8p

Kívülről már láttuk, de vajon belülről is megfelel majd az épület gazdag örökségének a felújítás? Néhány nap, és megnézhetjük.

Minden szinten, szinte minden! Nincs karácsony Corvin nélkül!  Még az is emlékszik ezekre a retro szlogenekre – melyek többségét az e műfajban is zseniális Romhányi József találta ki – aki nem is élt még, amikor alumíniumborítással fedték le a rossz állapotban lévő, az 56-os harcok miatt romos épületet. Úgymond, ideiglenesen, ami aztán fél évszázadig tartott.

Közel van a pályaudvarokhoz

A Corvin Palace nyitása már félig elkezdődött – itt is érvényesül tehát a szállodáknál megszokott soft opening, azaz „menet közben” nyitnak – de a nagyközönség az egész komplexumot, pontosabban annak egy részét, október 19-én veheti igénybe.

Az eredeti állapotban helyreállított homlokzatú, felújított budapesti Corvin Áruház leleplezés után 2023. június 6-án. Hamarosan megnézhetjük, belül hogy sikerült a felújítás. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Az eredeti állapotban helyreállított homlokzatú, felújított budapesti Corvin Áruház leleplezés után 2023. június 6-án. Hamarosan megnézhetjük, belül hogy sikerült a felújítás. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

(Többekben felmerült, nem fogja-e a vásárló közönség összetéveszteni a Corvin Plázával, amely ugyancsak jogosan viseli a nevet, a Corvin mozi miatt.)

A Blaha Lujza tér majd 100 éve meghatározó épülete az egyik legrégebbi budapesti nagyáruház, amely élete egyes szakaszaiban biztos, hogy a leglátogatottabb volt.

A Keleti és Nyugati pályaudvarok közelsége miatt a vidékről érkező vásárlók számára különösen kedvelt lett. Ez a múlt század közepén, de a vége felé is, fontos szempont volt, hiszen az emberek nem autóval érkeztek a fővárosba.

Az Apolloban mozizhatott a nagyérdemű

Bizonyára kevesen tudják, de a Corvin helyén valamikor mozi működött, méghozzá az Apollo, amely, 1915-ben, az áruház építése miatt, átköltözött az Erzsébet körúti Royal Szállodába.

A helyére épült Corvin Áruházat, amelyet a hamburgi M. J. Emden und Söhne cég alapított, egymillió magyar korona alaptőkével, 1926. március 1-én adták át a vásárlóknak A részvénytársaság alelnöke, és az áruház első igazgatója Lewin Miksa volt. Az épületet Reiss Zoltán tervei alapján építették meg, klasszicizáló, díszes palotahomlokzatot kapott.

Szalonzene szólt a vendéglőben

Az egyemeletesnek tűnő homlokzat valójában négy emeletet rejtett maga mögött, melynek ablakai az épület teljes magasságában összefüggtek, és alig észrevehető fabetétek választották el. A bejárat mögött kétszintes, üvegtetős csarnokrész fogadta a vásárlókat. A belső tereket és felületeket Beck Ö. Fülöp és Pongrácz Szigfrid szobrászművészek munkái díszítették.

Valójában korai pláza volt ez a javából: működött benne vendéglő, kávéház, menetjegyiroda és gyorsfényképészet is. Divatbemutatókat és képzőművészeti kiállításokat is rendeztek a palotaszerű épületben. A vásárlókat délutánonként szalonzenével szórakoztatták.

Az áruház 1935-ben. Fotó: MKVM
Az áruház 1935-ben. Fotó: MKVM

A villanyrendőr és az első mozgólépcső

Az áruház megjelenésével a Blaha Lujza téri csomópont a főváros egyik legforgalmasabb kereszteződésévé vált, és itt, a Rákóczi út és a Nagykörút sarkán helyezték üzembe az ország első villanyrendőrét, 1926. december 23-án. (Villanyrendőrnek nevezik még ma is sokan vidéken a közlekedési lámpákat.)

A Corvinban nagy sikernek örvendett az 1931-ben felszerelt mozgólépcső, mely az első és sokáig egyetlen ilyen szerkezet volt az országban.

A Pesti Hírlap Képes Naptára 1930-ban így írt az áruházról:

Divatot diktált a középosztálynak

 Egész kis város ez az egyetlen épület, s ma már Európa legelső divatotthonává fejlesztette igazgatósága. Küszöbét nemcsak a főváros vásárlóközönségének ezrei lépik át, de óriási termeiben randevút ad egymásnak a vidék jó pénzért jót vásárolni szerető népe éppen úgy, mint azok a külföldiek, akik tudják, hogy Budapest divatkereskedelme nem marad ízlés, minőség és lelkiismeret tekintetében sem Párizs, sem London mögött… Mert ahogyan Európa divatját Párizs, a fővárosét a Corvin diktálja, és igen szerencsés, mesteri kézzel.”

Elsősorban a középosztály vásárolt itt, az arisztokrata réteg tagjai nem léptek be olyan helyre, ahol más társadalmi rétegből származók számára konfekciót kínáltak. Ők egyedi öltözékeket, kalapokat csináltattak, a kastélyokba ment el a szabó méretet venni, kelméket mutatni. A felső középosztály pedig inkább a Váci és Petőfi Sándor utcai szalonokat látogatta.

