TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Habár a kormányzati narratíva szerint Magyarországon egészen különleges (repkednek a "Trianon óta nem látott", "Mátyás király óta", stb. kifejezések) gazdasági növekedés zajlik, valójában a 2009-ben indult gazdasági ciklus igen nagy hasonlóságot mutat az 1995-ben indulttal, amit szeretnék pár grafikonnal röviden demonstrálni.

Mindkét esetben hasonló volt a kiindulási helyzet, ugyanis 1994-re illetve 2008-ra - az összeomlás előtti évekre - durva egyensúlytalanságok alakultak ki a magyar gazdaságban. Mindkét esetben elképesztően megnőtt a költségvetés hiánya (bár a második esetben a költségvetési deficit ledolgozása már korábban, 2006-tól elindult), és a folyó fizetési mérleg is hatalmas negatívumot mutatott, ami azt jelezte, hogy az ország jóval többet költ, mint amit megtermel, és a különbséget hitelekből finanszíroztuk. Amint a nemzetközi helyzet elkezdett fokozódni, és a külső tőke megijedt, azaz nem volt hajlandó tovább finanszírozni az egyre veszélyesebbnek tűnő országot, azonnal államcsődközeli helyzet alakult ki. 1994/95-ben a mexikói válság, 2008-9-ben a globális bankválság nyomott satuféket a külső finanszírozásnak. Mindkét esetben azonnali, nagyon nagy véráldozattal járó alkalmazkodást (magyarul csökkenteni  a megalapozatlan túlfogyasztást) kellett kezdeni, ami a grafikonokon jól látszik:

 

Az ezután következő időszakok pedig a hasonló előélet miatt később is jelentős hasonlóságot mutattak. Nézzük először a GDP alakulását.Az öntökönbökő EU-s duplarecesszió+a 2012-es Matolcsy-csomag miatt később indult el a felívelés a második esetben, először egy W-recesszió alakult ki (2009 és 2012 a két mélypont) de utána a növekedés üteme hasonló (naranccsal a 2008-tól kezdődő évek, kékkel az 1994-től induló adatsor látható):

Ezután lássuk hogyan alakultak a bérek, egyértelműen nagy a hasonlóság:

 

És végül a lakásárak alakulása, egy év eltolódással ismét elég komoly egyezés:

A 2009-ben indult ciklus tehát láthatóan eléggé hasonlóan alakult eddig, mint az 1995-ben indult, különösen ami a béreket és lakásárakat illeti, míg a GDP-növekedés később indult és gyengébb. A valódi különbség abban van, hogy a jelenlegi ciklust hajtó külföldi tőkét - ellentétben a korábbi ciklusokkal - nem kell visszafizetni, mivel az európai adófizetők nem kérik vissza, azaz hitel helyett most szerencsére vissza nem térítendő támogatásokból nőttünk. Emiatt nem alakultak ki a ciklus közepe/végére, azaz mostanra nagy egyensúlytalanságok, és emiatt remélhetően a(z elkerülhetetlen) visszaesés mértéke és nagysága sem lesz majd olyan komoly, mint a korábbiak.

És hogy miért fontos ez az egész? Bármilyen vállalkozás vagy befektetés sikerének legalább 50%-a abban rejlik, hogy helyesen sejtsük meg, hogy hol vagyunk a ciklusban és mi várható. Ha nem rontjuk el nagyon a ciklusban elfoglalt helyzet becslését, akkor jellemzően nagyon nagy baj már nem tud velünk történni. A fentiek alapján a magyar gazdaság a felívelés érett szakaszába jutott, a külső környezettől függően még lehet 1-2-3 jó éve mind a lakossági fogyasztásnak, mind az eszközáraknak, de mind időben, mind térben a nagyján már valószínűleg túl vagyunk, nem ez az a pont ahol magyar részvényekben, kötvényekben, ingatlanokban el kell kezdeni bevállalni az óriáskockázatot (ez 2009-14 között volt). Ugyanakkor, annál a speciális oknál fogva, hogy a fellendülést okozó külső tőkét nem kell visszafizetni, valószínűsíthető az is, hogy a ciklus nem "sudden stop"/ "hirtelen halál" jellegű összeomlással fog véget érni, hanem lassú erózióval, a növekedés lecsorgásával/eltűnésével. HACSAKNEM olyan lépéseket teszünk, amelyek a hosszútávú, strukturális növekedési potenciált emelik meg az állam szerepének, az intézményrendszernek a gyökeres megváltoztatásával, a humántőke nagyarányú fejlesztésével. Sajnos (ahogyan az elmúlt évtizedekben oly sokszor el lehetett mondani) ezekre sok esély most sem látszik.

adatok: ksh, mnb, takarék lakásárindex, saját gyűjtésJöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.