5p

Nem csökkennek a kivitelezési költségek, a beruházók már jó ideje a fékre léptek és kiszámíthatóságot várnak a kormánytól.

Nincs trendforduló, nem esik az új építésű lakások ára, sőt, tovább menetel felfelé. Minden forgalmi adat ezt támasztja alá és a beruházók által közölt kínálati árak is ezt mutatják. Az egyik legnagyobb lakásépítő cég, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója szerit három év múlva a mostani budapesti átlag, vagyis a másfél millió forint megduplázódik. (A vezető az elmúlt három évben lapunknak nyilatkozva többször is elég pontosan jósolta meg, hogy mi lesz az aktuális átlagár a következő egy-másfél évben.)

Kiss Gábor lapunknak azt is elmondta, hogy minden körülmény ezt „segíti”, hiszen a kivitelezési költségek emelkednek, a munkaerő sem lett olcsóbb. A kereslet nagyot esett, ennélfogva most nem érdemes nagy projektet indítani, így jó ideig jelentős kínálatbővülés sem lesz, ami fékezné az árnövekedést.

A 30 feletti fiatalok számára szinte lehetetlenné vált az új lakáshoz jutás. Fotó: Depositphotos
A 30 feletti fiatalok számára szinte lehetetlenné vált az új lakáshoz jutás. Fotó: Depositphotos


A hárommillió forintos ár egyébként Buda egyes körzeteiben már most is megvan, Pesten van egy-két projekt, ahol a négymillió forintot alulról súrolja az ár. Ezek mindegyike elvehetetlen panorámát és szolgáltatásokat ad, kivételes belső anyaghasználat jellemzi őket és a vevők többsége magyar állampolgár, bár sok külföldi is feltűnt a vevői oldalon. A fővárosban már csak egy-két kerületben kérnek egymillió forint alatti árat, több kerületben is kétmilliós az átlagár.

A meghirdetett újépítésű lakások tekintetében már évek óta vezető kerületnek számít a XIII., a XI., valamint a IX. kerület. A Duna House szerint az idei harmadik negyedéves adatok alapján a felsorolt kerületek közül a legdrágább Ferencváros, ahol 1,6 millió forint fölé szökött az átlagár. Újbudán 1,5 millió forint feletti négyzetméterárral kell kalkulálni, míg a XIII. kerületben meghaladja az 1,3 millió forintot az átlagár. Míg az előző negyedévben Terézváros, addig a harmadik negyedévben Erzsébetváros is csatlakozott a 2 millió forint felettiek táborához, itt jelenleg a 2,1 millió forintot is meghaladja az átlagos négyzetméterár az új lakások esetében.

„Egy új, emelkedő ciklus fog elkezdődni jövő év vége felé, de legkésőbb 2025-ben. Addig sajnos az építési volumen nem változik érdemben, marad az évi 20 ezer új lakás, ami az egészséges 40 ezernek csak a fele. Már az is eredmény lesz, ha ebben az új, várhatóan sokéves ciklusban évi 30 ezerre feltornássza az ágazat” – mondta a Metrodom vezetője a Portfolio által szervezett eheti Property Investment Forum konferencia egyik panelbeszélgetésén.

Szakmai körökben köztudott, hogy az elmúlt másfél-két évben a beruházók nagyon visszafogták magukat, nem indítottak új projekteket, viszont sokan vettek telkeket abban a tudatban, hogy lejár az 5 százalékos áfa ideje. A kormány azonban – már sokadszor – ismét belenyúlt a piacba, összezavarva a fejlesztőket és kitolta a határidőt. 

Jelenleg az érvényes, hogy 2028. december végéig kell használatba vételi engedélyt szerezni, ekkor lehet 5 százalékkal számolni. Vagyis ha már megvan a telek és az érvényes építési engedély, elegendő 2025-ben elkezdeni egy projektet. Tehát sok beruházó fog kivárni, míg jobbak lesznek a feltételek, növekszik a gazdaság, sokkal olcsóbbak lesznek a lakossági és a projekthitelek és kiderül, mennyivel ad több pénzt a CSOK-ra a kormány.

Jövő januártól új feltételeket vezet be a kabinet a városi CSOK esetében, de erről végleges részleteket még nem közölt, nyilván azt mérlegeli, hogy mennyivel emelje meg a támogatást és mennyivel a felvehető maximális hitelösszeget. Abban egyetértés van a fejlesztői oldalon, hogy 5-10 millió forint nem oszt és nem szoroz, legalább 40-50 millió forintra kellene növelni a jelenleg 15 millió forintos maximális hitelt, hogy érdemi önerőt adjanak a nem ismert összegű támogatás mellé.

A kormány azonban hallgat, de legalábbis nem sokat beszél egy fontos szűkítésről: arról, hogy 40-ről 30 évre viszi le azt a korhatárt, amíg igényelhető. Gyakorlatilag tízezreket kizár ezzel az új építésű lakások piacáról. Arról nem is beszélve, hogy a meglévő gyermekeket már nem lehet beszámítani, újakat kell vállalni.  Elképzelhető, hogy ha mondjuk 50 millió forintra emelik a maximális hitelkeretet, akkor amint „jön” az új gyerek, valamennyivel csökkenthető a visszafizetendő összeg, de még nem eldöntött ez sem. A Babaváró hitelnél ugyancsak szigorításokat vezetnek be.

További szigorítás lehet – erről is tud a szakma – hogy lakással rendelkezők nem kaphatnak CSOK-ot, vagyis kizárják a befektetési célú vásárlókat. Most egyébként legfeljebb 10-15 százalék ezek aránya, ez erős csökkenés a két évvel ezelőttihez képest. A befektetők zöme más eszközbe, túlnyomó részül állampapírba tette a pénzét. 

A beruházók és a kivitelezők régóta sürgetik a kormányt, hogy ne csapkodjon, legyen hosszú távra szóló és kiszámítható a lakástámogatási rendszer. Most nem ez a helyzet és ennek számtalan fórumon hangot adnak, az említett konferencián is. Pár hete az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) is ezt kérte, immár sokadszor. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!