3p

 Az elmúlt év eseményei trendfordulót hoztak egész Európában és a hazai ingatlanpiacon is. A 2015 óta tartó meredek árnövekedés visszafogott tempóra váltott, sőt volt olyan uniós tagállam, ahol már árcsökkenést is tapasztaltak. Itthon a lassulás ellenére is jelentős volt az áremelkedés, Magyarország továbbra is az európai ingatlanpiac középmezőnyében helyezkedik el - közölte a Duna House vasárnap.

A cég a közleményben az Eurostat lakáspiaci árindexét idézte: az Európai Unió tagállamaiban trendforduló rajzolódik ki a lakásárak változásában. "A 2022-es év eseményei meghozták az árak tekintetében a sokak által régóta várt enyhülést a globális ingatlanpiacon" - írták.

A KSH legfrissebb lakáspiaci jelentésére hivatkozva azt hangsúlyozták: az áremelkedés ütemének mérséklődése látszik, a tagállamok összességében 0,9 százalékos, az eurózónában 1,0 százalékos volt a drágulás 2022 harmadik negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva.

2022. második negyedévéhez képest több tagállamban is megjelent a lakásárak csökkenése: Dániában és Svédországban 3 százalékot meghaladó, Romániában, Észtországban és Finnországban 1 százalék körüli mértékben. A magyar index értéke 2,6 százalék volt - jelezték.

A bérleti díjak és a lakásárak az EU-ban 2022 harmadik negyedévében is enyhébben, de folyamatosan növekedtek az Eurostat szerint. 2022. harmadik negyedévében a bérleti díjak 2,1 százalékkal erősödtek az előző év azonos negyedévéhez képest - mutattak rá az elemzésben.

A közleményben kiemelték: a lakásárak az euróövezetben 6,8 százalékkal, az EU-ban pedig 7,4 százalékkal nőttek. A legnagyobb növekedést Észtországban (+24,2 százalék), Magyarországon (+21,0 százalék) és Litvániában (+19,3 százalék) regisztrálták, míg az árak csak Dániában (-2,4 százalék) csökkentek.

"Az idei év első hónapjában, a Duna House közreműködésével zárult tranzakciók alapján Budapest belvárosában átlagosan 1 millió forint feletti összegbe került négyzetméterenként az ingatlanvásárlás. Budán az átlagos négyzetméterár meghaladta az 1,3 millió forintot a használt téglaépítésűek esetében. A bérlemények árszintjét is az aktuális kereslet mértéke befolyásolja, a fővárosban az átlagos albérleti díj elérte a 200 ezer forintot. A jelenlegi bérleti piacon még mindig nagyon erős a kereslet. Ez az árak további emelkedését vonja maga után" - idézték a közleményben Benedikt Károlyt, a Duna House PR és elemzési vezetőjét.

(MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!