2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hűtlen kezelés miatt nyomoznak Mészáros Lőrinc cégének beruházása ügyében. 

Valótlan tartalmú, de legalábbis a kivitelezői szerződésnek nem megfelelő úgynevezett készre jelentési dokumentumok alapján vehette át az állam 2021 végén Mészáros Lőrinc cégétől a GSM-R vasúti fejlesztés optikai hálózatát több szakaszon is. Erre utalnak a Szabad Európa birtokába jutott, illetve kiperelt dokumentumok, amelyek részben nyilvánosan elérhető információk.

A cikk alapján Vadai Ágnes ismét a legfőbb ügyészt kérdezte, jelezve, hogy megítélése szerint az állam és a cég részéről is számos jogsértés történhetett. A Demokratikus Koalíció képviselője úgy vélte, az ügyben konkrétan felvetődhet több bűncselekmény megalapozott gyanúja is: hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, bennfentes kereskedelem, vesztegetés, gazdasági csalás, versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásokba, csődbűncselekmény, közokirat-hamisítás.

Górcső alatt Mészáros Lőrinc cége
Górcső alatt Mészáros Lőrinc cége
Fotó: MTI

Az ellenzéki politikus ezt követően hosszan bírálta Polt Pétert, törvénysértőnek nevezte, hogy az ügyészség soha semmilyen ehhez hasonló nyilvánvalóan bűncselekmény elkövetését valószínűsítő Fidesz és kormány-közeli cégek jogügyleteit nem hajlandó megalapozottan, törvényesen és szakszerűen kivizsgálni.

Polt Péter válaszában azt írta, már született egy feljelentés az ügyben, az alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán hűtlen kezelés miatt már folyamatban van büntetőeljárás. Vadai Ágnes kérdését ezért a legfőbb ügyész a nyomozó hatósághoz továbbította, a már folyamatban lévő nyomozás keretei között történő értékelésre. Az ügy jelenleg felderítési szakban van. A MÁV korábban 19 pontban sorolta fel műszaki és minőségi kifogásait Mészáros Lőrinc cégével szemben, amiket az Építési és Közlekedési Minisztérium jelzett is az R-Kord Kft.-nek, amelynek beruházására korábban az Integritás Hatóság is felfigyelt.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!