2p

Merthogy egyes termékek ára elszállt az infláció miatt, amit csak tetéz, hogy idén tavasztól a gyártók adója 24-ről 40 százalékra emelkedett.

A külföldön készült gyógyszerek árát megszabja az euró-forint árfolyam, a magas gyártási költség, de a patikusok próbálják az árakat alacsonyan tartani, amennyire csak tudják – nyilatkozta a Sonline-nak a kaposvári Észak-Nyugati Patika vezetője. 

Kaleta Veronika szerint most azok a termékek elérhetők, amelyeken nincs állami támogatás, azokból, amelyeken viszont van, csak néha kapnak és nagyon keveset. 

Egyre nagyobb a gyógyszerhiány. Fotó: Depositphotos
Egyre nagyobb a gyógyszerhiány. Fotó: Depositphotos

A betegeknek azzal tudnak segíteni, hogy felírják a nevét és a telefonszámát, és értesítik, ha megérkezett a kívánt termék. B-verzióként pedig helyettesítő, olcsóbb készítményt ajánlanak, a betegek pedig ezt a megoldást egyre inkább elfogadják, érezhető a rugalmasság.

A vezető szerint a szabadáras, recept nélküli készítményeknél volt leginkább szembetűnő az áremelkedés, de patikánként óriási az eltérés az árakat illetően.

Ezen termékek ára együtt mozog az inflációval, és ehhez hozzá kell venni, hogy idén tavasztól a gyártók adója 24-ről 40 százalékra emelkedett – közölte Szabó Péter Balázs, a magyar Gógyszerészeti Kamara somogyi szervezetének elnöke, aki hozzátette, aki hasonló árréssel dolgozik, mint tavaly, az biztosan veszteséggel működik.

Szabó Péter Balázs elmondta, hogy a gyógyszertárak minimum kétheti készlettel dolgoznak, a nagy forgalmú termékekből 1–2 havi készletet is tartanak, de ezt inzulinból nem tudják megcsinálni, mert a hűtőben nem férne el. Az inzulint ugyanis hűtve kell tárolni, és a tárolási kapacitások egy kis patikában korlátozottak.

Az antibiotikumokat is érinti a hiány, de ez csak egyes gyártóknál jelentkezik, és vannak helyettesítő termékek. Gond akkor akad, ha a hatóanyaguk egyezik, még sincs rajta a hivatalos helyettesítési listán. Ekkor új receptet kell íratni a szakorvossal. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!