9p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Los Angeles-i információk szerint Széles Tamás főkonzulnak nyolc év után csomagolnia kell. 2018-ban miatta távozott az Egyesült Magyar Ház alelnöke, s azt mondják, a kinti magyar közösséget is ő osztotta ketté. Most úgy tűnik, nyolc év után visszahívták a pozíciójából. Megkérdeztük az érintetteket.

A 2 és félezer követővel rendelkező Magyarok Los Angelesben nevű Facebook-csoport oldalán május 19-én kemény hangú poszt jelent meg:

„Csomagol és távozik Széles Tamás Los Angeles-i fõkonzul, akinek sikerült szétvernie a magyar közösségeket Kaliforniában!”

Mint írják, soha nem volt még ilyen arrogáns, pökhendi, nagyképű főkonzul Los Angelesben, és nagyon sok kaliforniai boldog, hogy a megosztó gondolatok embere távozik. A közösségi oldalon hozzáteszik: „Sok magyar a személye miatt nem járt a magyar eseményekre. Széles elfelejtette, hogy Kaliforniában van és nem Magyarországon”.

Arról is említést tesznek, hogy meg nem erősített hírek szerint több hölgy közösen feljelentette szexuális zaklatás miatt, de sikerült nagy diplomáciai érzékkel elsimítani az ügyet.

Sokan nem értették, hogy 2016-ban a nyugati parti metropoliszban és környékén élő mintegy 70 ezer fős magyar közösség központjába, Los Angelesbe miért épp Széles Tamást nevezték ki főkonzulnak. Ugyanis hiába forgatott az amerikai emigránsokról dokumentumfilmeket, diplomáciai tapasztalata nem volt. De a szóbeszéd szerint a Debrecen Televízió egykori ügyvezető igazgatójaként kiváló személyes kapcsolatban állt Kósa Lajossal, így végül ő került a posztra. Másoknak az szúrt szemet, hogy a helyi magyarok előtti első nyilvános szerepléséről készült videón az látszódik, hogy az angol nyelvvel is meggyűlt a baja – ami azóta a kint töltött évek alatt nyilván változott.

Névtelen levél és egyebek

A Los Angeles-i Egyesült Magyar Háznak mindig is nagy szerepe volt a kinti magyarság életében. Ezért amikor kinevezték Széles Tamást, 2017-ben még itt tartotta a főkonzuli bemutatkozását. Ám a jó kapcsolatnak egy év múlva végeszakadt. Ugyanis Sárvári Álmos, aki akkor még a Magyar Ház alelnöke volt, a 2018. áprilisi magyar országgyűlési választások után közzétett egy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterre vonatkozó kormánykritikus kommentárt a Facebook-on. Ezért a főkonzul azt követelte az Egyesült Magyar Ház elnökétől, Pereházy Miklóstól, hogy azonnal menessze alelnökét. Ennek történetével akkor az Index is foglalkozott.

Arról viszont már nem értesült a nyilvánosság, hogy itt nem értek véget az események. Az 54 éve boldog házasságban élő Pereházy Miklós ezt követően névtelen levelet kapott, melyben többek között azzal gyanúsították meg, hogy azért ragaszkodik kormánykritikus alelnökéhez, mert vonzódik hozzá.

„Tudom, ki íratta a levelet” – jegyezte meg a ház elnöke lapunknak, mikor arról érdeklődtünk nála, igaz-e a hír, hogy a főkonzulnak mennie kell.

Mikor Széles megtudta, hogy még az igazgatótanács összehívása és döntése után sem tudja kirúgatni a szerinte „ellenzékhez tartozó” alelnököt, azzal fenyegetőzött, hogy a továbbiakban nem tartanak magyar nemzeti ünnepeket a kultúrházban, s azokat „átviszik” máshová - pedig hosszú évek régi hagyománya, hogy évente háromszor itt rendezik meg a nemzeti megemlékezéseket a helyi magyarok és a főkonzul közösen.

A Hollywood-i Magyar Református Egyház termében a 17-es Könyves Kálmán cserkészcsapat ünnepségén beszél áprilisban Széles Tamás főkonzul
A Hollywood-i Magyar Református Egyház termében a 17-es Könyves Kálmán cserkészcsapat ünnepségén beszél áprilisban Széles Tamás főkonzul
Fotó: Facebook/Los Angeles-i főkonzulátus

Sárvári Álmos végül lemondott

Bár Sárvári Álmos a saját nyugalma érdekében ezek után lemondott alelnöki posztjáról, az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepséget Széles végül egy helyi katolikus templomban rendezte meg.

