2018. március 12. 14:21
MTI

A célárfolyama 16-18 dollár.

A Dropbox benyújtotta hétfőn az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek (SEC) elsődleges nyilvános részvénykibocsátási kérelmét. Az online fájltárolási szolgáltatást nyújtó, San Franciscó-i székhelyű vállalat 36 millió részvényt bocsátana ki, darabonként 16-18 dolláros áron. Ha a részvénykibocsátás a vártnak megfelelően alakul, az azt jelentené, hogy a Dropbox piaci tőkeértéke meghaladja a hétmilliárd dollárt. 

A 2007-ben alapított Dropbox, amely kezdetben ingyenes szolgáltatásként nyújtotta fotók, zene és más nagy méretű fájlok megosztását és tárolását, lehetővé teszi állományok felhőben tárolását, szinkronizálását és megosztását. A szolgáltatás használatával különféle eszközök - például mobiltelefonok, számítógépek - kapcsolhatóak össze egy közös könyvtár révén. A Dropbox olyan, jóval nagyobb technológiai cégek vetélytársa mint az Alphabet, a Microsoft, az Amazon és az ugyancsak felhőszolgáltatásokat nyújtó Box.


A SEC-hez benyújtott kérelmében a Dropbox arról számolt be, hogy tavaly 1,11 milliárd dollár bevétele volt, 31 százalékkal több a 2016-ban elért 844,8 millió dollárnál. A vállalat tavaly 111,7 millió dollár veszteséget termelt, ami valamivel több mint fele a 2016-os 210,2 millió dolláros veszteségnek.

A Dropboxnak 180 országban 11 millió olyan ügyfele van, akik fizetnek a szolgáltatásokért. A tőlük származó bevételek nagyjából fele származott az Egyesült Államokból, a másik fele pedig az összes többi országból. Az elsődleges nyilvános tőzsdei kibocsátás fontos teszt lesz, miután 2014-ben egy magántőkegyűjtő akció eredményeként majdnem 10 milliárd dollárra becsülték a Dropbox értékét.