2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fővárosi önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer önkormányzata nem járul hozzá, hogy a Római Camping területén egyetemi gigaberuházás valósuljon meg - jelentette ki a III. kerület polgármestere hétfőn Budapesten.

Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) és Karácsony Gergely főpolgármester a végleg bezárt kemping előtt tartott sajtótájékoztatójukon arra hívta fel a figyelmet, hogy a területen jelentős és védett régészeti, természeti értékek vannak, illetve ott találhatók azok a források, amelyek a Római strandot táplálják.

A két politikus azt is bírálta, hogy a beruházás terveiről hivatalosan sem a főváros, sem a kerület vezetése nem kapott információt.

Kiss László elmondta: a kemping területe korábban az Óbudai Egyetem alapítványához került. Az alapítvány a közelmúltban azt a tájékoztatást adta, hogy a felgyűlt szemét elszállítását végzik, illetve mentesítik a területet az invazív fafajoktól. Majd a beruházók - a Római strand közelsége miatt - a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től (BGYH) kértek adatokat a területről, így derült ki, hogy milyen projektet készítenek elő - tette hozzá.

Régi szép idők: amikor még működött a camping
Régi szép idők: amikor még működött a camping
Fotó: Facebook

A polgármester ismertette: 110 ezer négyzetméteres betonépületet, 15 ezer négyzetméteres mélygarázst terveznek; az épület oktatási, kollégiumi célokat szolgál majd 15 ezer hallgatóval és 1500 oktatóval. Kiemelte, hogy veszélyesnek tartják ezt a "gigaberuházást", amely - fűzte hozzá - nem valósítható meg a természet károsítása nélkül.

Cinikusnak nevezte, hogy Bús Balázs, a Fidesz-KDNP óbudai polgármesterjelöltje a kampányban bejelentette, Óbuda egyetemváros lesz, csak azt nem közölte, hol építik meg a campust. Karácsony Gergely főpolgármester is azt hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a beruházás tönkreteszi a vízbázist és a természeti értékeket.

Úgy fogalmazott: nem partnerség és nem demokrácia, hogy a főváros és a kerület a BGYH-tól kértek adatok alapján szerzett tudomást a projektről. Hangsúlyozta, hogy nyitott a felsőoktatás fejlesztésére, de ahhoz "ennél jobb helyet is lehetne találni". Ez a hely erre nem alkalmas sem a jelenlegi jogszabályok, sem a józan ész szerint - jelentette ki.

Kérdésre válaszolva Kiss László elmondta: ha a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja a projektet, a "lakossági nyomásgyakorlás eszközével" fognak élni. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!