2018. március 17. 11:49
mfor.hu

A közösségi oldal nagyon komoly döntést hozott tegnap: felfüggesztette platformján a Cambridge Analytica és a Strategic Communications Laboratories nevű adatelemző cégeket. A Cambridge Analytica segítségét használva lett Donald Trump elnök, és győzött a Brexit is - a cég saját bevallása szerint is.

A Cambridge Analyitica szerepét egyre tüzetesebben veszik górcső alá a Trump megválasztása körüli orosz befolyásról szóló vizsgálatokban, adatokezelési visszaélésekkel vádolva a céget - írja a Business Insider.

A Facebook tegnapi bejelentése szerint "tevékenységük középpontjában felhasználóik adatainak védelme áll, és ezt követeleik meg minden partnerüktől is, amelyek appokat fejlesztenek a platformjukra".

A közösségi óriás a Cambridge Analytica egyre növekvő jelentőségére való tekintettel meg is magyarázta döntésének okait. (A brit cégről, tevékenységéről az Index írt korábban alapos, bemutató cikket.)

A Facebook elnökhelyettese, Paul Grewel által jegyzett közlemény szerint egy Cambridge-i professzor, Aleksandr Kogan által fejlesztett,   thisisyourdigitallife  nevű, személyiség-előreljezésre használt Facebook-app 2015-ben szabálytalanul adott át felhasználói adatokat két most felfüggesztett cégnek. Az app 270 ezer felhasználó adataihoz fért hozzá, azzal az ígérettel, hogy pszichológusok fogják személyiségtesztekhez használni . A Facebook néhány cégnek megengedi, hogy felhasználói adatához férjen, amelyekkel azok érdeklődését és preferenciáit azonosíthatja be.


A netes óriás szerint az érintettek annak idején egyetértettek adatok megsemmisítését illetően. De Grewel most azt állítja pénteki közleményében, hogy "pár napja olyan jelentéseket kaptak, amelyek ellentétesek voltak a korábban kapott tanúsítványokkal, és arról árulkodtak, hogy nem minden adatot töröltek." A Facebook ezért "agresszív lépéseket tett ezen állítások ellenőrzésére". 

Az ilyen információk nagyon értékesek, és ha visszaélnek velük, rosszindulatú szereplők célzott hirdetésekkel és információkkal tudják bombázni a Facebook felhasználóit. Pont ahogyan ez a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban történt. Donald Trump a Cambridge Analyticával kötött szerződést 2016 júniusában, hogy segítsen 230 millió felnőtt felhasználó adatait felhasználva célzott üzeneteket juttatni a választókhoz.A brit cégről azóta sok minden kiderült. Többek között az is, hogy vezérigazgatója Julian Assange-hoz, a WikiLeaks alapítójához fordult segítségért, hogy a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton törölt emailjeihez hozzájusson.

Az email-ügy és a miatta kibontakozó FBI-vizsgálat érzékenyen érintette Clinton elnöki esélyeit, és az orosz törekvések egyikének tekintették, amellyel a Putyin-adminisztráció befolyásálni igyekezett az amerikai elnökválasztást.

A BBC szerint a Cambridge Analytica közleményben jelezte, hogy minden kérdéses adatot törölt annak idején, amikor kiderült, hogy azokat a Facebook adatkezelési szabályainak megsértésével szerezték. Közleményük szerint a 2016-os elnökválasztási kampány során nem használtak fel egyetlen adatot sem, amelyhez Kogan professzortól jutottak hozzá.