7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Korábban is hallhattunk húsevőbaktérium-fertőzéses esetekről, ám mióta kiderült, hogy Japánban az elmúlt fél évben rekordszámú beteget diagnosztizáltak, új megvilágításba került a téma. Kell-e tartanunk egy potenciális világjárványtól? Mitől függ, hogy kinél alakul ki a fertőzés? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestük a választ. 

Néhány nap alatt bejárta a világot a hír – globális pánikot keltve –, hogy Japánban ijesztően sokan küzdenek húsevő baktérium okozta megbetegedéssel. Az egyébként ritka fertőzés terjedési üteme meglepte a kutatókat: év eleje óta legalább ezer japán betegről érkezett jelentés. Ami önmagában talán nem tűnik soknak, ám figyelembe véve, hogy már a 2023-ban regisztrált 941-es esetszám is rekordnak számított, aggodalomra adhat okot. Különösen, hogy még a kutatók sem tudják pontosan, mi okozhatja a fertőzöttek számának dinamikus emelkedését. Óvatos becslések szerint a szigetországban az esetszám év végéig elérheti a 2500-at, ami a statisztikák kezdete, vagyis 1999 óta a legmagasabb lenne - írta témát körüljáró cikkében a Bloomberg. 

Van egy baktérium, ami szó szerint lerágja a húst a csontjainkról? 

A ‘húsevés’ kifejezés képletes, de remekül szemlélteti, hogy néhány óra leforgása alatt mekkora pusztítást képes végezni a szervezetben a kórokozó. A húsevő baktérium az esetek túlnyomó részében egy Streptococcus baktérium, mégpedig leggyakrabban az A csoportba tartozó Streptococcus pyogenes, ami évente körülbelül 700 millió fertőzésért – és több mint félmillió ember halálért – felelős. A bőrön keletkezett sérülésen bejutva nekrotizáló lágyrészfertőzést okozhat, melynek következtében a bőr alatti kötőszövet, a lágyrész, a zsír és az izomszövet villámgyorsan elhal, szó szerint elrohad.

A húsevő baktérium kíméletlen ellenfél: az orvosok rendszerint versenyt futnak az idővel a beteg életéért
A húsevő baktérium kíméletlen ellenfél: az orvosok rendszerint versenyt futnak az idővel a beteg életéért
Fotó: Depositphotos

A kezdeti tünetek, mint a hidegrázás, a gyengeség, a magas láz, az izomfájdalom vagy a hányás általánosak, ezért a diagnózis felállítása nem egyszerű: a betegek gyakorlatilag versenyt futnak az idővel, mert állapotuk néhány óra leforgása alatt kritikussá válhat. A fertőzött terület megduzzad, előbb bíborvörös lesz, majd elfeketedik és gennyedzeni kezd. A betegek vérnyomása leesik, többszervi elégtelenség és vérmérgezés, szepszis léphet fel náluk, ami halálhoz vezethet. Minél előbb kezdik el a kezelést, annál nagyobb az esély a túlélésre. Ám mivel ez kizárólag antibiotikum-kúrával – a penicillin mellett gyakorlatilag minden hatóanyagot bevetnek, ami megakadályozhatja a sejtfal-rombolást – és azonnali orvosi beavatkozással, vagyis az elhalt szövetek műtéti úton történő eltávolításával lehetséges, a felépülés ideje a fertőzés által érintett területek nagyságától függően egyénenként változik. 

A húsevőbaktérium-fertőzéssel kapcsolatos pánikot fokozza a körülbelül 30 százalékos halálozási arány, és a tény, hogy a betegek 48 órán belül elhunyhatnak. 

Egy magát szerencsésnek tartó túlélő története

Több mint tíz éve sokakat felkavart az egyesült államokbeli Aimee Copeland története. A Georgia államban élő 24 éves lánynak sínen volt az élete: túl volt a záróvizsgáján, boldog párkapcsolatban élt, amikor 2012 májusában egy patak felett drótkötelezve baleset érte. A kötél elszakadt, ő pedig a sziklákra zuhant. A lábán keletkezett vágást 22 kapoccsal zárták össze a kórházban. De a neheze ezután következett: pár nappal később érezte, hogy valami nincs rendben. Noha szedte az orvos által felírt antibiotikumot, sebe nem gyógyult, sőt, a lába érzéketlenné vált.

