3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az állam örül a legjobban, hogy drasztikusan csökken a CSOK kamata.

Drasztikusan csökken januártól a CSOK plusz konstrukció kamata az eddig a piacon elérhető CSOK hitelkamathoz képest a csütörtök éjjel megjelent kormányrendelet szerint - jelezte Gergely Péter a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Több mint 300 bázisponttal kisebb kamat

CSOK Plusz mindenkori kamata továbbra is az ötéves az állampapírpiaci folyamatokhoz kötött. A december 31-ig érvényben lévő CSOK hitel esetében az 5 éves állampapír aukciók utolsó 3 hónapjában kialakult átlaghozam 130 százalékát + 3 százalékot kitevő kamattal kell számolni. A CSOK Plusz esetében az átlaghozam 110 százaléka csak a vetítési alap, s ezen felül a korábbi 300 helyett már csak 100 bázispontos felárat érvényesíthetnek a bankok. 

Az Államadósság Kezelő Központ által a feltételek alapján számított átlaghozam novemberben 7,54 százalék volt. Ezzel számolva a CSOK hitel terhe a most szerződők számára 12,8 százalékos. Ezzel szemben a januártól életbelépő számítás szerint a bankok induló kamata a mostani referenciahozammal számolva 9,3% alatt marad majd– hívta fel a figyelmet Gergely Péter.

BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ez számottevő könnyebbséget jelent majd a hitelfelvevőnek, de elsősorban magának az államnak, hiszen a feltételek teljesülése esetén az ügyfelek által fizetett 3 százalékos kamat és CSOK hitel meghatározott kamata közötti különbséget a költségvetés kamattámogatásként téríti meg a pénzintézetek számára

„Azonnal” leköveti a CSOK Plusz kamat a piacot

A pénzintézetek számára a korábbi konstrukcióhoz képest jelentős kamatveszteséget okozó új szabályozás ráadásul még egyet csavar jövedelmezőségen. A magas inflációs környezetben természetesen az állampapírpiaci referenciahozamok is magas szinten vannak. Épp ezért az új jogszabály úgy rendelkezik, hogy a CSOK Plusz hitel kamatperiódusa az első öt évben háromszor is változik, azaz háromszor kell a mindenkori piaci állampapír referenciahozamhoz igazítani a kölcsön kamatozását. Eszerint a szerződést aláírását követő első, illetve a második évfordulón is lejár a hitel kamatperiódusa, ezt követően pedig újabb három év múlva, a CSOK Plusz 5. évében kell majd harmadszor hozzáigazítani a pénzpiaci kamatokhoz. 

Jó a matek. Fotó: Pixabay
Jó a matek. Fotó: Pixabay

A hitel akár 25 éves fennállása alatt az 5. évtől öt évente kerül sor újabb kamatperiódus zárásra és kamatmódosításra. A jelenleg érvényben lévő CSOK szabályok szerint a pénzintézetek az idei évben kibocsátott CSOK hitelek esetében öt éven keresztül számíthatják fel az államnak, illetve - a feltételek nem teljesítése esetén az ügyfélnek – a CSOK hitel megemelt kamatát - emlékeztetett Gergely Péter.

Akciók biztosan lesznek

BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a fentiek miatt az ügyfelek (és az állam) számára kedvezőbb kamatozású termékek lesznek elérhetőek a piacon, amelyek induló kamatszintje remélhetőleg a következő hónapokban még tovább csökken majd. A bankok számára a CSOK Plusz így lényegesen szerényebb megtérüléssel kecsegtet, ám induló kamatszintje jó eséllyel a lakáshitel kamatplafon felett lesz, azaz a piaci hiteleknél még így is magasabb hasznot hozhat. 

Bár a korábbi bőkezű akciózásra kevesebb jut majd, Gergely Péter várakozásai szerint nem maradnak ajánlatok nélkül a fiatal családok, hiszen az elmúlt hónapok kihelyezési nihilje után a bankok között komoly verseny indul majd az új feltételekkel bíró CSOK Plusz iránt érdeklődőkért. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!