3p

A múzeumok csúcsszerve jön létre a hat hazai intézmény holdinggá szerveződével felálló Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ által, azonban a Zeneakadémiával nehéz az együttműködés.

Nem pendülnek egy húron

Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán, a Hír TV Napi aktuális című műsorában vonta kétségbe a Zeneakadémia oktatási, kutatási és nemzetközi teljesítményét – jelentette az MTI.

„A Zeneakadémia az egyetlen olyan egyetemünk, mellyel nagyon nehéz együttműködni. Minden más egyetemmel - legyen az modellváltott egyetem, legyen az egyházi, vagy magánegyetem - kitűnő a kapcsolat” - fogalmazott Csák János.

A Zeneakadémián a nehéz darabokat is eljátsszák.
A Zeneakadémián a nehéz darabokat is eljátsszák.
Fotó: MTI

Mint elmondta, Kotán Attila, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárja az egyik legkitűnőbb szakember. Gazdaságilag a Zeneakadémia teljesen rendben van, 2022-höz képest az egyetem költségvetése húsz százalékkal megnőtt. „Mi, mint a magyar kormány, tiszteletben tartjuk azt, hogyha egy ilyen szenátus van, akkor mutassák meg, hogy mit tudnak. De az egy teljes félreértés, hogy a Zeneakadémiának a szakmai, oktatási, tudományos és nemzetközi teljesítménye a kancelláron múlna” - mondta Csák János.

A csúcsszerv: egy robosztus intézmény

A múzeumok csúcsszerve jön létre a hat hazai intézmény holdinggá szerveződével felálló Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ által – állapította meg a miniszter. Csák János kiemelte: az átalakítás nem annyira radikális, mert a magyar identitást, a magyar kulturális örökséget és a magyar hagyományokat megjelenítő corpusba beletartozik mindaz, ami kifejezi az 1100 év magyar világát, így a Magyar Nemzeti Múzeum a régészettel és a tárgyi emlékekkel együtt, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint az Iparművészeti Múzeum.

Csák János kulturális miniszter nem látja sötéten a jövőt.
Csák János kulturális miniszter nem látja sötéten a jövőt.
Fotó: HírTV

„Nem az intézmények a fontosak, hanem az, hogy az intézményekből a magyar identitás, a magyar üzenet hogyan juthat el a modernitásba” - fogalmazott a miniszter. 

Később hozzátette, hogy olyan mértékű áttörést szeretnének elérni, mint ami a tavalyi, az egész Kárpát-medencét bejárt Magyar Géniusz című vándorkiállítással sikerült. Csák János Klebelsberg Kunót idézve feladatként jelölte meg, hogy támogatni kell a magaskultúrát, a magyar nagy teljesítmények létrehozását, ezt nemzetközileg be kell mutatni, a nemzetközi nagy teljesítményeket ide kell hozni, de a legfontosabb, hogy el kell vinni a kultúrát a nemzet széles rétegeihez.

Ez a feladat pedig nem különböző különálló, hanem egy robosztus intézménnyel valósítható meg - fűzte hozzá a miniszter.

Diverzifikáció, átláthatóság

Emlékeztetett: miniszteri tisztsége kezdetekor a kultúrára költött állami forrásoknak a hetven százaléka Budapestre, míg harminc százaléka vidékre került. Ez az arány a főváros esetében most 64 százalék, míg a vidék részesedése feljebb ment. „Nem csak Budapesten születnek meg a jövő alkotói, a jövő közönsége, a jövő mecénásai” - fogalmazott a tárcavezető.

„A tudományos világ elég átlátható. Annak érdekében, hogy kialakuljon egy konszenzus, megújítottunk három testületet: van a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, van a HUN-REN irányító bizottsága és létrehoztunk egy kutatási kiválósági tanácsot, melynek az elnöke Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus lett” - mondta Csák János, hozzátéve, hogy a Neumann János Programot mindhárom testület és a kormány is jóváhagyta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!