3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az év első felében még kitartott a hazai lakásszektor növekedése, de már egyértelműen látszanak a ciklusforduló jelei - közölte az OTP Ingatlanpont ingatlanközvetítő.

A KSH adatait idézve közölték: július és szeptember között 4,5 ezer újlakást adtak át, amely az elmúlt 12 év legjobb harmadik negyedévi eredménye, míg az első kilenc hónapban 13 617 lakás került átadásra, 7,7 százalékkal több a bázisidőszakinál.

A községekben 36 százalékos, a megyei jogú városokban 22 százalékos, a kisebb városokban pedig 7,7 százalékos volt a növekedés január és szeptember között éves összevetésben, a fővárosban ugyanakkor a lakásátadások száma 10 százalékkal zsugorodott. 

Kevesebb lakást adtak el a fővárosban. Fotó: Depositphotos
Kevesebb lakást adtak el a fővárosban. Fotó: Depositphotos

Az eltérést részben magyarázza, hogy a kisebb településeken érvényesült a Covid-hatás, sokan költöztek ki a nagyvárosokból, míg a fővárosi nagyberuházások különösen megszenvedhették a közelmúlt nehézségeit, az építőipari drágulást, az ellátási láncok akadozását és a munkaerőhiányt - idézi a közlemény Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét. A szakértő szerint a másik ok, hogy a lakáspiaci változásokra rendszerint gyorsabban reagáló fővárosi lakáspiacon a lassulás is korábban tapasztalható.

Kevesebb kérelmet nyújtottak be a kisebb településeken 

A lakásépítési kérelmek (építési engedélyek, illetve egyszerű bejelentések) száma január és szeptember között 15,8 százalékkal 25 984-re emelkedett, de itt is jelentős eltérések mutatkoztak településtípusok szerint - derül ki a jelentésből.

A fővárosban az előző év hasonló időszakához képest - alacsony bázisról - 99,3 százalékkal nőtt az új kérelmek száma, míg a megyei jogú városokban mindössze 1 százalékos volt az emelkedés. A kisebb városokban és a községekben pedig már visszaesést regisztráltak, az előbbiekben 7,3 százalékot, az utóbbiakban 2 százalékot.

Baranya megyében 109 százalékkal nőtt éves viszonylatban a lakásépítési kérelmek száma, a megyék többségében azonban már visszaesett az építési kedv, Tolna megyében 59 százalékos, Hajdú-Bihar megyében 34,3 százalékos, Bács-Kiskun megyében 28 százalékos csökkenést mért a KSH.

Valkó Dávid a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez a lakásépítésnek. Az újlakásokra vonatkozó 5 százalékos áfa kétéves meghosszabbítása akár az új kérelmek visszaesését is hozhatja a negyedik negyedévben, mivel sokan a jelenlegi bizonytalan helyzetben a kivárás mellett dönthetnek.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!