<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bankrészvényei után ugyanis az Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő Kft. több mint 650 millió forint osztalékra volt jogosult az MKB 2018-as profitjából. Ezt nem vette ki Mészáros Lőrinc cége, inkább azon adósságai törlesztésére fordította, amely abból keletkezett, hogy hitelekből vásárolta meg a 13,62 százaléknyi MKB-pakettjét.

Arra a 2018-as beszámolóból derült fény, hogy a Mészáros Lőrinc által közvetetten – a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. (2019 júniusa óta már Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt.) által kezelt Metis Magántőkealapon keresztül – tulajdonolt, Felcsúton bejegyzett Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő Kft. csaknem kizárólag idegen forrásból szerzett részesedést az MKB Bankban. Méghozzá két lépésben. Először 2017 augusztusában 4 százaléknyit, amelyért 1 milliárd 555 millió forintot fizetett, szinte teljes egészében a Gránit Banktól felvett hitelből. Másodjára 2018 októberében 9,62 százaléknyi MKB-részvényt vett, amelynek 6,753 milliárd forintos árát részben a Takarékbank 4,933 milliárd forintos szabad felhasználású hiteléből szurkolta le, részben pedig a Gránit Bank újabb hiteléből.

Osztalékot tojó tyúk
Osztalékot tojó tyúk

A bankhitelek mellett még a Metis is adott 86,25 millió forintos tulajdonosi kölcsönt 2,9 százalékos éves kamatra. Gyakorlatilag ez az egyetlen tétel, amely Mészáros saját forrásának tekinthető, ami azt jelenti, hogy mindössze 86,25 millió forintért jutott hozzá egy csaknem százszor nagyobb értékű, 8,3 milliárdos paketthez.

Ez persze korántsem különleges, kis hazánkban ugyanis nem kevés “nagytőkés” csinálja azt, hogy egy cégbe gyakorlatilag nem a saját pénzéből, hanem hitelből vásárolja be magát, amely (jelzálog)fedezete a megvásárolt részvénycsomag. A hitelt aztán a cégtől kapott osztalékból törleszti. Már “csak” arra kell figyelnie, hogy olyan társaságba szálljon be ily módon, amely nyereséges, vagy azzá tehető, így ugyanis ki tudja szedni abból a hitel törlesztéséhez szükséges pénzt.

Márpedig az MKB ilyen aranytojást tojó tyúknak ígérkezett. S az első évben be is hozta a várakozásokat. A 2018-as esztendőt az akkor rekordnak számító, 25 milliárd forintos nyereséggel zárta, amelyből 4,8 milliárdot fizetett ki részvényeseinek. Ennek 35 százalékát az ekkora MKB-pakettel rendelkező, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global által Metis Magántőkealapnak, 13,62 százalékot pedig a Metis által tulajdonolt Rkofinnak. 

Ez a tavaly kifizetett közel 653,8 millió forint vitte a 2018-ban még csaknem 83 millióval veszteséges Rkofin 2019-es eredményét bőven a pozitív tartományba - derül ki immár a cég tavalyi éves beszámolójából. Egyúttal meg is szűnt a cég súlyos tőkehiánya, ami a tavalyelőtti veszteség miatt keletkezett, miután a jegyzett tőkéje mindössze 4 millió forint.

A kapott osztalékból aztán - a már ismertetett módi szerint - a cég bankhitelei törlesztésébe fogott, amelyek így 2019 végére 7,77 milliárdra apadtak.

Mészáros cége mindenekelőtt a tavaly év végére már amúgy is csak 29,8 milliós tulajdonosi, azaz tulajdonképpen saját magának adott kölcsönt nullázta le. Emellett az Rkofin faragott a Takarékbankkal és a Gránit Bankkal szemben fennálló tartozásából is. Így hosszú lejáratú, az egy éven túl esedékes kötelezettségként már csak egy tételt, a Takarékbanktól felvett 4,22 milliárd forint szabad felhasználású kölcsönt tartotta nyilván a társaság. Ennek törlesztése még kitart egy darabig, lévén, hogy a hitelszerződés szerint 60 százalék visszafizetése 8 egyenlő részletben esedékes, a fennmaradó 40 százalék pedig a lejáratkor, egy összegben. 

Hogy milyen jó adósnak minősítette a Takarékbank Mészáros cégét, illetve milyen jó fedezetnek az MKB-részvényeket, azt mutatja, hogy a hitel kamata a 12 havi irányadó budapesti bankközi hitelkamatlábat, a Bubort (amely értéke jelenleg 0,94 százalék), mindössze 1,75 százalékponttal haladja meg. Ez a kondíció vetekszik az államilag támogatott hitelekével (lásd NHP).

De nem sokkal drágább, 3 havi Bubor (ugyancsak 0,94 százalék) plusz 2 százalékos kamatozású a Gránit Bank hitele. Amelyből megmaradt 3,175 milliárd forint viszont az idén, egy összegben esedékes - derül ki az Rkofin tavalyi éves beszámolójából. Emellett még a Takarékbanknak is kell perkálni közel 370 milliót, plusz a két hitel kamatait, amelyek így összesen több mint 3,6 milliárdos terhet rónak e Mészáros-cégre.

Ennek törlesztéséhez tehát a 2018-asnál tízszer nagyobb MKB-osztalékra lenne szüksége a társaságnak. Ennek meg is van az esélye, hiszen a bank tavaly újabb csúcsot döntött, még a tavalyelőtti 25 milliárdos profitra is rátett egy lapáttal, így végül az új rekord 44,1 milliárd lett. Ebből 6 milliárd jutna az Rkofinra, már ha a bank teljes profitját kivennék a tulajdonosok. 

Egyelőre azonban erre még várniuk kell, hiszen az MKB közgyűlése a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a koronavírus-járvány kapcsán kialakult veszélyhelyzet és annak a pénzügyi közvetítő szektorra gyakorolt hatásai okán közzétett döntését tudomásul véve úgy határozott, hogy az adózott nyereségből felosztható eredményt az eredménytartalékban hagyja. Ugyanakkor fenntartotta a jogot arra, hogy az MNB döntésében foglalt 2020. szeptember 30-ai határidő eltelte után e határozatát módosítsa, amennyiben az osztalékfizetést a körülmények lehetővé teszik - közölte lapunk kérdésére az április közepi közgyűlést követő sajtótájékoztatóján Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója. Márpedig a fentiek ismeretében, ha most fogadnunk kéne rá, akkor arra voksolnánk, hogy mégiscsak fizet osztalékot a bank a részvényeseinek.