<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egészen 2013. március végéig lehet uniós pályázati támogatást igényelni azoknak a hazai vállalkozásoknak, akik már rendelkeznek beszállítói múlttal, és alkalmasak arra, hogy innovatív fejlesztéseik, a belső hatékonyság és a kapacitások növelése révén új megrendelőket és piacokat szerezzenek.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázat célja, hogy a Magyarországon működő vállalkozások egyre nagyobb arányban legyenek képesek bekapcsolódni a nemzetközi nagyvállalatok beszállítói körébe, ezáltal a nemzetközi piacon is nagyobb sikerrel mérettessék meg magukat.
Az akár 500 millió forint igényelhető támogatás többek között technológiai újítások kidolgozására, a termelő kapacitások és folyamatok fejlesztésére, eszközbeszerzésre, infrastrukturális és ingatlan beruházásra, menedzsment- és kompetenciafejlesztésre, a piacra jutás erősítésére, marketing tevékenységekre fordítható. A támogatásból akár bérköltség, szolgáltatásvásárlás, szakértők foglalkoztatása, szoftver és hardvervásárlás vagy éppen vállalati HR-fejlesztés is elszámolható.

A pályázat meghatározása alapján beszállítói tevékenységet az a vállalkozás végez, amely a végtermék gyártási vagy összeszerelési fázisa során alkatrészeket vagy részegységeket vagy know how-t fejleszt, gyárt, szerel össze a végtermék gyártója vagy annak beszállítói integrátora részére. A beszállítót, mint ipari partnert pedig közvetlen vagy az integrátoron keresztül közvetett beszállítói szerződés köti a gyártóhoz.

A pályázat keretében a beszállítói múlttal rendelkező vállalkozások a tervezett fejlesztések 50 százalékát igényelhetik vissza nem térítendő támogatásként, cserébe vállalniuk kell, hogy munkavállalóik létszámát a projekt befejeződése után legalább évig megőrzik, a projekt megvalósításának időszakában új piacokat keresnek fel, és a projekt befejezését követő 2 évben növelik árbevételüket.

A fenntartható működés, a tervezett fejlesztések biztonságos megvalósulása érdekében elvárás, hogy a pályázó vállalkozások legalább 5 lezárt üzleti évvel rendelkezzenek, illetve hogy az utolsó éves árbevételük elérje a projekt összköltségét. Emellett a pályázóknak rendelkezniük kell 3 évnél nem régebben lefolytatott beszállítói előminősítéssel vagy a korábbi beszállítói tevékenység referenciájaként 1 évnél nem régebbi szándéknyilatkozattal vagy ajánlással valamely megrendelőtől.

Pályázni csak az úgynevezett konvergencia régiókban megvalósuló projektekkel lehet, tehát a Közép-Magyarországi régió területén megvalósuló fejlesztés ebben a pályázatban nem támogatható.

Kiemelendő, hogy a pályázaton nyertes vállalkozások részére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2Elismert Magyar Beszállító2 tanúsítványt bocsát ki, amely bizonyítja, hogy a vállalkozás a magyar és az európai uniós támogatási rendszer szigorú gazdasági és adminisztrációs feltételeinek megfelelően működik, a piaci versenytársaihoz képest kiemelkedő teljesítményt nyújtva.

A pályázatokra jutó teljes keret 81,3 milliárd forint, ami nagyszámú ötlet, fejlesztés megvalósítását teszi lehetővé, de azért érdemes minél hamarabb benyújtani a pályázatokat, mert támogatás csak a keret kimerüléséig kapható.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.