„Bár Sárvári magánszemélyként tett megjegyzést a kormányra, többször csillapítottam, és kértem, hogy próbálja véleményét magában tartani. Az amerikai szabályok értelmében nem rúgathattam ki, de nem is akartam, mert Álmos igen tájékozott, nagyon intelligens ember, aki akkor már 17 éve harcostársamként volt az alelnököm a Magyar Házban. Amerikában különben is véleményszabadság van, ahol egy véleménnyel lehet egyetérteni, vagy sem, de elfojtani semmiképpen nem lehet” – mutat rá az elnök, hogy a tengerentúlon nem működnek feltétlenül kézivezérléssel a dolgok.

Sárvári Álmos lemondása ellenére a főkonzulátus és a Magyar Ház közötti kapcsolat nem javult, sőt, 2018-ban teljesen befagyott.

Pereházy szerint régen, akár MDF-es, akár szocialista vagy fideszes indíttatású volt a főkonzul, mindig jó kapcsolatot ápoltak velük, mert stratégiai partnerként tekintettek a mindig önálló és egyenes gondolatokat képviselő, vallás- és politikamentességet hirdető Magyar Házra.

„Márai Sándor Füves könyvében így fogalmaz: ’a haza a végzetünk, az állam az érdekünk’. A Márai-elvek nyomán a szeretett ’édes haza’ tradícióit, történelmiségét és mindenkori kulturális megközelítését ápoljuk a magyar emigráció kulturális fellegvárában, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban, ahol nincs ökölrázás, ahol minden magyarnak helye kell, hogy legyen” – mondta az elnök, aki saját bevallása szerint a jelenlegi magyarországi politikai megközelítésben ugyan nem járatosak, de nem is akarnak azzá válni.

„A mi dolgunk az amerikai magyar emigráció kulturális ellátása mindennemű politikai sodrás mellőzésével, amelyben megfér a sokféleség. Épp ezért egy Magyar Házat nem lehet ignorálni, Széles főkonzul pedig épp ezt tette” – jelentette ki a Ház vezetője.

Karaktergyilkossági kísérlet és lejárató kampány

Ebbe az emigráns közegbe érkezett tehát nyolc éve Széles Tamás főkonzul Los Angelesbe. Pereházy elmondása szerint innen datálható az addig ismeretlen rossz viszony. Elmondása szerint ugyanis nem volt elég Sárvári távozása, egyfajta karaktergyilkossági kísérlet indult ellene is. A névtelen lejárató levél után a kinti propagandasajtóban uszító kampány kezdődött.

Álláspontja szerint egy, a főkonzulhoz közelálló kör kezdte el terjeszteni, hogy „ellopta” a Magyar Házat.

„Bár a Magyar Ház tulajdonosa a mindenkori tagság, az nem adható, de nem is ’lopható’ el, mert amerikai, úgynevezett osztatlan közös tulajdon. Az 1905-1906-ban épült viktoriánus korabeli épületet erőnkön felül gondozzuk a kevéske éves tagdíjból és a bérbeadásból, mi, a vezetők pedig amikor kell, a zsebünkbe nyúlunk” - avatott be minket a Magyar Ház és a főkonzulátus megromlott kapcsolatának hátterébe Pereházy, aki ezekben az időkben rengeteg telefonhívást kapott, hogy a NER miatt ezt, vagy azt ne tegye, vagy éppen, hogy tegye.

„A NER itt nem jelenthet semmit, ez nem a mi fogalmunk, nem a mi dolgunk.

Nekünk az amerikai törvényekhez, és az új hazánkhoz kell kötődnünk, és az itteni magyarság sokféleségét tükröznünk. Ez olykor nehezebb, mint a homogenitást képviselni, de itt mi nem akarunk sem a jobb-, sem a baloldalra dőlni. Itt a lényeg az, hogy az emigráns magyar hűen szereti hazáját, de ezt már nem a jelenlegi magyarországi viszonyok függvényében teszi. A Magyar Ház immár több, mint száz éve arról híres, hogy a másik álláspontját tiszteli, s hogy a falai között nem politikai álláspontokat, hanem magas szintű kulturális témaköröket vitatnak meg” - mondta Pereházy Miklós a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház több, mint 20 éve, évről évre újraválasztott elnöke.

