<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		
mfor.hu

Rájár a rúd a befektetőkre, hiszen a vérzivataros október után novemberben is lefele tartanak a tőzsdék. A legnagyobb veszteséget vélhetőleg a kriptoeszközök tulajdonosai szenvedik el.

Világszerte a spekulánsok nagy kedvence volt tavaly a Bitcoin, illetve az annak farvizén ismertté váló más virtuális fizetőeszközök. A kriptovaluták árfolyammozgása szinte követhetetlen volt, gyakorlatilag egész évben töretlenül erősödtek. Ha volt is egy kis visszaesés, azt a spekulánsok vételi jelzésnek tekintették, és december közepéig folyamatosan felfele hajtották az árakat.

A 2017-es évet még 1000 dollár alatt nyitó Bitcoin például december 16-án tetőzött, és 19 343 dollárt is adtak érte. Az exponenciálisan gyorsuló növekedés viszont még a tavalyi évben megtört, és néhány nap alatt elvesztette a kripoeszköz az értékének harmadát.

Ezt követően ugyan voltak próbálkozásai az emelkedésre, de összességében az esés jellemezte a Bitcoint. Egyes szintek környékén ugyan hosszan elidőzött, így például a 10-12 ezer dollár közötti sávban, de aztán egy idő után mindig lentebb került. Egészen a 6000 dolláros szintig kellett lejönnie az árfolyamnak, amely úgy tűnt, végre stabil támaszt jelenthet; ezt többször el is érte, de minden egyes alkalommal határozottan vissza is pattant onnan. Ennek hatására ismét előkerültek azok a jóslatok, amelyek fényes jövőt vetítettek elő a kriptoeszközöknek, bár a negatív hangok így is többségben voltak. Az ellentétes véleményeket szintetizálva nagyjából azt lehetett leszűrni, hogy a Bitcoin mögötti blockchain technológia nagyon ígéretes és ezt a szakértők többsége nagyra tartotta. A kriptoeszközök körüli felfokozott spekulációt viszont inkább csak mániának tekintették, amelyek vége mindig az, hogy kidurran a lufi.

Úgy tűnik, ezek a jóslatok kezdenek egyre inkább beválni, hiszen egy hete a korábbi fontos támasz elesett, és ismét lejtőre került a Bitcoin. A helyzetet nehezíti, hogy globálisan a nagy tőkepiacokon is elromlott a hangulat, a befektetők meglehetősen pesszimisták lettek, a részvényárak pedig trendszerűen csökkennek. Ilyen esetekben nem ritka az, hogy a részben hitelből vagy tőkeáttéttel spekuláló emberek nagyobb veszteséget szenvednek el. Az ebből kifolyólag gyengébb likviditási helyzetbe kerülő befektetők pedig ilyenkor a legkevésbé perspektivikus eszközeiktől igyekeznek a leggyorsabban megszabadulni, ami hozzájárulhatott a kriptoeszközök piacán látható újabb eladási hullámhoz.

Hétfőn így újabb mélypontot ért el a Bitcoin, melynek árfolyama tegnap reggel még 5000 dollár felett volt. A szakértők viszont figyelmeztettek, hogy ezt könnyen áttörheti lefele, ami „vérfürdőt” válthat ki. A jóslat úgy tűnik, gyorsan megvalósult, hiszen már a tegnapi napon is folytatódott a lejtmenet és beszakadt a lélektani szint. Kedden pedig újabb közel 12 százalékos veszteséggel folytatódott a zuhanás. A Bitcoin így több, mint egy éves mélypontjára került.

A negatív hangulatban ráadásul a várakozások is egyre pesszimistábbak, sok szakértő vár további árfolyamcsökkenést. Általános vélemény, hogy a Bitcoin most már előbb lesz 1000 dollár, mint 10 000. Nagy kérdés, hogy azok, akik az elmúlt egy, másfél évben nagy reményekkel toltak pénzt a Bitcoinba, mikor kezdenek pánikszerűen menekülni. Érdekesség egyébként, hogy a vásárlók között nem csak a potenciális nyereségtől megszédülő spekulánsok voltak, hanem a nagy befektetési bankok is komoly mennyiséget halmoztak fel a Bitcoinból. De olyan világhírű tőzsdeguruk - mint például Soros György - is vásároltak a kriptoeszközből.

Nem csak a Bitcoin piacán láthatunk egyébként zuhanó árakat, hanem a többi hasonló eszköznél is, a második legnagyobb kapitalizációjú virtuális valuta, az Ethereum például 16 hónapos mélyponton van, de hasonló a helyzet Litecoin, az XRP és a Bitcoin Cash esetében is. Nem véletlenül jellemezte a helyzetet egy szakértő úgy, hogy az árfolyamok úgy olvadnak, mint a hóemberek a melegben. Január óta a kriptoeszközök teljes értéke 650 milliárd dollárral csökkent.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.