4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már keresik a szakápolókat a hamarosan nyíló Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet kötelékében nyíló Biztonsági Pszichiátriára.

Július 25-ig várják a pszichiátriai szakápolók jelentkezését a budapesti Nyírő Gyula Kórház területén felépített, hamarosan nyíló Biztonsági Pszichiátriai Intézetbe, legalábbis is a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara álláshirdetése szerint. A részleg egy kicsit a legendás lipótmezei elmegyógyintézet utódja is lesz, igaz, itt a mentális betegeknek csak jóval kisebb rétegét fogják majd ellátni.

Sokan emlékeznek még az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (rövidítve: OPNI), korábbi nevén Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda, majd Országos Ideg- és Elmegyógyintézet nagy múltú, mára megszűnt egészségügyi intézményére, amely Budapest II. kerületének Lipótmező városrészében, a Kis-Hárs-hegy északkeleti lejtőjén állt. A legendás „Lipótmező” 2007-ben 139 évnyi működés után szűnt meg, ezzel többszáz beteg életében törést okozva.

Az intézmény feladatait akkor egyetlen másik sem tudta kompletten átvenni, a ma regnáló Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMII) is csak 2021-ben jött létre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetből és a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetből.

Minden a biztonságot szolgálja a Biztonsági Pszichiátrián. Fotó: közti.hu
Minden a biztonságot szolgálja a Biztonsági Pszichiátrián. Fotó: közti.hu

A híres lipótmezei épületkomplexum évekig üresen ásítozott, végül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külügyminiszter javaslatára 2020-ban létrehozott Közép-európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe került ingyenesen, mint "közfeladat ellátásához szükséges terület". Az alapítvány közpénzből egy angol nyelvű, fizetős, nemzetközi érettségit adó elit magániskolát hoz létre.

2023. június 23-án azonban felkerült a kormány honlapjára társadalmi egyeztetésre az a dokumentum, mely egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeleteket módosít az emelt biztonságú pszichiátriai ellátással összefüggő módosításáról szóló tervezethez. Erre pedig azért van szükség, mert hamarosan átadják a Nyírő Gyula Kórház területén felépített Biztonsági Pszichiátriát. A magas biztonsági fokozatú pszichiátriai kialakítása 2020 szeptemberében kezdődött meg a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben.

A 3 milliárd forintos beruházást a Széchenyi 2020 programból fedezték.

A Biztonsági Pszichiátria – a sürgősségi pszichiátriai ellátás sarokköveként - az ön- és közveszélyes pszichiátriai betegek speciális igényeinek megfelelő ellátását biztosítja majd, brit mintát és módszertant alapul véve.

Az emelt biztonságú pszichiátriai osztály létrehozását (HiSec) az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vállalta zöldmezős beruházás keretében az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetnek a Nyírő Gyula Kórház területére eső részén. Mint írják: a beruházás országosan tehermentesíti a pszichiátriai osztályokat és lehetővé válik a violens (ön- és közveszélyes) magatartású betegek azonnali elkülönítése a szigorú biztonsági standardoknak megfelelően.

A beruházás építészeti része elkészült, a kivitelezési munkálatok befejeződtek, az ingatlan megkapta a használatbavételi engedélyt. A működéshez szükséges tárgyi feltételek megteremtése folyamatban van. Figyelembe véve, hogy „civil" emelt biztonságú osztály Magyarországon nem létezett, ezért szükségesek az emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai részlegekre vonatkozó speciális szabályok, illetve a személyi és tárgyi minimumfeltételeinek a meghatározása.

Az egykori, több mint 200 ággyal működő OPNI-val ellentétben itt csak 32 ágy várja majd a betegeket 2200 négyzetméteren.

Ugyanakkor a földszinti elhelyezés, a mászásbiztos falak, a könnyen átlátható terek, a speciális riasztórendszer, a bútorzat sima felületképzése, a nehezen vagy egyáltalán nem mozdítható tárgyak mind az önsértés megelőzését és a gyógyítás hatékonyságát szolgálják majd.  

Hogy ki lesz intézmény vezetője, és honnan jönnek majd az orvosok, még nincs információ, mindenesetre az egykori Lipótmező bezárásakor Dr. Nagy Zoltán, az OPNI főigazgatója az orvoscsapat szétszéledését tartotta a legnagyobb veszteségnek. Akkor sokan felmondtak, az idősek nyugdíjba mentek, kilenc különböző kórház pedig általában 3-4 orvost vett át a Lipótról. Nagy Zoltán minden valószínűséggel már nem lesz az intézet vezetője, hiszen a ma is aktív tudós 2022-ben volt 80 éves, akit ünnepség keretében köszöntöttek a Semmelweis Egyetemen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!