2p

A WHO szerint a magyar szakemberek egyedülálló tapasztalatokkal segítették az Egészségügyi Világszervezet irányelveinek kidolgozását a pandémia kezelésében, ezért nemzetközi együttműködési központtá tették az NNGYK-t.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a legkorszerűbb génszekvenáló készüléket adományozta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak (NNGYK), és elismerte kiváló szakmai munkáját, nemzetközi együttműködési központtá (collaborating centerré) történő kinevezéséről adott át tanúsítványt az intézménynek - írja az Economx.

Haris Hajrulahovic, a WHO magyarországi országirodájának vezetője azt mondta, a központ felállítása a NNGYK kiválóságának bizonyságtétele. Utalt arra, hogy Magyarország nagyon sikeres volt a koronavírus-járvány idején a vízminták ellenőrzésében és a szennyvíz megfigyelésében. A magyar szakemberek egyedülálló tapasztalatokkal segítették a WHO irányelveinek kidolgozását a pandémia kezelésében.

Müller Cecília intézetét nagy megtiszteltetés érte. Fotó: MTI
Müller Cecília intézetét nagy megtiszteltetés érte. Fotó: MTI

A laboratórium egy 50 intézményből álló nemzetközi csapat tagja lesz.

A harmadik generációs, legkorszerűbb genomszekvenáló készülék lehetővé teszi, hogy a vírus teljes genomjának a szekvenciáját meghatározzák, pontos képet adva azokról a variánsokról, amelyek az országban keringenek.

A tanúsítványt Müller Cecília országos tisztifőorvos vette át, aki azt mondta: mérföldkőnek tartja az együttműködést. Hangsúlyozta:

az elmúlt időszakban a pandémia kezelése volt a fókuszban. Emellett azonban kiemelt figyelmet fordítanak azokra az egészséget befolyásoló, környezeti eredetű rizikótényezőkre, amelyek a nem fertőző betegségek kialakulását befolyásolják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!