Június végén repül haza Széles Tamás

Meglátása szerint a Sárvári-eset, a névtelen levél és a lejárató kampány után a főkonzul ahol tudta, próbálta gátolni a Magyar Ház rendezvényeinek eredményességét.

Figyelte és figyeltette, hogy kik járnak továbbra is a Magyar Ház rendezvényeire, a főkonzulátus munkatársainak pedig megtiltotta, hogy a rendezvényeiket látogassák.

Az is előfordult, hogy egy lelkészi találkozón igyekezett a lelkészeket rávenni Pereházy leváltására. Az elnök leváltását azonban kizárólag a tagság kezdeményezheti. Ezért a mindig is önállóan tevékenykedő Magyar Ház 2018 óta teljesen megszakította a kapcsolatot a főkonzulátussal.

Pereházy Miklós, az Egyesült Magyar Ház elnöke
Pereházy Miklós, az Egyesült Magyar Ház elnöke
Fotó: Facebook

„Várjuk az új főkonzult, aki megfelelő diplomáciai felkészültséggel érkezik, akivel megtörténhet a történelmi visszarendeződés, akivel ismét felhőtlen lehet az együttműködés. Úgy tudom, június végére szól Széles Tamás repülőjegye, de nem nyaralni megy haza, hanem végre lejár a mandátuma.

Tudomásom szerint Dr. Gróf István kiváló karrierdiplomata, a Los Angeles-i főkonzulátus korábbi konzulja, jelenleg a washingtoni nagykövetség munkatársa tér vissza a pozícióba. Ezt az intelligens, nyílt, széles skálán gondolkodó embert nagy kedvvel várja vissza Los Angeles magyarsága” – felelte a Ház vezetője arra a kérdésünkre, hogy valóban végetér-e Széles Tamás kinti pályafutása. 

Hozzátette: mióta Széles kint van, annyira megosztotta a közösséget, hogy komolyabb mennyiségű embert csábított, vagy ijesztett el a Magyar Ház eseményeiről, az általa delegált művészeket pedig elzárta tőlük. Ehhez egy történetet is megosztott Pereházy: a kaposvári Csiky Gergely Színháztól Olt Tamás színész pár évvel ezelőtt az augusztus 20-i ünnepségre utazott a Magyar Házba, mire felhívták Magyarországról, hogy jól gondolja meg, hova megy...

A Los Angeles-i Magyarok Facebook-oldalán keresztül a kinti magyarok szintén arról tájékoztatták lapunkat, hogy soha nem látott ellentéteket generált Széles, és az emigrációs munkában sokat tett emberekkel akasztotta össze a bajszát, miközben a magyar állam pénzével kinti szervezeteket igyekezett lenyűgözni.  

„Az amerikai magyarok jelentős hányada nem akar itt a hazai politikával foglalkozni, nem akarják azt a légkört, ami Magyarországról áramlik. Úgy gondolják, Magyarországon egyfajta véleménydiktatúra van, mi azonban itt hozzászoktunk, hogy meghallgatjuk a másikat, s nem szorulunk arra, hogy valótlanságokat mondjunk, vagy eltitkoljunk valamit. Egyébként azért nem tettem végül bejelentést a Los Angeles-i külügyi munka visszásságairól az amerikai hatóságoknál, mert a hazámmal szemben nem akarok ilyen eszközökkel élni, s feltehetően a külügyi munkát irányítók még töredékében sem voltak tájékozottak a Los Angelesben történtekről” – érvelt Pereházy.

Széles Tamás és a külügy hallgat

Természetesen szerettük volna a másik felet is megszólaltani az ügyben. Közel egy hete, azaz május 24-én küldtünk kérdéseket a Los Angeles-i Főkonzulátusra, de nem kaptunk választ. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak kétszer is írtunk, hogy Széles Tamás mandátuma lejárt-e, vagy visszarendelték. Ha ez utóbbi történt, akkor mi az oka és ki lesz hivatalosan az új főkonzul, de közel egy hete onnan sem érkezett válasz. Természetesen azonnal frissítjük cikkünket, ha érkezik reakció levelünkre.

A legkényesebb témában, a szexuális zaklatás vádjával kapcsolatban Pereházy Miklós azt mondta, bár hallott ilyesmiről, semmi konkrétumot nem tud mondani, rágalmazni pedig nem szeretne senkit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!