7p

Korábban is hallhattunk húsevőbaktérium-fertőzéses esetekről, ám mióta kiderült, hogy Japánban az elmúlt fél évben rekordszámú beteget diagnosztizáltak, új megvilágításba került a téma. Kell-e tartanunk egy potenciális világjárványtól? Mitől függ, hogy kinél alakul ki a fertőzés? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestük a választ. 

Néhány nap alatt bejárta a világot a hír – globális pánikot keltve –, hogy Japánban ijesztően sokan küzdenek húsevő baktérium okozta megbetegedéssel. Az egyébként ritka fertőzés terjedési üteme meglepte a kutatókat: év eleje óta legalább ezer japán betegről érkezett jelentés. Ami önmagában talán nem tűnik soknak, ám figyelembe véve, hogy már a 2023-ban regisztrált 941-es esetszám is rekordnak számított, aggodalomra adhat okot. Különösen, hogy még a kutatók sem tudják pontosan, mi okozhatja a fertőzöttek számának dinamikus emelkedését. Óvatos becslések szerint a szigetországban az esetszám év végéig elérheti a 2500-at, ami a statisztikák kezdete, vagyis 1999 óta a legmagasabb lenne - írta témát körüljáró cikkében a Bloomberg. 

Van egy baktérium, ami szó szerint lerágja a húst a csontjainkról? 

A ‘húsevés’ kifejezés képletes, de remekül szemlélteti, hogy néhány óra leforgása alatt mekkora pusztítást képes végezni a szervezetben a kórokozó. A húsevő baktérium az esetek túlnyomó részében egy Streptococcus baktérium, mégpedig leggyakrabban az A csoportba tartozó Streptococcus pyogenes, ami évente körülbelül 700 millió fertőzésért – és több mint félmillió ember halálért – felelős. A bőrön keletkezett sérülésen bejutva nekrotizáló lágyrészfertőzést okozhat, melynek következtében a bőr alatti kötőszövet, a lágyrész, a zsír és az izomszövet villámgyorsan elhal, szó szerint elrohad.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával
Bejelentkezés / Regisztráció

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!