3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Republikon Intézet legutóbbi budapesti kutatása azt vizsgálja, milyen támogatottsággal rendelkeznek a pártok Budapesten, milyen mandátumeloszlásra számíthatnak a Fővárosi Közgyűlésben külön-külön indulásuk esetén, hogyan alakulhat a főpolgármester-jelölti küzdelem, illetve hogyan ítélik meg a választók az LMP-t, amely Vitézy Dávid személyében kihívót állíthat Karácsony Gergellyel szemben.

Bár a pártok erősorrendje a fővárosban sok helyen megegyezik az országos eredményekkel, a Fidesz előnye jóval kisebb az ellenzéki pártokkal szemben - áll a Republikon Intézet kutatásában.

Szélsőjobboldali pártként nem meglepő módon a Mi Hazánk számottevően gyengébb Budapesten mint azon kívül, míg a Párbeszéd helyzete éppen fordított: az országos eredményéhez képest látványosan jobban szerepelhet a párt a fővárosban.

A felmérés szerint ugyan a Fidesz-KDNP küldhetné a legtöbb képviselőt a Fővárosi Közgyűlésbe, még a Mi Hazánkkal együtt sem lenne meg a többsége; ezzel szemben az ellenzéknek inkább a Kétfarkú Kutya Párttal való együttműködés okozhatna gondot, amire pedig szüksége volna, hiszen az MKKP-é lehet a harmadik legnépesebb frakció a Közgyűlésben.

A felmérés pontosságát erősen torzíthatja ugyan, hogy még nem tudjuk, ki lesz a kormánypártok főpolgármester-jelöltje, sem azt, hogy Vitézy Dávid indul-e akár az LMP, akár más jelöltjeként a fővárosban, mégis elmondható, hogy Karácsony Gergely magabiztosan vezet Budapesten.

Vitézy számottevően rosszabbul szerepelne, ha fideszes jelölt is indulna a versenyben, mintha nem, ami arra enged következtetni, hogy Vitézy potenciális szavazóinak egy jelentős része a kormánypártok támogatói közül kerülne ki még akkor is, ha az LMP jelöltjeként szerepelne a szavazólapon.

A budapestiek jelenleg az LMP-t közelebb érzik a kormányhoz, mint az ellenzékhez, amiben közrejátszik, hogy a fideszes kötődésű Vitézyt indítanák főpolgármesterjelöltként, és az is, hogy a párt az utóbbi hónapokban többször is hevesen bírálta korábbi szövetségeseit.

A kutatás eredményei alapján, ha most vasárnap tartanák az önkormányzati választásokat, és minden párt külön listát indítana, hat párt alakíthatna frakciót a Fővárosi Közgyűlésben: a Fidesz-KDNP, a DK, az MKKP, a Momentum, a már említett Párbeszéd és a Mi Hazánk.

Bár a legtöbb képviselőt a kormánypártok delegálnák, messze volnának attól, hogy többségek szerezzenek Budapesten, és ami talán még fontosabb: a Mi Hazánk képviselőivel együtt is kisebbségben volnának a közgyűlésben, ami megfosztaná a Mi Hazánkat attól a lehetőségtől, hogy a „mérleg nyelveként” valós súlyánál nagyobb befolyásra tegyen szert.

A felmérés szerint afenti helyzetben sokkal inkább az MKKP okozhatna fejtörést a 2022-es ellenzéki együttműködés három bejutó pártja számára: a Kutyapárt a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkezne a fővárosban, így számos esetben szükség volna a képviselőik szavazataira. Az MKKP azonban nem része a „hagyományos” fővárosi ellenzéknek, hiányoznak az elmúlt évek közös tapasztalatai, ráadásul az MKKP kiszámíthatatlansága igencsak megnehezítheti bevonásukat a döntéshozatalba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!