<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A tőkepiacokon minden időszaknak van általában egy nagy, meghatározó vezérfonala, alaptrendje.

Ha ezt a piaci percepciót - amely nem kell, hogy feltétlenül, teljes mértékben valóságos legyen - megértjük, akkor szinte minden mozgás magától értetődővé válik, mert az alapgondolatból következik, vagy minimum azzal erősen összefügg. Sajnos az idő nagy részében ezt a vezérfonalat csak utólag, vagy csak a trend vége felé vesszük észre (lehet, hogy most is ez a helyzet, bár remélem, hogy nem).

Jelenleg véleményem szerint ez a fő vezérfonal a pénz medvepiaca. A COVID-járvány kapcsán a jegybankok a korábbiaknál is agresszívabb pénznyomtatásba kezdtek, de ami még ennél is fontosabb, hogy az államok úgy tűnik elfogadták azt az alapvetést, hogy költségvetési hiányuk bármekkora lehet, azt a jegybank úgyis megfinanszírozza. Magyarul: korlátlan méretű pénzszaporításba kezdtek. Mindemellé még azt is megígérték (explicit vagy implicit módon) a nagy jegybankok, hogy akkor sem emelnek kamatot, ha majd valamikor megnő az infláció.

Ez csak egyet jelenthet: menekülni kell a pénzből. Mivel a kormányzatok képesek és hajlandók is bármennyi pénzt gyártani, ebből következik, hogy a pénz értékét veszíti mindennel szemben. Kamata sokáig nem lesz, viszont egyre többet állítanak elő belőle, tehát egyre értéktelenebbé válik. Ennek a percepciónak köszönhető, hogy a befektetők alternatívát keresnek: gyakorlatilag bármit. Minden jobb, mint a szakmányban gyártott, és rájuk borított pénz. 

A leglogikusabb eredője a fentieknek az arany vásárlása, de becsatlakozhat ide hangulattól függően bármelyik árupiaci termék is. A reálkamatok esése (pl. US TIPS) is ezen a gondolatsoron mozog.

A devizákon belül nyilván az a legrosszabb, ahol a leginkább képes, és hajlandó gyártani az állam saját pénzéből, ez jelenleg, és várhatóan tartósabban is az USA (dollár). Azoknak az országoknak a pénze, ahol van némi költségvetési fegyelem (elsősorban Európa) felértékelődhet. Ahol még némi kamat is van, az még inkább. Ez akár a forint komolyabb erősödéséhez is vezethetne hosszabb távon, ha nem veszünk össze teljesen az EU-val, és nem vágnánk le a kamatot (de szinte bizonyos, hogy ha elkezdene erősödni a forint, akkor a magyar kamatszint is menne ismét nullába, vagy akár negatívba).

A részvények szintén logikus alternatívát jelentenek, annak ellenére, hogy a következő hónapok gazdasági kilátásai ismert módon nem túl jók (sőt szerintem jóval rosszabbak a jelenlegi konszenzusnál, de ez talán inkább majd egy másik bejegyzés témája lehet). Nem véletlen, hogy a rossz hírek ellenére is felfelé kúsznak az árfolyamok.

Mivel a következő hónapokban valószínűleg továbbra is a pénznyomtatás és hatalmas költségvetési hiányok, azaz a pénzszaporítás lesz a téma, ezért esélyes, hogy a fenti trendek hátszele, alapvetése fennmarad még egy ideig. A pénz rossz, sok van belőle, semmit nem hoz, és nem kell. Minden más, ami bármiféle egészen kicsit pozitív kilátással is kecsegtet jobb nála. Úgy tűnik ez vezeti a piacokat jelenleg.