<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az elmúlt egy év folyamatos csökkenése után ismét javuló képet mutat a vállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index, amely 8 pontos növekedést követően - 12 ponton áll. Az emelkedő tendencia mögött a közterhek, valamint a vállalati hitelkamatok változására vonatkozó negatív kilátások mérséklődése áll.

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző negyedéves K&H kkv bizalmi index 8 pontos emelkedést követően jelenleg - 12 ponton áll. Bár a mutató továbbra is a negatív tartományban maradt, ezzel együtt azonban az elmúlt háromnegyedévben tapasztalt folyamatos csökkenés megállt, és az index ismét emelkedésbe fordult.

"A javuló kilátások főként annak köszönhetőek, hogy jelentősen javultak a vállalati hitelkamatok emelkedésére vonatkozó várakozások. A jelenlegi 6 százalékos alapkamat-szint mellett a vállalkozások átlagosan 1 százalékot el nem érő kamatemelést várnak a vállalati hitelek esetében, ami gyakorlatilag a jelenlegi piaci kamatszintek változatlanul tartását feltételezi" - mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

"Emellett a közterhek növekedésére vonatkozó pesszimista várakozások is mérséklődtek, és immár azok a vállalkozások vannak túlsúlyban (53%), amelyek nem számítanak további közteher növekedésre, miközben az elmúlt negyedévhez képest 10 százalékponttal csökkent az emelkedést prognosztizáló vállalkozások aránya, ami jelenleg 38 százalékot tesz ki" – tette hozzá Németh László. A gazdaságpolitika megítélése ugyanakkor 5 pontot csökkenve - 17 pontos értékre romlott, folytatva az elmúlt két negyedévben tapasztalható trendet.

Pozitívan változott a beszállítói kapcsolatok megítélése is, amely mögött leginkább az áll, hogy a jelenleg átlagosan 20 napos kifizetési határidővel szemben a vállalatok 2 napos határidő növekedéssel számolnak az elkövetkező egy évre. Eközben a beszállítókkal kapcsolatos elvárások fontossági sorrendje lényegében változatlan maradt, továbbra is a minőség, az ár és a szállítási határidő a legfontosabb szempont a partneri kapcsolatok értékelése során.

A legutóbbi felmérés során a vevői kapcsolatokat illetve az uniós pályázati lehetőségeket ítélték meg legpozitívabban a vállalkozások. A kkv-k gazdasági helyzetét leginkább meghatározó vevői kapcsolatok optimista megítélése főként annak köszönhető, hogy az elmúlt negyedévhez képest átlagosan 2 nappal csökkent a vevői kifizetések határideje, amely jelenleg 32 nap, emellett a megkérdezett cégvezetők további 2 napos rövidüléssel számolnak.

Habár az uniós pályázatok megítélése továbbra is pozitív, ez főként az egy cégre jutó benyújtott pályázatok arányának emelkedése miatt van, mivel a pályázati források elérhetőségét a cégvezetők 40 százaléka továbbra is nehéznek tartja.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.