<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kereskedők eshetnek el bevételtől, ha a lehetséges vevőnek nincs kéznél a bankkártyája vagy körülményes lenne számára annak adatait megadni. Többek között ennek kiküszöbölésére vezette be a Mastercard és a CIB Bank az egygombos ismétlődő fizetés és az ismétlődő fizetés online funkcióit.

Mára a pandémia hatására kialakult vásárlási szokások megszilárdultak és megtalálták a helyüket a mindennapi életünkben. Természetessé vált, hogy a vásárlók egy bankkártyával szinte bármilyen ügyet el tudnak intézni online. A Frontira és a Mastercard felméréséből kiderül, a válaszadók kétharmada legalább kéthetente vásárol az interneten. Emellett a GKI Digital mérése alapján az egy főre eső éves rendelési gyakoriság a járvány előtti 12-13 alkalomról 2021 végére elérte a 19-20 online rendelés/fő/év szintet, az online kiskereskedelmi piac pedig erre az időpontra meghaladta az 1200 milliárd forintos forgalmat.

Csakhogy

„Magyarország az elhagyott kosarak országa, hiszen tíz emberből kilenc nyilatkozott úgy, hogy abbahagyta a vásárlási folyamatot a nem megfelelő fizetési folyamat miatt”

– hívta fel a figyelmet Mondovics Péter, a Mastercard marketing managere a 2022-ben publikált Fizetési Élmény Riport alapján. Fetter István, a CIB Bank kisvállalati divíziójának vezetője hozzátette:

„Ennek elsődleges oka az, hogy nincsen kéznél a bankkártya, vagy bár kéznél van, de annak adatait rendkívül bonyolult begépelni. Ilyen esetben egyébként az online kereskedők is bevételtől eshetnek el.”

A CIB Bank és a Mastercard erre kínálja megoldásként az egygombos ismétlődő fizetés és az ismétlődő fizetés lehetőségeket. Mindkét esetben a kártyabirtokos a kereskedő oldalán rögzíti bankkártyájának adatait, amit azonban nem a kereskedő, hanem a CIB Bank szerverein mentenek el, és ahhoz harmadik félnek (például magának a kereskedőnek) nincs hozzáférése.

Az egygombos ismétlődő fizetési funkció esetén amikor az ügyfél visszatér a kereskedő oldalára vásárolni, akkor egyetlen gombnyomással hitelesítheti az új vásárlást. Ez hasznos lehet például jegyvásárlás, ételrendelés vagy online vásárlás esetén.

Az ismétlődő fizetés jellemzője, hogy bár elmentik a bankkártya adatait, de a fizetés időről időre automatikusan megtörténik, amelyet előre be kell állítanunk. Ez a funkció például a streaming- vagy tárhely-előfizetés kifizetésekor lehet hasznos.

A fejlesztők célja, hogy a vásárlási élmény részévé tegyék az online bankkártyás fizetést is, hiszen a nehézkes fizetés a jövőbeni vásárlásokra is hatással lehet.

Fetter István szerint ehhez a kereskedők számára energiaigényes folyamathoz olyan banki partner szükséges, amely valós, érdemi segítséget és hozzáadott értéket nyújt. „A CIB Bank ilyen partner. A Mastercarddal közös online bankkártyás elfogadási szolgáltatásaink megbízhatóak és elérhetőek minden vállalkozás számára” – mondja a szakember.