4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024 márciusában nyilvánosságra hozott ellenőrzési terve szerint az informatikai rendszerek által gyűjtött adatok és az adózók magatartása egyaránt meghatározó tényező az ellenőrzési folyamatokban – tájékoztat a Mazars. 

A digitalizáció előretörésével a NAV a hagyományos, papíralapú elszámolások helyett egyre inkább a tranzakciókra alapozott bevallásokra és a NAV informatikai rendszerein – például online pénztárgép, EKÁER – keresztül összegyűjtött adatokra támaszkodik.

Az adóhatóság 2024-es ellenőrzési tervének kulcsfontosságú eleme és egyben új dimenziója a kockázatelemzésre épülő differenciált megközelítés.

Ennek értelmében az adóhatóság az ellenőrzések alatt támogatja azokat az adózókat, akik együttműködő, jogkövető magatartást tanúsítanak. Esetükben a hibák javítását célzó segítségnyújtás a fő cél, nem a szankcionálás. Ezzel szemben azok az adózók, akik szándékosan és súlyosan megsértik az adójogszabályokat, határozott fellépésre számíthatnak. Ezért a NAV célja az eddigieknél is differenciáltabb hatósági hozzáállás, amelyben az ellenőrzés típusának megválasztásában meghatározó szerepet játszik majd az adózó magatartása.

A kriptovalutával kereskedők is számíthatnak ellenőrzésre
A kriptovalutával kereskedők is számíthatnak ellenőrzésre
Fotó: Depositphotos

A Mazars hangsúlyozza, hogy a pontos adatszolgáltatás alapvető a kockázatelemzési modellek számára, ezért az adózóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az adatok helyes és időben történő szolgáltatására.

„Amint azt a NAV ellenőrzési terve is mutatja, az adózóknak folyamatosan naprakésznek kell lenniük az adójogszabályokról és előírásokról. Ehhez szükség lehet olyan szakértőkre, akik segítséget nyújthatnak az ellenőrzések előkészítésében, és felhívják a figyelmet az adóoptimalizálási lehetőségekre is. A proaktív hozzáállás és az előzetes átvilágítások nem csupán a potenciális bírságok és pótlékok elkerülését segíthetik elő, hanem a vállalatok adóstratégiájának finomhangolását is” – hívja fel a figyelmet a jogkövető adózói magatartás fontosságára dr. H. Nagy Dániel, a Mazars partnere.

Mely szektorok számíthatnak idén NAV-ellenőrzésre?

A NAV 2024-es ellenőrzési tervében több ágazat szereplői is kiemelt figyelemre számíthatnak, köztük a rendezvényszervezők, a reklám- és médiaszolgáltatók, valamint a kriptovalutából jövedelmet szerzők. A szépségipar és a testedzési szolgáltatások szintén az ellenőrzések középpontjába kerülhetnek, mellettük a már hosszú ideje vizsgált ágazatok, mint az építőipar, a személy- és vagyonvédelem, valamint az online kereskedelem továbbra is az ellenőrzések fókuszában maradnak.

A kiemelt adózók vizsgálata a jövőben is fontos feladat marad a NAV számára. Továbbá prioritásként fogja vizsgálni az adóhatóság az adókedvezmények igénybevételére vonatkozó jogosultságokat, valamint a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak meghatározásának módszerét. Emellett a Mazars szakértői a vámellenőrzések terén életbe lépő változásokra is figyelmeztetnek, hiszen az importált gépjárművek utáni adó- és áfakifizetések ellenőrzésén kívül a vámellenőrzések az e-kereskedelemmel kapcsolatos kihívásokra is koncentrálnak. Az importáruk termékbiztonsága és a hamisított termékek kiszűrése továbbra is ellenőrzési fókuszterület marad.

A Mazars szakembere kiemeli, hogy amennyiben társaságunk a tevékenysége vagy a folytatott tranzakciói okán a NAV fókuszába kerülhet, érdemes megfontolni egy átfogó adóauditot vagy akár valamelyik nagyobb kockázatot rejtő tevékenység részletesebb átvizsgálását.

„Ez a folyamat lehetővé teszi a cégvezetés számára, hogy tisztában legyen a kockázatokkal, és döntést hozzon a nem megfelelő gyakorlat kijavításáról, az adókülönbözetek önellenőrzéssel való helyesbítéséről még az adóhatósági vizsgálat megkezdése előtt. Ezzel elkerülhető a jelentős adóbírság és a késedelmi pótlék. Az átvilágítás további előnye, hogy egy NAV-vizsgálatot megelőző konzultáció és átvilágítás eredményeként a ki nem használt adóoptimalizálási lehetőségekre is fény derülhet (pl. adókedvezmény igénybevételére való jogosultság), amelyekkel a társaság csak nyerhet” – hangsúlyozza a Mazars partnere, dr. H. Nagy Dániel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!