3p

Elindult az ingatlan.com lakásárindexe, így naprakészen követhetők már az ingatlanárak.

Újabb index segít a tájékozódásban a lakáspiacon: az ingatlan.com mostantól havi és negyedévi rendszerességgel közli a saját maga által kidolgozott lakásárindexet. Ez elsősorban terület alapú súlyozással készül, akárcsak az MNB és a KSH hasonló indexe. Az új szuperbank, az MBH is jegyez egy lakásárindexet, de az más súlyozású.


 

A piacon lévő lakásár-indexek. Fotó: ingatlan.com
A piacon lévő lakásár-indexek. Fotó: ingatlan.com

Az ingatlanhirdetési portál most indult sorozatának első mutatója szerint 2023 harmadik negyedévében 0,8 százalékkal csökkent a lakóingatlanok értéke az előző negyedévhez képest.

A cégcsoporthoz tartozó money.hu adatai szerint az állami lakástámogatási rendszer átalakításáról, egyben a nagyvárosi CSOK év végi megszüntetéséről szóló bejelentés óta a CSOK és Babaváró iránt érdeklődők száma 40 százalékkal nőtt. Ez pedig többletkeresletet generálhat a hitel- és a lakáspiacon egyaránt. Emellett a héten elindult kamatplafonos kölcsönök is élénkülést eredményezhetnek mindkét piacon.

"Az árindex kézzelfogható segítséget jelent a lakásvásárlást vagy lakáseladást tervezőknek, valamint az ingatlanközvetítőknek is. Emellett fontos gazdasági mutató, hiszen a lakásárak alakulása jó indikátora a gazdasági teljesítménynek is." - mondta Keleti József, az ingatlan.com Zrt. vezérigazgatója.

Balogh Lászlótól, a portál vezető gazdasági szakértőjétől azt kérdeztük az indexet bemutató sajtótájékoztatón, hogy miként fogják követni az eladók által menet közben végzett ármódosításokat és ez hogyan hat magára az indexre. Azt felelte, hogy ezt még nem dolgozták ki, de fontosnak tarják ezt is, mert ha egy adott körzetben ezek a változtatások kiadnak egy mintát, akkor mélyebb elemzéseket is végezhetnek.

"A bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok sokakat távol tartottak az ingatlanpiactól. A több negyedéven keresztül megfigyelt keresletcsökkenés és kínálatbővülés mostanra árcsökkenéssel párosult" - tette hozzá Balogh László. Beszélt arról is, hogy az ingatlan.com lakásárindexe lényegében azonnal megmutatja a kínálati piac alakulása alapján az árváltozásokat. 

Az ingatlan.com lakásárindex teljesen összhangban van a hivatalos lakásárindexekkel - például a KSH és az MNB - mutatóival. Az adott időszak statisztikái viszont sokkal hamarabb elérhetőek, mert ezek a tulajdonosok és ingatlanközvetítők lekerült hirdetéseinek adatain, nem pedig a NAV illetékadatbázisán alapulnak. Az illetékadatok teljes körű begyűjtéséhez és statisztikai feldolgozásához több hónapra van szükség.

Korponai Levente, a money.hu vezetője azt emelte ki, hogy a hétfőtől életbe lépett 8,5 százalékos kamatplafon a piaci lakáshitelek iránti keresletnek adhat lendületet, ami élénkítheti a lakáspiaci forgalmat a következő hónapokban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!