<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az uniós programozási periódus 2015. végi tényleges zárásáig minden rendelkezésre álló forrást képes lesz lehívni Magyarország, ami az EU-ban egyedülálló teljesítmény lenne. A rendelkezésére álló uniós források 95 százalékát már meghirdették, és tervek szerint pár hónapon belül a teljes uniós keret elérhető lesz; a forrásoknak több mint 80 százalékát támogatási döntéssel már le is kötötték - áll Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Nemény András szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

A kormány a 2007-2013-as programozási időszak végéhez közeledve minden fejlesztéspolitikai intézkedését ahhoz a nemzeti célhoz igazítja, hogy Magyarország forrásvesztés nélkül használhassa fel a rendelkezésre álló uniós támogatásokat - írta a miniszter az országgyűlési képviselő "Mikorra várható, hogy valóban felgyorsul a pályázati elbírálás?" című írásbeli kérdésére.

A parlament honlapján közzétett miniszteri válaszban Németh Lászlóné hangsúlyozza: a kabinet kiemelt feladatának tekinti az uniós pályázatok meghirdetésének, végrehajtásának és kifizetésének felgyorsítását.

Ennek érdekében egységes eljárásrendet alkottak, központosított rendszert vezettek be a  közbeszerzéseknél, a közreműködő szervezetek számának csökkentésével átláthatóvá tették az intézményrendszert. Egyszerűsítették a pályáztatást, rövidült a kifizetések előírt határidő, egyszerűbbek lettek a kiemelt projektek előkészítésére vonatkozó szabályok, bevezették a kifizetési folyamatba iktatott elektronikus aláírást.

Mindezek eredményeképpen a formai hibák miatt elutasított pályázatok aránya a korábbi 70 százalékos aránnyal szemben 15 százalékra csökkent. A kormányváltáskor 5,5 milliárd forint volt a kifizetések heti átlaga, ugyanez a mutató csak az utolsó hetek kifizetéseit tekintve 32 milliárd forint.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.