2020. május 27. 10:23
mfor.hu

A Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint 7,9 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el, ami több mint a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. Bruttó bevétele pedig a másfélszerese lett a Budapest Bankkal és a Takarék Csoporttal egyesülni készülő Mészáros Lőrinc-érdekeltségnek.

Megfordult az MKB Bank mérlegfőösszegének csökkenő trendje. Míg az ezen, egy hitelintézet aktivitását kifejező mutató a tavalyi év végén több mint 8 százalékkal volt alacsonyabb, addig az idei első negyedévben emelkedni kezdett, méghozzá nem is kis mértékben, több mint 15 százalékkal kilőve, a 2 ezer milliárd forintos határ fölé ment.

Megfordult mérlegfőösszege csökkenő trendje Megfordult mérlegfőösszege csökkenő trendje

A fordulatot magyarázhatja, hogy tavaly még a bank mozgásterét szűkítette, hogy a 2015-ben az állam által megkezdett átalakítása során vállalta az Európai Bizottság felé, hogy 2019. december 31-éig nem hajt végre jelentősebb tranzakciókat, miközben nem teljesítő hiteleiből a lehető legtöbbet leépít. Ennek szellemében például 2019-ben az MKB közel bruttó 41 milliárd forint értékben értékesített nem teljesítő hiteleket, aminek eredményeként azok állománya a 2015-ös 263,2 milliárddal szemben 2019 végén már csak 42,8 milliárdot tett ki. S 2020. január-március között tovább, 41,5 miliárdra csökkent.

A Mészáros Lőrinc és felesége többségi tulajdonában lévő bankcsoport még az EU-vállalások jelentette korlátok betartása mellett is 3,9 százalékkal, 930,3 milliárd forintra tudta növelni az ügyfélhitelei állományát 2019-ben. Majd ehhez az idei első negyedévben további 84 milliárdot hozzátett, így az ezermilliárd fölé került, ami éves szinten pont kétszámjegyű gyarapodás.

Ezzel szemben, bár az ügyfelek betétből is többet helyeztek el 2020 első negyedében, mint tavaly október-december között, azok 1370 milliárd forintos március végi állománya közel 3 százalékkal lett alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A kettő eredőjeként a bank hitel/betét aránya egy év alatt 8,3 százalékponttal, 77,4 százalékra emelkedett, ami ugyancsak tükrözi a bank kihelyezési aktivitásának fokozódását.

Eltérően változott az MKB első negyedéves nettó kamat- és nettó jutalékeredménye: míg az előbbi 27,6 százalékkal csökkent, addig az utóbbi 13,6 százalékkal nőtt éves szinten. Amelyek az ugyancsak emelkedő nettó egyéb eredménnyel együtt több mint másfélszer magasabb, 17,4 milliárd forintos bruttó bevételt hoztak az egy évvel korábbiakhoz képest. Hitelekre és hitelezési veszteségekre az MKB közel 200 millió forinttal kevesebbet képzett, mint tavaly ilyenkor.

A bank idei első negyedéves 7,9 milliárd forintos adózott nyeresége több mint a háromszorosa lett a 2019. január-március közöttinek, miközben a tőkeháttere továbbra is stabil: saját tőkéje március végén 188,6 milliárd forintra rúgott, ez közel 15-szörös emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

Mint ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt közel két hétben az MKB Bankkal kapcsolatban két fontos bejelentés is történt: először az, hogy egyesülne a Takarék Csoporttal, az ily módon létrejövő, az OTP Bank után mérlegfőösszege alapján a második helyre előrelépő fuzionált hitelintézethez pedig a tegnapi közlés szerint a Budapest Bank is csatlakozik - ahogy azt már tavaly év elején előrejeleztük

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.