3p

A bíróság előtt nem volt elég az érvelésük.

Egy tavaly nyári kormányinfón Gulyás Gergely azzal hárította el a 444.hu egy Szijjártó Péterre vonatkozó kérdésünket, hogy ő arra nem tud válaszolni: „A külügyminisztert javaslom megkérdezni. (…) Rendszeresen tart sajtótájékoztatókat, ahol – ha jól követem a sajtót – rendszeresen kérdeznek is a jelenlévők. Tehát Szijjártó Pétert sok mindennel meg lehet vádolni, de azzal, hogy elmenekülne a sajtó elől, ezzel nem” – mondta a miniszter.

Csakhogy a sajtó jelentős része, így a 444 sem vehet részt ezeken a sajtótájékoztatókon, csak a kiválasztottak kérdezhetnek Szijjártó Pétertől. Mindezt úgy, hogy hogy a miniszter külföldön folyamatosan értetlenkedik a magyar sajtószabadságot ért kritikák miatt, szerinte a helyzet Nyugaton sokkal rosszabb. A ikor júliusban Gulyás Gergely a lapot a Külügyminisztériumhoz irányította, meg is keresték a tárcát, hogy ők is szeretnének részt venni az említett sajtóeseményeken. Nemhogy meghívót, választ sem kaptak. A lap így fél év várakozás után, tavaly decemberben közérdekű adatigényléssel kikérte ki a minisztériumtól, hogy mely szerkesztőségeknek küldenek ki meghívókat és kik vesznek részt Szijjártó sajtótájékoztatóin. Nem csak a minisztérium Bem téri épületében, hanem Brüsszelben is.

Szijjártó Péter tárcája nem árulta el mostanáig, hogy kiket hívnak meg sajtótájékoztatóikra
Szijjártó Péter tárcája nem árulta el mostanáig, hogy kiket hívnak meg sajtótájékoztatóikra
Fotó: MTI/Kovács Attila

 

Az ügy ezután egészen elképesztő fordulatot vett
 

Az adatigénylésre a minisztérium először azzal válaszolt, hogy az újságírók megnézhetik Szijjártó sajtótájékoztatóit Facebookon. Sőt, nem egyszer, hanem ahányszor csak a kedvük tartja. A lap a választ nem fogadta el és pert indított.

Az eljárásban a minisztérium először azzal próbálkozott, hogy nem közérdekű adatokról van szó. A Fővárosi Törvényszék (még februári) első fokú ítélete szerint viszont azok.  A minisztérium közölte azt is, hogy a kért adatok nem állnak rendelkezésére, azokat ugyanis törölték. Azokra nem vonatkozik a kétéves megőrzési kötelezettség, ezért rendszeresen törlik azokat.

A Fővárosi Törvényszéket nem sikerült meggyőzni ezzel. Az ítéletben azt írják, hogy ezek azok a meghívók, amelyek a külügyminisztériumhoz érkeznek, mindenféle spamekkel együtt, nem azok, amiket a minisztérium küld ki. 

Azokra a meghívókra viszont, amelyeket a minisztérium küld ki szerkesztőségeknek, a minisztérium iratkezelési szabályzatának egy másik, az iratok megőrzését előíró szakasza vonatkozik. Ráadásul ha nincs bizonyítva a törlés, akkor ott kell lenniük ezeknek az adatoknak a minisztériumban, semmi akadálya, hogy kiadják azokat.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú döntése kimondta: 

„A sajtószerveknek kiküldött meghívók alapján semmi akadálya nincs az azzal kapcsolatos adatok közlésének, hogy a Külügyminisztérium mely szerkesztőségeket hívta meg a megadott időszakban a sajtótájékoztatókra."

A Külügyminisztérium azzal is próbálkozott, hogy a résztvevők néve személyes adat, illetve hogy azokat nem tárolták. Sikertelenül. Csaknem 10 hónap telt el a közérdekű adatigénylés benyújtása óta, a lap jogerősen is pert nyert, de a minisztérium tájékoztatása még mindig nem érkezett meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!