3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen, mert az uniós piac egyik alapelvét sérti az orvosilag asszisztált reprodukcióra bevezetett szabályozás.

Lapunk hasábjaink rengetet foglalkoztunk a magán meddőségi klinikák államosításával, most pedig breaking-nek számító hír jött az Európai Unió háza tájáról.

Az Európai Bizottság felszólító levél kibocsátásával kötelezettségszegési eljárást indított, amiért a magyar kormány az állam tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló szolgáltatókra korlátozta az orvosilag asszisztált reprodukciós szolgáltatások nyújtásának jogát. A magyar jogszabályok módosításával a külföldi magánszereplőknek kiadott valamennyi engedély érvényét vesztette. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy az intézkedés sérti a letelepedés szabadságát (ez a közös uniós piac négy alapelvének egyike), amit az EU egyik alapszerződésébe (azaz a kvázi alkotmányába) foglaltak - írja a Telex.

A Kaáli Intézetek alapítója szerint nem jól működik a rendszer
A Kaáli Intézetek alapítója szerint nem jól működik a rendszer
Fotó: Depositphotos

A testület szerint a magyar szabályozás annak ellenére korlátozza a hozzáférést az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárásokhoz, hogy

az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban. Az Európai Bizottság szerint a korlátozás nem igazolható semmilyen közérdekű céllal,

ezért felszólító levelet küldött Magyarországnak.

A magyar kormánynak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a levélre, és orvosolja a felvetett hiányosságokat. Ha nem, abból végül akár európai bírósági eljárás és pénzbüntetés lehet.

A meddőségi centrumokat 2019 karácsonya előtt kezdték el nagy léptékben államosítani, amikor a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz hat meddőségi magánklinikát, és ingyenessé teszi a szűrővizsgálatokat, a kezeléseket, illetve a hozzájuk kapcsolódó gyógyszereket. 2021-ben törvényt hoztak róla, hogy 2022. július 1-jétől csak az állami meddőségi centrumokban lehet mesterséges megtermékenyítést végezni Magyarországon.

A törvény indoklása szerint

„Magyarországon a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek”, tehát a kormány több babát szeretne látni,

ezért segíteni akar annak a körülbelül 150-200 ezer párnak, akik meddőségi problémákkal küzdenek. Emellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is mondta, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert ezeknek jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések. Az állami intézetekben a meddőségi kezeléshez és a hozzátartozó gyógyszerekhez is ingyenesen hozzáférhetnek a meddő párok, az állam korábban is kétféle megtermékenyítési eljárást támogatott: a méhen belüli inszeminációt és a lombikbébi-eljárást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!