3p

Az öngyilkosság nemcsak az egyén, hanem a közösség katasztrófája is – nem véletlen, hogy a  megelőzésének világnapja is van. Miközben a statisztika azt mutatja, hogy a helyzet valamennyit javult az elmúlt években, a hazai adatok így is kiugróan rosszak.

Idén huszadik éve tartják az öngyilkosság megelőzésének világnapját szeptember 10-én, a nemzetközi figyelemfelkeltő projektet az Egészségügyi Világszervezet így jellemzi:

a világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a problémára, csökkentse annak stigmatizáltságát, és felhívja a szervezetek, kormányok és a közvélemény figyelmét a problémára, valamint a megelőzés fontosságára.

Öngyilkosság Magyarországon

Cikkünk írásakor a legfrissebb elérhető, legszélesebb körű nemzetközi öngyilkossági statisztikák 2019-esek, ezek alapján pedig egyáltalán nem lehetünk nyugodtak – hazánk a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagországai közül a 6. helyet foglalja el a rátát tekintve, míg Európában a 4. legtöbb öngyilkosságot regisztrálták itthon a 100 ezer főre jutó 14,8 esettel.

Ha pedig kifejezetten arra koncentrálunk, hogy ezen a téren hogyan változott a tendencia itthon, az rajzolódik ki, hogy bár az elmúlt években jelentősen sikerült csökkenteni az öngyilkossági rátát, ugyanakkor a régiós országok többségéhez mérve továbbra is aránytalanul magas.

Még sötétebb képet mutatnak az Eurostat, némileg más módszertannal mért számai is: az életkori megoszlás alapján korrigált adatok szerint 2020-ban 17,1 haláleset jutott 100 ezer lakosra Magyarországon, ami növekedést jelentett a közös statisztikai hivatal által 2019-ben mért 15,65-höz képest.

Bár a hazai ráta elmarad az olyan országokétól, mint például Dél-Korea, ahol a jelenség több generációs traumát magában hordozó, súlyos társadalmi problémát jelent, a magyar helyzet is rendkívül aggasztó. Elég csak visszaemlékezni arra az RTL.hu által idézett kérdőívre, amelyet az idei év első felében készítettek, miután az újpesti középiskolások közül a tanév első két hetében tízen kíséreltek meg öngyilkosságot. A kutatás lesújtó eredményre jutott, hiszen például a kitöltő több mint 1000 diák 47 százalékát érte már verbális, 21 százalékukat pedig fizikai bántalmazás.

Fontos a megelőzés. Fotó: Depositphotos
Fontos a megelőzés. Fotó: Depositphotos

Bőven akad feladat

Az amerikai szövetségi egészségügyi központ, a CDC elsősorban az egyes államok számára állította össze megelőzési tervét, ám a terv bizonyos pontjainak magyarországi adaptálása például jó kezdet lehetne a hazai ártalomcsökkentéshez is. Ennek alapján tehát a megelőzéshez jó kezdet lenne:

  • A pénzügyi bizonytalanságok kezelése: a háztartások anyagi helyzetének stabilizásával, a fizetések emelésével, valamint a megfizethető lakhatás szélesebb körben elérhetővé tételével
  • Védelmező környezet megteremtése: a halált okozó fegyverek elérhetőségének limitálásával az öngyilkosságra hajlamos emberek esetében, az egészséges vállalati és szervezeti kultúra kiépítésével, valamint a drog- és alkoholfogyasztás visszaszorítása emberközpontú megoldásokkal
  • Egészségesebb társadalmi normák kialakítása: egészséges kapcsolatok kiépítése a közösségek tagjai között, gyűlöletbeszéd, diszkrimináció csökkentése, a marginalizált közösségek védelme.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!