3p

A veszélyhelyzet kihírdetése óta egyszerűen muszáj a telemedicina adta lehetőségeket kihasználniuk az orvosoknak, hiszen most lehetetlen találkozniuk minden beteggel. A veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt ezért pontosította a járvány alatti egészségügyi teendőket a kormány a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

A telemedicina igazi 21. századi lehetőség, melyre a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt egyre nagyobb szükség van. Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász lapunk hasábjain épp azt fejtegette, hogy mennyire fontos ennek kiépítése és egy modern egészségügy létrehozása:  

"Amiért viszont egyértelműen az elmúlt évek semmittevése okolható, az a telemedicina elterjedését gátló maradi szabályozási környezet. Most nagyon jól jönne több jogi lehetőség és segítség az orvosoknak a távolról történő betegellátáshoz, ahogy azt más országokban már rutinszerűen kidolgozott feltételek mellett végzik.” 

A telemedicina a járvány után is fontos. Fotó: Depositphotos
A telemedicina a járvány után is fontos. Fotó: Depositphotos

Az új rendelet kimondja, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel az orvosi jelenlét és az egészségügyi finanszírozás elszámolásának nem feltétele a  beteg személyes jelenléte, ha az  ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése ezt lehetővé teszik. Azaz amit meg lehet oldani távolról, azt mind el kell végezni. 

Ennek értelmében telemedicinának kell minősíteni a beteg távollétében többek között a következőket:

  1. a beteg állapotának megítélését, adatgyűjtést, előszűrését távkonzultációban
  2. a betegség meghatározását, további vizsgálatainak eldöntését, elrendelését, gyógykezelésének elindítását, szakorvosi távkonzultációt
  3. diagnózis, terápiás javaslat felállítását távkonzultáció keretében, távmonitoring és távdiagnosztikai eszközzel
  4. gyógyszer rendelését
  5. távkonzílium szervezését, beutaló kiállítását
  6. pszichoterápáta, krízisintervenciót, szoptatási tanácsadást, egyéb tanácsadást
  7. fizioterápiát távkonzultációval

Mindezeket az egészségügyi intézménynek kötelessége feltüntetnie a honlapján, s megfelelő módon dokumentálnia kell saját informatikai rendszerében, hogy az  Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben létrejöjjön a  vizsgálat tényét és szereplőit dokumentáló eseménykatalógus-bejegyzés és egy, a vizsgálatot szakmai szempontból igazoló elektronikus kórtörténeti dokumentum. A rendelet hangsúlyozza, hogy ha a beteg állapotának romlása, vagy maradandó károsodás kialakulása miatt elkerülhetetlen a személyes találozó, és köteles gondoskodni az intézmény a betegről.

A telemedicina felmerülő költségei a veszélyhelyzet ideje alatt utólagos elszámolás keretében "telemedicinális ellátásnak" minősülnek. 

 

 

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!