2019. november 9. 18:52
mfor.hu

Egy friss kutatás szerint a test tumorsejtekre adott reakciójának megfigyelése a kulcs. A rákkutatók szerint azonban a módszerrel még nem lehet biztosra menni.

Öt évvel a klinikai jelek megjelenése előtt be lehet azonosítani a mellrákot egy vérteszttel, állítják a Nottingham University orvosi karának kutatói. A tanulmány, melyet hétfőn mutatnak be egy Glasgow-ban tartott rákkutatói konferencián, amellett érvel, hogy az emberi test tumorsejtekre adott immunreakciója a kulcs a betegség korai azonosításában. Több rákkutató viszont azon a véleményen van, hogy a kutatási eredményeket óvatosan kell kezelni.

A kutatás az antigénekre koncentrál: ezeket a rákos sejtek termelik, és immunreakciót váltanak ki az emberi testből. Megjelenésükkor szervezetünk úgynevezett autoantitesteket állít elő, melyek megcélozzák, és megkísérlik blokkolni ezeket a betolakodó antigéneket. 

A kutatók azt akarták megtudni, hogy képesek-e felfedezni meghatározott autoantitesteket a páciensek szervezetében, és kimutatni, hogy megjelenésüket tumorsejtek antigénjei váltották-e ki. A kutatók ezért vérmintát vettek 90 betegtől, akiknél nemrégiben diagnosztizáltak mellrákot, és összehasonlították a vérüket egy szintén 90 fős kontroll csoporttal, akiknek nincs mellrákja. A mintákat olyan vérelemzésnek vetették alá, melyek kifejezetten tumorsejtek-kiváltotta autoantitesteket kerestek. A mellrákos csoport 37 százalékánál sikerült is ilyen módon is azonosítani a rákot, a betegségmentes kontroll csoportnak pedig 79 százalékánál mutatták ki, hogy nincs rák.

A kutatók szerint ezek az eredmények nagy bizakodásra adnak okot, és úgy vélik, hogy általuk már nagyon korai szakaszában kimutatható lesz a mellrák.

"Tanulmányunk eredményei azt mutatják, hogy a mellrák valóban autoantitestek képzését idézi elő specifikus tumorral asszociált antigének ellen. Azzal, hogy ezeket az autoantitesteket beazonosítottuk a vérben, képesek voltunk meglehetős pontossággal felfedezni a rákot. Amint sikerül javítani a teszt pontosságán, megnyílik a lehetősége annak, hogy egy egyszerű vérteszttel javítsuk a betegség korai felderítését"

- mondta Daniyah Alfattani, a nottinghami kutatócsoport egyik tagja.

A felfedezésnek vannak kritikusai is. A cambridgei egyetem rákkutatója, Paul Pharoah szerint ezek még túl korai adatok, és még nagyon sok további kutatás szükséges ahhoz, hogy egyáltalán azt kijelenthessék, hogy mindez valószínűleg jelentős haladás a rák korai beazonosítása terén. Ugyanezen az állásponton volt a Warwick University kutatója, Lawrence Young, aki szerint a tanulmány azért bizakodásra ad okot.

A módszer finomhangolása érdekében a Nottinghami Egyetem következő lépésként 800 páciens vérét fogja tesztelni. Úgy látják, a vérteszt sokkal költséghatékonyabb és egyszerűbb, mint például a mammográfiás szűrés, ezért főképp a fejlődő országokban játszhat majd fontos szerepet. A tudósok azt saccolják, egy teljes támogatottságú kutatóprogrammal az eljárás négy-öt éven belül készen áll arra, hogy elkezdjék alkalmazni a kórházakban. A csoport hasonló teszteken dolgozik a hasnyálmirigy-, a végbél- és a májrák esetében, egy másik skót program pedig szintén ilyen eljárást tesztel a tüdőrák korai azonosítására.

(Guardian)

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés