<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tulajdonrészt vásárol az Alteo Nyrt. vezető hazai alternatívenergetikai társaságban a Diófa Alapkezelő Zrt. Az akvizícióval a Diófa egy jelentős hozamkilátású invesztíciót hajt végre, amely illeszkedik a vállalatnak a megújulóenergetikai befektetésekre egyre nagyobb fókuszt helyező új stratégiájához.

Összhangban a világot meghatározó jelentős trendekkel, a Diófa Alapkezelő Zrt. beszáll a zöldenergetikába. Ennek jegyében tulajdonrészt vásárol az alternatívenergetikában, ezen belül is a megújulóenergia-termelés területén különösen erős Alteo Nyrt.-ben.

A világtrendekkel összhangban. Fotó: Depositphotos
A világtrendekkel összhangban. Fotó: Depositphotos

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Alteo 2008-as alapítása óta dinamikusan növekszik, ma már összesen 26 erőművet tulajdonol, illetve üzemeltet; a többi között szélerőművel, vízerőművel, naperőművel, valamint több, megújuló gázzal, illetve biogázzal üzemelő erőművel is rendelkezik. Emellett jelen van az ipari energiahatékonysági szolgáltatások, az energiakereskedelem, az e-mobilitás, a hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság területén is. Csoportszintű konszolidált árbevétele 2021-ben meghaladta a 44 milliárd forintot, adózott eredménye pedig csaknem 6 milliárd forint volt.

A tranzakciót egy hármas konzorcium részeként, a Mol Csoporttal és az Indotek Group ingatlanpiaci és befektetéskezelő cégcsoporttal együtt hajtja végre a Diófa. A felek a Wallis Asset Management 61,6 százalékos Alteo-részesedését vásárolják meg, valamint kötelező nyilvános vételi ajánlatot tesznek az Alteo tőzsdén forgó részvényeire.

„A beszállás az Alteóba egy újabb állomás stratégiai elképzeléseink megvalósításában. Olyan, tudásalapú Diófát szeretnénk felépíteni, amely új perspektívákat és még magasabb hozamokat biztosít az ügyfeleinknek” – emelte ki az ügylet kapcsán Benczédi Balázs vezérigazgató. „A tranzakcióval olyan, hazánk energiafüggetlenségét is erősítő zöldenergetikai befektetést hajtunk vére, amely jelentős hozampotenciállal bír, egyben tovább erősíti ESG-portfóliónkat” – tette hozzá a Diófa első embere, hangsúlyozva, hogy az alapkezelő számára kiemelt fontossággal bír a fenntarthatósági személet, üzleti gyakorlat és kapcsolódó innovatív technológiák megvalósítása. 

A Diófa 2009-ben alapított, budapesti székhelyű alapkezelő társaság, az általa menedzselt befektetési portfólió összértéke ma már meghaladja a 460 milliárd forintot. Több mint 360 milliárd forintnyi vagyont kezel befektetési alapokban, emellett magánnyugdíjpénztárak, biztosító társaságok és egyéb intézményi befektetők számára is nyújt vagyonkezelési szolgáltatásokat.

A Diófa ma már ESG-alapú befektetési terméket is kínál. Ilyen a 2020-ban elindított Diófa Jövőkép ESG Részvény Befektetési Alap, amelynek portfóliójába az alapkezelő szakértői olyan pénzügyi termékeket válogattak össze, amelyek nagymértékben mozdítanak elő környezeti vagy társadalmi célkitűzéseket, ezzel elősegítve környezetünk megóvását, és közösségeink élhetőbbé tételét.