2p

Ha a rendeletet elfogadják, akkor elég lesz, ha csak gyógyszerkiadó szakasszisztensek dolgoznak a patikában, akik számára lehetővé kell tenni, hogy 15 percen belül elérjenek egy gyógyszerészt.

Nem lenne kötelező a gyógyszerész jelenléte a vidéki kispatikákban, helyette elég lenne vele telekommunikációs eszközökön tartani a kapcsolatot – ez szerepel abban a rendelettervezetben, amely szerdán jelent meg a kormány honlapján, és a hvg.hu számol be róla.

A kormány a rendeletmódosítás szükségességét a szakemberhiánnyal indokolja: sok kistelepülésen azért nincs patika, mert kötelező, hogy gyógyszerész is dolgozzon bennük. Ha viszont a rendeletet elfogadják, akkor elég lesz, ha ezeken a helyeken csak gyógyszerkiadó szakasszisztensek dolgoznak, akik számára lehetővé kell tenni, hogy 15 percen belül elérjenek egy gyógyszerészt.

Gyógyszerész nem kell, elég egy szakasszisztens? Fotó: Depositphotos
Gyógyszerész nem kell, elég egy szakasszisztens? Fotó: Depositphotos

A lap azt írja: a Magyar Gyógyszerészi Kamara elhibázottnak tartja a döntést. Hankó Zoltán elnök állásfoglalása szerint semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mint írta, „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”. A gyógyszerész rengeteg mindenért felelős egy gyógyszertárban, egyebek mellett a gyógyszerek helyettesítéséért, eltérő hatáserősségű gyógyszerek kiadásáért is. 

Szerinte a tervezet megvalósulása elsődlegesen a gyógyszertári láncoknak kedvező (minél nagyobbak, annál inkább), holott a javaslat elvileg a vidéki gyógyszerellátás terheit akarja csökkenteni. Nem járnának viszont jól maguk a gyógyszerészek, a foglalkoztatásukra, munkakörülményeikre már rövid távon is negatívan hathat az intézkedés. Hankó szerint félő az is, hogy az esetleges rossz gyógyszerhasználat miatti egészségkárosodás az állam kiadásai között is jelentkezni fog.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!