4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben az orosz-ukrán háborúban is zajlanak az események, Irán éjjel megtámadta Izraelt. Háborús összefoglaló.

  • Zelenszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban azt mondta, hogy hálás Olaf Scholz német kancellárnak azért a döntéséért, hogy egy további Patriot rendszert és rakétákat szállít a meglévő légvédelmi rendszerekhez. Később éjszakai videóbeszédében Zelenszkij jelezte, hogy tárgyalások folynak egy másik légvédelmi rendszer átadásának bővítéséről, bár német tisztviselők erre nem hivatkoztak megjegyzéseikben. „Németországgal együtt dolgozunk egy további Iris-T rendszeren is, amely szintén erős légvédelmi rendszer" – mondta videobeszédében Zelenszkij.
  • Olaf Scholz az X-en a bejelentésre reagálva azt mondta: „Kiállunk Ukrajna oldalán” , hozzátéve, hogy Zelenszkij szombaton egy telefonhívásban tájékoztatta őt „a polgári energiainfrastruktúra elleni hatalmas orosz légitámadásokról". Németország ukrajnai nagykövete, Martin Jaeger az X-en azt mondta: "Más nemzetközi partnereknek ez most gyorsan követniük kellene."

Tüntetők követelik az ukrán kormánytól a háborúban eltűnt katonák felkutatását, valamint az orosz fogságban lévők kiszabadítását a Kijevben rendezett tiltakozáson 2024. április 13-án
Tüntetők követelik az ukrán kormánytól a háborúban eltűnt katonák felkutatását, valamint az orosz fogságban lévők kiszabadítását a Kijevben rendezett tiltakozáson 2024. április 13-án
Fotó: MTI/EPA

  • Az ukrán hadsereg főnöke szombaton azt mondta, hogy a helyzet a keleti fronton az elmúlt napokban tovább romlott, mivel Oroszország fokozta páncélos támadásait, és harcok dúlnak a lepusztult Bahmut városától nyugatra fekvő falu felett. "A helyzet a keleti fronton jelentősen romlott az elmúlt napokban" - mondta Olekszandr Szirszkij vezérezredes, több mint két évvel az orosz invázió óta a kijevi zord hangulatot tükrözte, mivel a létfontosságú amerikai katonai segítség, amelyet Kijev hónapokkal ezelőtt kapott, továbbra is a Kongresszusban várakozik. Zelenszkij esti beszédében azt mondta, hogy „a fronton bizonyos területeken nehéz a helyzet”.
  • Steve Scalise, a képviselőház többségi vezetője szombati nyilatkozatában közölte, hogy az Egyesült Államok Képviselőháza módosítani fogja ütemtervét, hogy megvizsgálja az Izraelt támogató jogszabályokat. Egyelőre nem világos, hogy Scalise egy különálló, Izrael megsegítését célzó törvényjavaslatra, vagy a 95 milliárd dolláros kiegészítő kiadási törvényre utalt, amely 14 milliárd dollárt tartalmaz Izraelnek, valamint 60 milliárd dollárt Ukrajnának és egyéb humanitárius segítségnyújtást. Ezt a csomagot februárban 70 százalékos támogatottsággal fogadta el a szenátus, de blokkolták a házban, amelynek republikánus vezetői nem írják ki szavazásra, főként azért, mert tiltakoznak Ukrajna további finanszírozásával szemben.
  • Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy csapatai elfoglalták Pervomajszke falut a donyecki régióban, mintegy 11 km-re nyugatra a nagyrészt lerombolt Avdiivka várostól, amelyet február közepén foglalt el Oroszország. Ukrajna azonban ezt nem erősítette meg. A vezérkar szombat este közölte, hogy a csapatok visszaverték az orosz támadásokat, amelyek célja volt, hogy kiszorítsák őket Pervomaiskéből és más közeli falvakból. Az ukrán ügyészség szerint Oroszország szombaton légicsapást mért a donyecki régió falvaira, hárman meghaltak, köztük egy 60 éves férfi és egy 66 éves nő, négyen pedig megsebesültek.
  • Délen Oroszország azzal vádolta meg Ukrajnát szombaton, hogy 10 embert megölt a Zaporizzsja régióban található Tokmak megszállt városának ágyúzásával . A zaporizzsiai ukrán hatóságok azt mondták, hogy Oroszország az elmúlt egy napban több mint 400-szor csapott le a térségre, köztük repülőgépekről. Oroszország azt is közölte, hogy egy ember meghalt a dél-hersoni régióban található Oleskij város ukrán lövöldözésében.
  • Az orosz kézben lévő ukrajnai Zaporizzzsja atomerőmű biztonsága továbbra is bizonytalan, de a szombaton befejezett, mind a hat reaktorblokk hidegleállítására való áttérés pozitív – áll az ENSZ nukleáris felügyelőbizottságának vezetője közleményében. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint vasárnap drónok támadták meg Zaporizzsját, Európa legnagyobb atomerőművét, és 2022 novembere óta a legrosszabb ilyen incidensben csaptak le egy reaktorépületre, bár a nukleáris biztonság nincs veszélyben. Moszkva és Kijev ismételten vádolták egymást azzal, hogy célba vették az üzemet, mióta Oroszország hetekkel Ukrajna megszállása után elfoglalta azt.
  • A londoni fémtőzsde szombaton kitiltotta rendszeréből az április 13-án vagy azt követően gyártott orosz fémet, hogy megfeleljen az Ukrajna elleni orosz invázió miatt bevezetett új amerikai és brit szankcióknak. A szankciók célja, hogy korlátozzák az Oroszországnak az ukrajnai hadműveleteinek finanszírozását segítő vállalatok fémexportjából származó bevételeit, mint például a Rusal és a Nornickel. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!