5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Idén januárban a tavalyihoz képest újabb 12 százalékkal csökkent a születésszám. Dr. Kaáli Nagy Géza, a Kaáli Intézetek alapítója szerint ebben a nemzet jövőjét veszélyeztető demográfiai helyzetben minden egyes újszülöttre égetően szükség van, a meddőségi kezelések mégis gyengén muzsikálnak.

"Nem érzem magam autentikusnak, hogy véleményt mondjak a kormány családpolitikájáról és annak demográfiai hatásairól. Annyit azért megemlítenék, hogy GDP arányosan Magyarország költi a legtöbbet egész Európában arra, hogy gyermekvállalásra ösztönözze a családokat. Érdemes lenne időről időre kiértékelni, hogy az egyes programok hatékonysága megfelel-e az elvárásoknak" - kezdi a hétfőn, az Országos Sajtószolgálatban megjelent közleményében Dr. Kaáli Nagy Géza, a Kaáli Intézetek alapítója, akinek elsőként államosította meddőségi klinikáit az állam.

A hazai asszisztált reprodukció területén több évtizedes, egyedülálló tapasztalattal rendelkező szakember egyre nagyobb aggodalommal figyeli, hogy a meddőségi klinikák felvásárlása óta mi történik az egészségügy e speciális szegmensében.

Mint írja: A meddőségi kezelések szerves részét képezik a kormányzati családpolitikának, mert ezek optimális esetben akár 7- 8 százalékát is biztosíthatnák az éves születésszámnak, a jelenlegi 2-3 százalék helyett. A kormány - nagyon helyesen - a meddőségi kezeléseket is rendkívül bőkezűen támogatja. Több tízmilliárdos befektetést eszközöltek, megvásárolták a magán intézeteket, eltörölték a finanszírozási korlátokat.

A Kaáli Intézetek alapítója aggódva figyeli, mi történik a meddőségi kezelések területén. Forrás: Dr. Kaáli Nagy Géza
A Kaáli Intézetek alapítója aggódva figyeli, mi történik a meddőségi kezelések területén. Forrás: Dr. Kaáli Nagy Géza

Az ingyenes és korlátlan mennyiségű kezelések lehetősége nagyon csábító volt a meddő párok számára, akik soha nem látott számban jelentkeztek az állami tulajdonba került meddőségi centrumokban. Ekkor még minden döntéshozó jogosan feltételezte azt, hogy több kezelésből több gyermek fog születni. Sajnos nem ez történt.

A volt magán intézetek működtetésével ugyanis az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) bízták meg, amely később a Humánreprodukciós Igazgatósággal (HRI) bővült.

"Ezeknek az intézményeknek az igazgatói - tapasztalat hiányában - nem tudták számszerűsíteni, hogy a megváltozott finanszírozás hatására hány beteg fog ellátásra jelentkezni. Azzal sem voltak tisztában, hogy a volt magán intézetek - limitált kapacitásuk miatt - hányat tudnak közülük fogadni. Mindez káoszhoz vezetett" - mutat rá Kaáli professzor, aki szerint hosszú várólisták keletkeztek a túlzsúfolt intézetekben, a tehetősebbek magánrendelőkön keresztül próbálkoztak vagy egyenesen csehországi klinikákra mentek.

A professzor keményen fogalmaz: véleménye szerint az OKFŐ óriási hibát követett el azzal, hogy közvetlenül az államosítás után nem épített több, új és nagykapacitású meddőségi centrumot.

"Tapasztalatból tudom, hogy egy-egy ilyen centrum létrehozása mindössze néhány hónapot vesz igénybe egy meglévő ingatlanban. A megvásárolt intézetekben nem végeztek kapacitás bővítést az infrastruktúrát, személyi állományt illetően vagy amit mi a legfontosabbnak tartottunk, az utánpótlás nevelésnek se híre se hamva. Emellett nem rendezték a finanszírozási és a kezelésekre vonatkozó szabályozásokat (életkorral progresszíven csökkenteni a finanszírozott ciklusok számát és helyette petesejt/ embrió adományozást finanszírozni). A petesejt donáció, social egg freezing kérdését sem változtatták meg úgy, hogy az a születésszám növekedéséhez vezessen" - teszi hozzá az egykori intézetvezető.Ahogy a közleményben írja: a végeredmény számára nem okozott meglepetést. Megduplázták ugyan az évi kezelések számát, de az intézetek túlterheltsége és az esélytelen betegek kezelése miatt a beavatkozások hatékonysága sokat romlott. A vártnál sokkal kevesebb gyermek született.

"Ilyenkor mindig összeszorul a szívem. Évtizeden át küzdöttem, harcoltam azért, hogy betegeink korlátlan finanszírozásban részesüljenek. Mikor felcsillant erre a remény, már meg is voltak a terveink, hogy lelkesen, felgyűrt ingujjban azonnal nekiálljunk és az egész országot felölelő kapacitásbővítést hajtsunk végre. A sors - mint tudjuk - másként rendelkezett, de mi legalább tudtuk mire van szükség ahhoz, hogy a lehető legtöbb gyermeket adhassuk a leendő szülőknek és végső soron a nemzetnek" - írja.

Kaáli professzor azt is kifejti, az az érzése, hogy az OKFŐ egy hivatal, és számukra a meddőségi gigacentrum működtetése csak egy az összes többi - sokszor veszteséges - egészségügyi intézmény közül.

"Valószínűleg nem gondoltak arra, hogy itt az eredmények objektíven mérhetők és a megszületett gyermekek száma nemzetstratégiai kérdés a kormány számára. Tették, amit hivatalból tenni kellett. Ez viszont nem volt elég ahhoz, hogy kiaknázzák a korlátlan finanszírozás adta lehetőségeket. Túl sok bölcsődei és óvodai hely maradt üresen.

Véleményem szerint a magyarság fennmaradásáért küzdő kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a jelenlegi tarthatatlan helyzetet orvosolja. A legendás Kaáli Intézetek példája azt mutatja, hogy hozzáértő, lelkes és előrelátó szakértők nélkül nehéz lesz előre lépni. Négy év próbálkozás után jó lenne folytatni azokat a hagyományokat, amelyek a magyar lombikbébi kezeléseket korábban már nemzetközi hírűvé tette. Legyen ez a demográfiai szempontból is fontos szolgáltatás újra beteg centrikus és gyermekáldásban gazdag. A most születő gyermekek alappillérei a jövő Magyarországának" - fejezi ki reményét Dr. Kaáli Nagy Géza a változásokat illetően. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!