2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hirtelen második nagyobb interjút is adott a titokminiszter.

A napokban a 444-en közölt interjú után egy külföldi lapnak, méghozzá a Financial Timesnak is interjút adott Rogán Antal, a kormányfő kabinetfőnöke. A csak a fizetős olvasóknak elérhető cikkből a 24.hu idézett részleteket. Az interjú címe arra utal, hogy Rogán Antal valójában a miniszterelnök Richelieu bíborosa és főnöke most ütést kapott új kihívójától, Magyar Pétertől.

Magyar Péter váratlan feltűnése szerinte nem jelent veszélyt Orbán hatalmára, és Rogán magabiztosan állította, hogy 2026-ban is a Fidesz fogja megnyeri az országgyűlési választást
Magyar Péter váratlan feltűnése szerinte nem jelent veszélyt Orbán hatalmára, és Rogán magabiztosan állította, hogy 2026-ban is a Fidesz fogja megnyeri az országgyűlési választást
Fotó: MTI

A brit gazdasági lap külön cikket szentelt a kormányzati propaganda és a titkosszolgálatok fölött őrködő magyar miniszternek - fogalmazott az újság.

Az FT szerint a Magyarországon kívül kevéssé ismert Rogán igyekszik távol tartani magát a rivaldafénytől, és saját elmondása szerint a »kormányzati backoffice« feladatait látja el. Ám eközben fokozatosan egyre nagyobb hatalomra tett szert a médiában és a közigazgatásban, továbbá befolyást gyakorolt olyan ágazatokra is, mint a bankszektor és az informatika – áll az FT cikkében, amely a 2022-ben létrejött, Rogán által felügyelt titkosszolgálati ernyőszervezetről, a Nemzeti Információs Központról (NIK) is említést tesz.

Rogán a lapnak nyilatkozva megvédte az NIK munkáját, és elmondta, hogy a magyar titkosszolgálatok átszervezése a szomszédos Ukrajnában zajló háború miatt vált indokolttá. „A miniszterelnök szorosabb kontrollt akart, így újra egységbe szerveztük a hírszerzést és a kémelhárítást” – mondta Rogán.

A magyar lap kiemelte még, hogy a miniszter tagadta a Magyar és mások által ellene felhozott korrupciós vádakat, megjegyezve, hogy egyetlen vád sem állná meg a helyét a bíróságon. Azt is vitatta, hogy Orbán miatt védve lenne egy esetleges büntetőeljárástól.

Senki sem nélkülözhetetlen ebben a kormányban, még én sem

– mondta Rogán.

A FT egy meg nem nevezett kormányzati forrást idézve azt írta, Rogánnak megvan az a képessége, hogy függővé tegyen másokat magától, ami alól Orbán sem kivétel. A forrás szerint a kormányfő is tudja, hogy ha megválna a miniszterétől „saját magát lőné lábon”. Egy másik forrás szerint a Richelieu-párhuzam „tűpontos”. Maga Rogán a cikkben ezt visszautasította - fűzte hozzá az FT-cikkét ismertető magyar portál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!