9p

Az lenne az igazi, ha az év 365 napja nőnap lenne. Még pontosabban, mindkét nemé. De hol vagyunk még ettől!

Manapság azért már – és még – sok hölgynek feltűnik, hogy a világ lényegében a 175-185 centi magas férfiakra lett kitalálva. Van ahol kevésbé, van, ahol nagyon.

Egy jellemző apróság: elég csak belegondolni, miért volt olyan magasra téve évszázadokig a szekerek, hintók meg vonatok fellépője, és még az elmúlt évtizedekben is a busz lépcsője – ugyanis, aki tervezte, nem 160 centi magasra nőtt. Ekképp történhetett, hogy a nők nagy része sokáig el sem érte a busz vagy a villamos belső fogódzóit, merthogy rájuk nem gondolt a konstruktőr, aki persze férfi volt. Csak saját magára.

Aki tervezte, nem 160 centi magasra nőtt. Fotó: Depositphotos
Aki tervezte, nem 160 centi magasra nőtt. Fotó: Depositphotos

Léteznek olyan országok, ahol már a várostervezésnél és -üzemeltetésnél is gondolnak a nőkre, pontosabban az ellenük irányuló erőszak kivédésére – például azzal, hogy a sötét parkokba, játszóterekre több lámpát telepítenek, más, inkább szem előtt lévő utakat alakítanak ki, vagy a liftekbe beszerelnek vészgombot, ha megtámadnának benne egy nőt – esetleg férfit – mindegy, milyen szándékkal.

Mindennek az alapeszméje sok ezer évre nyúlik vissza: a férfiak elmentek vadászni, a nők meg otthon a barlangban etették a kicsiket – de mindig jelentkeznek új aspektusai. 

Miért olyan kevés a képviselőnők száma?

A Transparency International Magyarország és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség által néhány éve Nők a politikában – részvétel, döntéshozatal és korrupció címmel rendezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői azt boncolgatták, miért olyan alacsony az Országgyűlésben a női képviselők száma? És: mennyire korruptak a magyar nők? 

Ez a két kérdés látszólag nem függ össze, mégis magába sűríti az akkori és a mai magyarországi politikai helyzetet és a női egyenjogúság hazai állapotát.

Elég szomorú képet kaptunk a helyzetről, de igazán az az elkeserítő, hogy az mára sem sokat javult.

A legnagyobb tapsot az említett beszélgetésen Fodor Éva, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorhelyettese kapta, amikor felolvasta, miket is gondolnak a nőkről Nőnapon a magyar (férfi) miniszterek, a helyetteseik, a magyar közjogi méltóságok és az államtitkárok.

Nos, sok minden eszükbe jutott, a mosolytól a születésig, a gondoskodástól és a gyengédségtől egészen addig, hogy ha a nők nem lennének, akár éhen halnának – csak éppen a munka nem. 

A nő, csak mint gondoskodó, mint anya, létezhet! (Akkor is ez az elsődleges feladata, ha éppen miniszter!)

A nő, csak mint gondoskodó, mint anya, létezhet? Fotó: Depositphotos
A nő, csak mint gondoskodó, mint anya, létezhet? Fotó: Depositphotos

A nemzet fenntartása, a hit, a család összetartója – efféle fogalmak jutottak a magyar férfipolitikusok eszébe, de hogy a nők képesek lennének hozzájuk hasonló érdemi munkát végezni – nos, ez nem, vagy sokadikként szerepelt a listán.  

Ebből az is következik, hogy végeredményben a nő, mint egyedülálló – azaz család és gyermek nélküli személy, de önálló ember! – nem létezik a magyar politikus férfiak számára.

Ha viszont a nők nem nagyon képviseltetik magukat a politikában – és ennek a fentieken kívül is számos oka van – akkor hogyan is kerülhetnének a korrupciós bulik közelébe, hiszen az efféle üzletekben való részvétel eleve feltételezi a hatalmat. Legfeljebb, mint valamelyik, piszkos ügybe belekeveredett férj, hamis tanúzásra késztetett felesége, szerepelhetnek. (Vagy ők viszik el a balhét, lásd a közelmúlt hazai botrányát.)

Nem csak a pénzen múlik - a svéd példa

A legelkeserítőbb, hogy azóta sem javult a nők helyzete, különösképpen az ellenük irányuló brutális erőszaké – elég csak rápillantani a kereskedelmitévé-híradók első negyedórájára.

A dolog másik – látszólag, nem ideillő aspektusa – hogy még mindig sokan fizetnek a szülészorvosoknak, no meg, hogy kevés apa vesz részt a kicsi gondozásában, nevelésében.

Pedig a szülés az egyik legkiszolgáltatottabb helyzet a nők számára.

Amerikából indult el, a Rákosi-korszakban kötelező lett

 

A nőnap eredetileg munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt, ráadásul nem is szovjet – bár Magyarországon a Rákosi-korszakban tették kötelezővé az oroszok. 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba, a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentéséért. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

 

1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap időpontja is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

 

A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése elsősorban a munkahelyeken dívott, de a férfiak családon belül is kötelezőnek érezték ,hogy vegyenek egy szál virágot a feleségüknek.

 

A rendszerváltást követően a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát. Ma már csak az idősebb, konzervatívabb férfiak vásárolnak ilyenkor valami apró ajándékot annak a nőnek, akit szeretnek, legyen az feleség, barátnő, kolléganő.

