2p

Megszabadulnak egy lényeges bizonytalansági tényezőtől a rövid távú lakáskiadással foglalkozó, azaz lakáshoteleket működtető vállalkozások az áramárplafon bevezetése miatt. Így tervezhetőbbé válik a működésük. Jelenleg a lakáspiacon visszafogott a kereslet, ezen belül a befektetési célú vásárlások is háttérbe szorultak.

Az új rezsiszabályozás – amely áramárplafont vezet be egyebek mellett a szálláshely-szolgáltatást nyújtó kisvállalkozásoknál – hatással lehet az eladó és kiadó lakások, ezen belül a lakáshotelek piacára – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely bemutatja, hogy a lakáshotelek szempontjából legnépszerűbb budapesti városrészekben mennyiért kínálják eladásra az ingatlanokat.

A rövid távra kiadó lakások rezsiproblémája korábban abból adódott, hogy a legtöbb társasházban működő lakáshotel még mindig lakossági áron vételezi az áramot, ami nem minden esetben felel meg a szolgáltatók szabályzatának.

„Már meg is jelent az a jogszabály, amely július 1-től megawattóránként 200 eurós felső korlátot szab meg a többek között a szálláshely-szolgáltató kisvállalkozásoknál. Emiatt egy az ingatlanukat üzletszerűen kiadó, elsősorban a társasházakban működő lakáshotelek üzemeltetői komoly bizonytalansági tényezőt szabadulnak meg. Az áramársapka miatt tervezhetőbbé válnak a kiadások és így a vállalkozások hozama is”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Jelenleg a befektetők részéről is visszafogottabb a kereslet az eladó lakások iránt, ám az infláció visszahúzódása, a kamatok csökkenése, összességében a bizonytalan gazdasági környezet enyhülésével javulhat a helyzet. Az ingatlan.com összegyűjtötte, hogy a lakáshotelek szempontjából az elmúlt években legnépszerűbb budapesti városrészekben mennyiért kínálják eladásra a lakásokat június közepén.

Az Airbnb-zőket is érinti az áramárak maximálása. Fotó: Depositphotos
Az Airbnb-zőket is érinti az áramárak maximálása. Fotó: Depositphotos

A VI. kerületben 1,1 millió forintos átlagos négyzetméterárral találkozhatnak a vevőjelöltek, míg a VII.-ben alig több mint 1 millió forint ugyanez. A két kerületben az eladó lakások középértéke pedig 65 és 52 millió forintot tesz ki.

A VIII. kerületben 900 ezer forint a négyzetméterár, emellett 44 millió forint egy-egy lakás átlagos ára. A XI. és XIII. kerületet pedig szintén 1 millió forint feletti négyzetméterár jellemzi, előbbiben 63 millió, utóbbiban pedig 55 millió forintos kínálati átlagárral számolhatnak a vevők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!