Districtben, a Nyugati Pályaudvar vonzáskörzetében található Bajcsy Irodaház a legismertebb.

A BIF két parkolóházat üzemeltetett 2019 első felében. Az egyik a belváros szívében, a Budapest, V. kerületi Aranykéz utca 4-6. szám alatt lévő Aranykéz Parkolóház, a másik pedig az, amelyik a Budapest III. kerületi, Polgár utca 8-10. szám alatt a Flórián Udvar Irodaház részét képezi. Míg az előbbi a BIF tőzsdei tájékoztatása szerint „tulajdonképpen teljes kihasználtsággal működött”, addig a Flórián Udvar parkolóház 90 százalékossal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.