2019. október 7. 15:20
mfor.hu

Egy korábbi közjegyzői fizetési meghagyást jogerősítő végzés ugyanis nem jutott el hozzájuk, sem értesítést, sem fizetési felszólítást később sem kapott a TV2 Média Csoport, ezért nem egyenlítette ki a mindössze 100 ezer forintos kötbér-tartozását, amelyet végül a múlt héten rendezett, s a végrehajtási jogot október 4-én törölték is a cégjegyzékből.

Lapunk múlt pénteken számolt be arról, hogy a cégközlönyben megjelent, egy közjegyző, dr. Bereczki Zsigmond végrehajtást rendelt el a TV2 Média Csoport Zrt.-vel szemben, amelyet a cégbíróság szeptember 27-én jegyzett be. 

Az ügyirat számból kiderült, hogy egy fizetési meghagyás emelkedett jogerőre, s ennek végrehajtását kérte a közjegyző. Arra pedig a hatályos jogszabályok alapján lehetett következtetni, hogy a TV2-vel szembeni ominózus követelés nem haladhatja meg a hárommillió forintot, ez alatt kötelező ugyanis kezdeményezni fizetési meghagyást, bírósági eljárás indítása helyett.

Ezt tette bizonyossá a TV2 sajtóosztályának az előzetes írásbeli megkeresésünkre a cikk megjelenését követően ugyancsak írásban adott válasza. Eszerint a TV2 Média Csoport 100 ezer forintos kötbér-tartozását nem egyenlítette ki – arra, hogy ez miért született, a válasz nem tért ki. E követelése miatt fordult a TV2 által meg nem nevezett jogosult közjegyzőhöz, aki fizetési meghagyást küldött ki, ám az a médiacég állítása szerint nem jutott el hozzá. 

A fizetési meghagyás a közjegyzői hatáskörbe tartozó eljárás, ami a pénzkövetelések behajtásának gyors és hatékony eszköze. Ha ugyanis valakinek tartoznak, ezáltal akár néhány héten belül a pénzéhez juthat, nem kell egy hosszas bírósági procedúrába vágnia ahhoz, hogy visszakapja a jussát. Amennyiben a kötelezett a jogosult követelését elismeri, vagy arról nem nyilatkozik, a fizetési meghagyás a kézhezvételt követő tizenhatodik napon jogerőssé válik. Ha a jogerő ellenére a kötelezett nem fizet, a jogosult végrehajtást kezdeményezhet a fizetési meghagyásban megjelölt összeg tekintetében.

Ez esetben arról van szó, hogy a TV2 nem nyilatkozott, ezért vált a fizetési meghagyás jogerőssé, majd miután azt követően sem fizetett, a közjegyző végrehajtást indított. Ennek híre már eljutott a TV2-höz, amely a múlt héten rendezte a tartozását, így a végrehajtási eljárás október 4-én megszűnt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.