<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az eladó egy olasz cégek és magánszemélyek tulajdonában lévő társaság.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent tájékoztatás szerint a Schmidt Mária és két gyermeke – az LMP-s parlamenti képviselő Ungár Péter, valamint Ungár Anna – által közvetve 64,4 százalékban tulajdonolt Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) a Városmajor Projekt Ingatlanhasznosító Kft.-vel kötött adásvételi szerződést egy 15 ezer négyzetméteres budapesti irodaház megvásárlásáról. Amelynek „különlegessége, hogy a 12. kerület egyik legfrekventáltabb utcájában egy 7 szintes, 248 férőhelyes parkolóház kialakítására van jogerős építési engedélye. A tranzakció zárásának várható időpontja 2020. január 31.” – olvasható a közzétételben.

Az ominózus irodaház a Városmajor utca 35-37-es számú telken található Városmajor Office Center, amely 1981 és 1986 között jött létre a Kossuth- és Ybl-díjas építész, Vadász György tervei alapján. A maga korában ultramodernnek számító létesítményt azért építették, mert a Postának hatalmas telefon- és kapcsolóközpontra volt szüksége, amelyet ott helyeztek el.

Az irodaház a 2000-es évek második felében került a Városmajor Projekt Kft. tulajdonába, amelyet olasz cégek és magánszemélyek 2006 júniusában, 260 millió forintos alaptőkével alapítottak az ingatlan hasznosítására. A cég jegyzett tőkéjét 2009 novemberéig három lépésben, 1,126 milliárdra emelték. Az irodaház legismertebb mai bérlője a Magyar Posta, amely ott működteti a Budai Központi Kézbesítő Postát.

Mivel az irodaház méreteihez képest kevés volt a parkolóhely az ingatlanon, a tulajdonosok elhatározták a parkolási lehetőségek bővítését. A 2013-ban napvilágot látott tervek szerint a telken található földszintes, „C” jelű épület helyén (amelynek alsó szintje az udvarral, felső szintje a Városmajor utcával van egy szintben – ennek tetején található a nemrégiben lezárt felszíni parkoló) olyan parkolóházat szerettek volna kialakítani, amelyben egyszerre nagyjából 250 jármű férne el. E tervek mindeddig nem valósultak meg, ám a BIF közleménye szerint ez a reménybeli új tulajdonosnak a szándékában áll.

Amennyiben létrejön az ügylet, akkor ez már a BIF második irodaháza lenne a Városmajor utcában. A 12-14. szám alatt található Városmajor Irodaház is az övé, amellyel kapcsolatban a 2019. első féléves gyorsjelentésében arról tájékoztatott, hogy annak átalakítását és a fejlesztési koncepcióról való döntést elősegítő tanulmányokat előkészítette, az épület újrapozicionálásával és az új fejlesztésekkel az irodapiaci pozícióját kívánja tovább erősíteni.

A BIF 2019. június 30-án infrastrukturális és közlekedési szempontból kiváló elhelyezkedésű öt "B" kategóriájú és két „A” kategóriájú irodaépületet tulajdonolt, amelyek átlagosan 97 százalékos kihasználtsággal működtek 2019 első félévében – olvasható az ominózus gyorsjelentésben. Közülük a Városmajor Irodaház mellett a belváros szívében elhelyezkedő Vigadó Palota, valamint a Central Business Districtben, a Nyugati Pályaudvar vonzáskörzetében található Bajcsy Irodaház a legismertebb.

A BIF két parkolóházat üzemeltetett 2019 első felében. Az egyik a belváros szívében, a Budapest, V. kerületi Aranykéz utca 4-6. szám alatt lévő Aranykéz Parkolóház, a másik pedig az, amelyik a Budapest III. kerületi, Polgár utca 8-10. szám alatt a Flórián Udvar Irodaház részét képezi. Míg az előbbi a BIF tőzsdei tájékoztatása szerint „tulajdonképpen teljes kihasználtsággal működött”, addig a Flórián Udvar parkolóház 90 százalékossal.