Óvoda is működött az ott dolgozók gyerekei számára

Az áruház a II. világháború során kiégett ugyan, de csupán kisebb sérüléseket szenvedett. 1944-ben bezárt. A talpra álló áruházat 1948-ban államosították. Újjáépítése után Budapest Nagyáruház néven működött.

Az 1956-os forradalom idején az épületet nagyobb károk érték. 1966-ban az Országos Áruházi Vállalat üzemeltetésébe adták, amely 1967-től Centrum Áruházak néven folytatta tevékenységét. Az áruház felvette a Centrum Corvin Áruház nevet. A 600 m²-es, többnyire szociális funkciót betöltő szinten, évtizedekkel ezelőtt, az áruház dolgozóinak gyermekei tölthették óvodás éveiket, illetve dohányzóhelyként működtek egyes részei.

Kezdődik a Centrum korszak

A belső felújítás mellett ekkor került a tér felőli homlokzatra, az, egyszerű alumíniumborítás.  A rendszerváltást követően, 1991-től, Centrum Áruházak Kft. néven folytatták működésüket, majd később részvénytársasággá alakultak. A privatizáció 1992-ben kezdődött meg.

Szép (?) emlékek: az alumínium homlokzatborítás a hatvanas évek végén került fel az épületre. Fotó: Fortepan / Szepesfalvy Gábor
Szép (?) emlékek: az alumínium homlokzatborítás a hatvanas évek végén került fel az épületre. Fotó: Fortepan / Szepesfalvy Gábor

A kilencvenes évek közepén a korszerűbb bevásárlóközpontok létrejötte háttérbe szorította a Corvinhoz hasonló régi nagyáruházak jelentőségét és versenyképességét. 

Jött a Skála, meg a kínaiak

A Skála többségi tulajdont szerzett 1997-ben a Centrum Áruházakban, majd a két vállalat 1999-ben fuzionált. Így a Corvin Áruház a Skála áruházak tagja lett. Ebben az időben már szóba került a felújítás, melynek során eltávolították volna a homlokzatot takaró alumíniumburkolatot is, de a terv végül dugába dőlt.

A Skála 2005-re belátta, hogy nem sikerült a fúzió, és így az ingatlanjaik eladása, illetve bérbeadása mellett döntöttek – írja a Wikipédia..

A felújításra szoruló áruházat a főleg női ruhákat árusító Tranzit Outlet vette bérbe 2005. február 15-től, de nem sokkal később az összes boltjukat, így a Corvinban levőt is bezárták. 2006 decemberétől, a Tranzit kiköltözése, valamint 5 hónap zárva tartás után, ismét Skála áruházként működött. Időközben újabb tervek is születtek a felújításra és modernizációra, de ezeket a 2008-as gazdasági válság söpörte el.

Amikor a Corvintetőre jártunk bulizni

Az áruház 2006 decemberében félig-meddig megújulva lépett a vásárlóközönség elé: a földszint nagy részén SPAR szupermarket, Libri könyvesbolt, BÁV-ékszerüzlet és -zálogfiók működött, míg az első és második emeleten ruházati termékeket és műszaki cikkeket árusítottak.

Dacára a kínai érdekeltségű tulajdonosi körnek, a kínálatban nemcsak kínai termékeket, hanem sok a márkás európai és magyar árut is kínáltak, főleg a női ruházati és a cipőosztályon. Az emeleten több kisebb szolgáltató cég is működött.

Meglepő sorsfordulat: a harmadik emeleten 2012 és 2017 szeptembere között a Művelődési Szint (MÜSZI) nevű független, önálló kulturális és közösségi központ működött.

A fiatalok körében közkedveltté vált a 2007 májusában a tetőteraszon megnyitott Corvintető, amely 2008-ban negyedik emeleti, zárt termekkel bővült.

Bontják a burkolatot

A 600 m²-es, többnyire szociális funkciót betöltő szinten, évtizedekkel ezelőtt, az áruház dolgozóinak gyermekei tölthették óvodás éveiket, illetve dohányzóhelyként működtek egyes részei.

A tetőtéri szinten kialakított bár, lokál és klub helyiségei koncerteknek, partiknak, kiállításoknak és különböző előadásoknak adtak helyet, ahonnan a VIII. kerület és a Budai-hegyek panorámájában is gyönyörködhettek a látogatók. A népszerű szórakozóhelyet a kerületi önkormányzat 2018-ban bezáratta.

Már 2017 novemberében híre ment, hogy a józsefvárosi képviselő-testület döntése szerint elbontanák az áruházat takaró alumíniumburkolatot. 2018. május 23-án elkezdődött az alumíniumburkolat eltávolítása.

Lesz modern művészeti galéria is

Ahogy akkor a lapok hírül adták, a Corvin tulajdonosa magánberuházásban tervezi az épület műemléki homlokzatának felújítását, a munkálatok utolsó ütemeként, a Blaha Lujza tér felújításával egyidejűleg. Először 2022-re tervezték a megnyitást, de ez az újabb tervek miatt ez 2023 tavaszára, majd őszére tolódott.  

A Corvin Palace-ban - olvasható a Józsefváros Újság oldalán. - patika és egy könyvesbolt már működik, emellett üzletek, innovatív közösségi irodák, sőt egy Apollo névre keresztelt modern művészeti galéria is nyílik majd, utalva a hajdani mozira.

E forrás szerint a beruházó az elmúlt öt évben 20 millió eurót, azaz hét és fél milliárd forintot költött, új üzleteket és irodatereket létrehozva.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!