"Aztán egy reggel arra ébredtem, hogy az egész bal lábam olyan, mintha rohadna. Nem tudtam beszélni, úgy éreztem, haldoklom" - mesélte a Time magazinnak. 

Helikopterrel szállították kórházba, ahol megállapították, hogy a szervei kezdenek leállni. Aimee nem emlékszik rá, mi történt vele ezután. Hogy megmentsék az életét, amputálták mindkét lábát – az egyiket combtőből –, és hasa egy részéről is eltávolították a roncsolódott szöveteket. A fertőzés azonban gyorsan átterjedt a kézfejeire is, így végül azokat is el kellett távolítani. Felépülése sokáig tartott: 51 napot töltött egy rehabilitációs központban. Mára protézist kapott, és megtanulta az olyan, mások számára egyszerű tevékenységeket is, mint a süteménysütés vagy az ékszerkészítés. Mesterdiplomát szerzett, pszichoterápiával foglalkozik, 2017-ben megalapította a nevét viselő nonprofit szervezetet és 2021-ben férjhez ment – párja szintén szakmabeli. Mint mondta: elégedett jelenlegi életével.

Amint azt Aimee esete is jelzi, a húsevőbaktérium-fertőzéssel kezelt betegek túlélési esélyeit jelentősen rontja a késői diagnózis, csakúgy, mint az, ha szervezetük nem reagál megfelelően az antibiotikumra, vagy ha annak nincs ideje kifejteni hatását. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a gyógyszerrezisztencia – bakteriális fertőzéseknél az antibiotikum- rezisztencia – globális fenyegetettséget jelent: 2050-re valószínűsíthetően tízmillió ember halálát okozhatja évente.  

Mikor és kinél alakulhat ki húsevőbaktérium-fertőzés?

A Streptococcus A csoport okozta fertőzés viszonylag gyakori, tekintettel arra, hogy a Streptococcus pyogenes gyakorlatilag bárhol előfordulhat. Testszerte, például a nyálkahártyán, a szájban vagy az orrban is megtalálható. Gyerekeknél gyakran okoz lázat és torokfájást, de antibiotikumos kezeléssel a betegek többsége pár nap alatt meggyógyul. 

Gond akkor van, ha a Streptococcus baktérium gyors szövetpusztulást elősegítő enzimet termelő vírussal, bakteriofággal fertőződik meg. A húsevő baktérium okozta megbetegedés kockázatát növelik egyes, már meglévő betegségek, mint a rák vagy a diabétesz, ezek ugyanis hátrányosan befolyásolhatják a szervezet kórokozókkal szembeni védekezőképességét. A nyílt sebekkel küzdő, idős emberek, vagy a frissen műtöttek fogékonyabbak a húsevőbaktérium-fertőzésre, mint egészséges társaik, ám a betegek nagyjából felénél nem sikerül kideríteni a fertőzés pontos okát.

Egyelőre szó sincs arról, hogy globális járványtól kellene tartanunk. 2022 decemberében öt európai ország jelentette a WHO-nak, hogy növekedést észlelt az invazív Streptococcus A-fertőzések számát illetően, jellemzően a tíz év alatti gyermekek körében - számolt be róla a CNN Online.  

A lap idézte Ken Kikuchit, a Tokiói Női Orvosi Egyetem professzorát, aki az emelkedő esetszámok hátterében a koronavírus-járvány következtében legyengült immunrendszert sejti. Véleménye szerint arról van szó, hogy most több ember fogékony a fertőzésre, mint a pandémia előtt. 

Mi a helyzet Magyarországon? 

Hazánkban évente körülbelül 10-12 eset fordul elő, és az időben megkezdett kezelésnek köszönhetően 1-2 beteg hal bele húsevő baktérium okozta fertőzésbe. 2024 januárjában egy 33 éves férfi hunyt el. Az esettel kapcsolatban Rusvai Miklós víruskutató az Infostartnak elmondta: ez a fajta bakteriális fertőzés kórházakban gyakori, de elméletileg bármilyen sebfertőzés elég ahhoz, hogy a kórokozó bejusson a szervezetbe és pusztítani kezdje azt.

Amint arról a Blikk beszámolt: ez a fertőzés okozhatta június 21-én Vadász Zsolt, a Budapesti Operettszínház elismert művészének halálát is. Korábban csak annyit lehetett tudni, hogy "gyors lefolyású betegségben" hunyt el. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!