2p

Hiába keresnek igen szép összegeket, az Európai Parlamentben (EP) ülő képviselők jelentős hányadának van mellékállása. A dobogóra felkerült egy magyar is.

A hvg360 cikke szerint bár egy európai parlamenti képviselő alapfizetése 8757 euró (3,3 millió forint), mégis, hetven százalékuknak van valamilyen mellékállása, ezekért 180-an pénzt is kapnak – a Transparency International ezek pontos mibenlétét vizsgálta meg.

Azzal, hogy a 705 képviselőnek összesen 1751 mellékállása van, átlagban fejenként több mint két pluszmunka jut rájuk, amelyekből összesen 8,7 millió euró folyik be évente.

A cikk szerint a lista első helyén egy litván politikus, Viktor Uspaskich áll, aki egymaga 3 millió eurót kap. A jelentős bevétel forrása ismert, ugyanis Uspaskich egy ingatlanfejlesztő cég tulajdonosa. A hvg360 érdekességként emelte ki, hogy a politikus befektetett egy olyan ásványvíz előállításába, amely állítólag megvéd a koronavírustól, és pénzzel támogatott egy orosz álhíreket terjesztő weboldalt Litvániában. A lista második helyét egy francia szélsőjobboldali, populista politikus, Jérôme Rivière szerezte meg 220 ezer eurós éves mellékjövedelmével.

Trócsányi László a dobogón végzett
Trócsányi László a dobogón végzett
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Bár a kormánykommunikáció előszeretettel emlegeti az állítólagosan vagyonokat kereső ellenzéki EP-képviselőket, ezen lista harmadik helyén mégis egy kormánypárti politikus végzett. Trócsányi László ugyan a következő EP-ciklusban nem lesz képviselő, a jelenlegiben 171 ezer euróval (több mint 66 millió forint) egészítette ki ilyen jövedelmét. A portál cikke szerint Trócsányi a Károli Gáspár Református Egyetem oktatójaként és rektoraként havi 4,124 millió forintot, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumának tagjaként pedig másfél millió forintot vehet fel.

A dobogó utáni top 10-es listában egyébként akadt még egy érdekesség, Románia EP-képviselője, a szilágysági születésű Buda Dániel 138 ezer eurós pluszfizetésével a hatodik helyet szerezte meg.

A portál cikke szerint a 21 magyar EP-képviselő közül összesen hatnak van mellékjövedelme, ezek a következőképpen alakultak:

  • Deutsch Tamás (Fidesz) – 45 778 euró/év  - ezzel 44. a listán;
  • Ujhelyi István (pártnélküli)– 36 000 euró/év – ezzel 56. a listán;
  • Schaller-Baross Ernő (Fidesz) – 30 518 euró/év
  • Győri Enikő (Fidesz) – 9292 euró/év
  • Kósa Ádám (Fidesz) – 1831 euró/év

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!