2p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Friss közvéleménykutatás érkezett Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének visszalépése után. A kormányközeli intézet szerint az ellenzéki jelölt veszíteni fog.

Vitézy Dávidra a budapesti szavazók 52 százaléka, míg Karácsony Gergelyre a fővárosiak mindössze 45 százaléka szavazna a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján, amit honlapján tett közzé az intézet. Szentkirályi Alexandra visszalépését követően többen vélik úgy, hogy Karácsony vasárnap veszíteni fog (46 százalék), mint akik szerint meg fogja nyerni (42 százalék) a választást. Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje esélytelen kihívóként legfeljebb 3 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik – írják.

Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltnek népes tábora van, de elég nagynak bizonyul-e?
Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltnek népes tábora van, de elég nagynak bizonyul-e?
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

A hibahatár 4,5 százalék

A Nézőpont Intézet a módszertani megjegyzésben hozzá teszi, hogy a budapesti közvélemény-kutatás 2024. június 7-én 500 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 500 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 4,5 százalék. Bázis = budapesti választók, a választási részvételüket az önkormányzati választáson biztosra ígérő válaszadók.

A Publicus korábban mást mért

A biztos szavazók 50 százaléka szavazna Karácsony Gergelyre (DK-MSZP-P), 47 százaléka Vitézy Dávidra (LMP) – erre az eredményre jutott a Publicus Intézet, amikor arról kérdezte a szavazókat, hogy kit választanának, ha a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra visszalépne. Amikor a felmérés készült, június 4. és 6. között, még csak feltételezés volt a kormánypárti jelölt kiszállása – írja a Népszava.

Sok olyan szavazó lehet, aki úgy gondolta, ha Vitézyt választja, akkor nem a Fideszre szavaz. Kérdés, hogy ezek a szavazók megváltoztatják-e a döntésüket. Különösen a Tisza Párt hívei között lehetnek olyanok, akik Vitézyt támogatták volna, de elképzelhető, hogy a Fidesz jelöltjeként már nem rá teszik az ikszet – magyarázza a lapnak Pulai András a Publicus vezetője.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!