<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hét egészséges szokás és életmódbeli döntés játszhat szerepet a demencia kialakulásának kockázatának csökkentésében – derült ki egy két évtizeden át készített tanulmányból.

A demencia egyre komolyabb problémát jelent világszinten, az előrejelzések már úgy számolnak, hogy a demens betegek száma 2050-re világszerte csaknem megháromszorozódik majd, összesen csaknem 153 millió főre emelkedve. A szakértők szerint a kórkép minden országban és kontinensen jelentős, folyamatosan növekvő fenyegetést jelent majd az egészségügyi és szociális ellátórendszerekre – írja a Guardian cikkében.

A most elkészült, több ezer amerikai nőt mintegy 20 éven át nyomon követő tanulmány előzetes eredményeit az Amerikai Neurológiai Akadémia éves bostoni ülésén mutatták be. Számszerűsítve, a kutatásban összesen 13 720 nő vett részt, akik a kezdetekkor átlagosan 54 évesek voltak.

A kutatók több mint két évtizeden át követték egészségük alakulását, majd azonosították azokat, akiknél demenciát találtak: összesen 1771 főnél, vagyis a vizsgálatban résztvevők 13 százalékánál alakult ki a betegség.

Mivel ma már tudjuk, hogy a demencia már évtizedekkel a diagnózis felállítása előtt elkezdődhet az agyban, fontos, hogy többet tudjunk meg arról, hogy a szokások hogyan befolyásolhatják az időskori demencia kialakulásának kockázatát - mondta Pamela Rist, a bostoni Brigham and Women's Hospital megelőző orvostudományi részlegének epidemiológus munkatársa, az Amerikai Neurológiai Akadémia tagja. Hozzátette,

a jó hír az, hogy azon középkorú emberek esetében, akik az egészséges életmód mellett döntöttek, ez a demencia kialakulásának kockázatának csökkenéséhez vezethetett.

Sokakat fenyeget emlékeik elvesztése. Fotó: Depositphotos
Sokakat fenyeget emlékeik elvesztése. Fotó: Depositphotos

Hogyan küzdjünk a majdani betegség kialakulása ellen?

A kutatás eredménye így kimutatta, hogy az aktív életmód, a jobb táplálkozás, az egészséges testsúly fenntartása, a dohányzás mellőzése, a normális vérnyomás, a koleszterinszint ellenőrzése és az alacsony vércukorszint megőrzése a középkorúak esetében mind csökkentheti az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint az időskori Alzheimer-kór.

A tanulmányban résztvevők esetében ezen hét tényező sikeres teljesítése egy-egy pontot ért, míg a meg nem tartás nulla pontot, az összesen elérhető hét pontból az átlag 4,3-4,2 pont körül volt: a demencia pedig nagyobb eséllyel jelent meg a kevéssé egészséges életmódot folytatók esetében. Az olyan tényezők, mint az életkor és az iskolai végzettség figyelembevétele után a tanulmány készítői megállapították, hogy a pontszám minden egyes pontnyi növekedése 6 százalékkal csökkentette a demencia kockázatát.

Érdekesség, hogy mostanában nem ez az egyetlen tanulmány, ami hasonló eredményre jutott: egy kínai kutatócsoport nemrég közzétett munkájában szintén azt állította, hogy olyan tényezők, mint a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a kártyázás és a legalább heti kétszeri társasági élet kombinációja segíthet lelassítani a memória hanyatlásának ütemét.

Sokak számára erőt adhat, ha tudják, hogy olyan lépésekkel, mint a napi fél óra testmozgás, vagy a vérnyomásuk kordában tartása, csökkenthetik a demencia kockázatát

- mondta Pamela Rist a kutatás eredményeit összegezve.

Egy jó alvás is segít

Susan Mitchell, az Alzheimer's Research UK egyik szakmai vezetője úgy fogalmazott, hogy a most elkészült amerikai tanulmány kiegészíti azokat az elsöprő bizonyítékokat, amelyek szerint a középkorú emberek aktív életmóddal és egészséges táplálkozással csökkenthetik a későbbi demencia kialakulásának esélyét. A szakember hozzátette,

az aktivitáson és a szívünkre való odafigyelésen túl a jó alvás, az agyunkkal kapcsolatos kihívások és a körülöttünk lévő emberekkel való kapcsolattartás mind segíthet csökkenteni a demencia kialakulásának esélyét.

(The Guardian)