2p

Friss közvéleménykutatás érkezett Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének visszalépése után. A kormányközeli intézet szerint az ellenzéki jelölt veszíteni fog.

Vitézy Dávidra a budapesti szavazók 52 százaléka, míg Karácsony Gergelyre a fővárosiak mindössze 45 százaléka szavazna a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján, amit honlapján tett közzé az intézet. Szentkirályi Alexandra visszalépését követően többen vélik úgy, hogy Karácsony vasárnap veszíteni fog (46 százalék), mint akik szerint meg fogja nyerni (42 százalék) a választást. Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje esélytelen kihívóként legfeljebb 3 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik – írják.

Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltnek népes tábora van, de elég nagynak bizonyul-e?
Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltnek népes tábora van, de elég nagynak bizonyul-e?
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

A hibahatár 4,5 százalék

A Nézőpont Intézet a módszertani megjegyzésben hozzá teszi, hogy a budapesti közvélemény-kutatás 2024. június 7-én 500 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 500 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 4,5 százalék. Bázis = budapesti választók, a választási részvételüket az önkormányzati választáson biztosra ígérő válaszadók.

A Publicus korábban mást mért

A biztos szavazók 50 százaléka szavazna Karácsony Gergelyre (DK-MSZP-P), 47 százaléka Vitézy Dávidra (LMP) – erre az eredményre jutott a Publicus Intézet, amikor arról kérdezte a szavazókat, hogy kit választanának, ha a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra visszalépne. Amikor a felmérés készült, június 4. és 6. között, még csak feltételezés volt a kormánypárti jelölt kiszállása – írja a Népszava.

Sok olyan szavazó lehet, aki úgy gondolta, ha Vitézyt választja, akkor nem a Fideszre szavaz. Kérdés, hogy ezek a szavazók megváltoztatják-e a döntésüket. Különösen a Tisza Párt hívei között lehetnek olyanok, akik Vitézyt támogatták volna, de elképzelhető, hogy a Fidesz jelöltjeként már nem rá teszik az ikszet – magyarázza a lapnak Pulai András a Publicus vezetője.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!