Lehetne ez másképp is – például ahogy Svédországban működik.

Mivel a kismamának nincs választott orvosa, annál fog szülni, aki éppen ügyeletes. Orvosnak és szülésznőnek tilos pénzt adni. A társadalombiztosítási járulék és az adók magasak, ezekben benne foglaltatik az ingyenes szüléslevezetés, mint szolgáltatás. Kivételezés elképzelhetetlen!  Apró ajándékokat – például bor – sem szabad elfogadni.

A papa kezdetektől fogva jelen van 

A papa szinte mindig jelen van a szülésnél, de eljöhet a nagymama vagy egy barátnő is. Külön ajánlják, hogy a papán kívül még valaki ott legyen, amikor megszületik a kicsi. 

Fél órával a baba világra jötte után hoznak kávét és szendvicseket – ingyen – a jelenlévőknek. A mama lefürdik, a gyermeket megmérik, megvizsgálják. Ezután átszállítják őket egy kórterembe.

Hogy ez luxus lenne? Nos, mindez nem az adott ország életszínvonalával függ össze elsősorban, hiszen Magyarországon is magas tb-t és adókat kell fizetni, amiből telne efféle gondoskodásra – most arról nem beszélve, hogy milliárdok mennek el értelmetlen presztízsberuházásokra – hanem a szemlélettel.

Nemcsak a mamák veszik ki a gyest

A svéd egészségügyi biztosító időben tájékoztatja a leendő szülőket arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a gyesre. Ha a szülők együtt nevelik a gyermeket, akkor minden szülőre jut 240 nap gyes – összesen 480 nap (egy gyerekre). A gyest lehet egész-, háromnegyed-, fél-, negyed- és nyolcadnapokra is kivenni. Ha ikrek születnek, még 180 nap jár.

A gyesnapokat a gyermek 12. életévéig lehet kivenni. Ha az anya nem akarja ezeket a napokat felhasználni, akkor át lehet ruházni az apára. Kilencven nap, külön-külön, mindkét szülő számára fenn van tartva. Ennek oka, hogy ösztökélje a papákat, hogy ők vegyék ki a gyest. E szabályok az örökbefogadott gyerek esetére is ugyanúgy vonatkoznak.

A papa 10 napig a szülés után otthon maradhat.

Mindez eleve feltételezi, hogy az anya is keres, méghozzá nem sokkal kevesebbet, mint az apa. No meg, hogy ha már ő is jelen volt, amikor a gyerek megfogant, felelősséget kell neki is vállalnia…

Az észak-európai országok teljesítenek jól

Stockholmban járva látni, hogy a parkokban legalább annyi férfi sétáltatja a csemetéjét, mint ahány nő. Nálunk furcsa, ha az apa veszi a ki a gyest, ott természetes.

A közelmúltban, a norvég The Peace Research Institute Oslo (PRIO), valamint a washingtoni Georgetown Egyetem vizsgálta a nők befogadását, az esélyegyenlőség kérdéseit, valamint a biztonság különböző dimenzióit. Összesen 13 mutatót teszteltek az oktatás helyzetétől kezdve a munkaerőpiaci törvényeken át az erőszak megítélésig – adta hírül több orgánum.

Erősebb a gazdaság is

Kiderült, hogy azok a társadalmak, amelyek a nők helyzetét illetően jól teljesítenek, alapvetően békésebbek, demokratikusabbak, a gazdaságuk is erősebb, ahogy az éghajlatváltozáshoz is rugalmasabban képesek alkalmazkodni.

Nekünk is állhatna a zászló? Fotó: Depositphotos
Nekünk is állhatna a zászló? Fotó: Depositphotos

A 2023-as rangsort Dánia vezeti, több mint háromszor magasabb pontszámmal, mint a lista végén kullogó Afganisztán. A nők kiemelkedő helyzete szempontjából Dániát követi Svájc és Svédország. Magyarország a lista közepe környékén szerepel, inkább annak második felében, a 25. helyen, megelőzve többek között Szerbiát, Olaszországot, Szlovéniát, Romániát és Görögországot. 

Melyek a hagyományos macsó országok?

Az apa a fej, de az anya a nyak – mondja a világ egyik legnagyobb sikerű filmkomédiájában, a Bazi nagy görög lagziban, a mama. Igen, léteznek hagyományosan macsó országok, ahol elképzelhetetlen, hogy ne a papa legyen a család feje. A férfi ott csak akkor érzi magát férfinek és erősnek, ha hatalma van, és ő akar mindenben diktálni.(Lásd a neandervölgyi időszakot!) Még akkor is ragaszkodnak ehhez, ha már évtizedek óta egy teljesen más kultúrában élnek. 

Mindennek ott vallási-történelmi hagyománya van, a nők pedig csak furfanggal képesek elérni a céljaikat, ami egy észak-európai számára elképzelhetetlen. Minél inkább Dél-Európa, Afrika és Ázsia felé haladunk, annál inkább így van ez, bár az utóbbi évtizedekben kicsit javult a helyzet.

Egy svéd nő viszont kimondja, mit akar – nem pislog hónapokig, szendén, szempillát rebegtetve egy férfire. Ugyanúgy viselkedik, mint hímnemű társa.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!