<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi az LMP az akkumulátorgyárak ügyében, miközben a Párbeszéd az Alkotmánybírósághoz készül fordulni az akkumulátorgyárak szabályozása miatt.

Süveg Anna - az LMP Facebook-oldalán is követhető sajtótájékoztatón - azt mondta, a rendkívüli ülés összehívásával azt akarják elérni, hogy a kormánypártok vállalják a vitát, mondják el érveiket, ne "sunnyogva", az emberek feje felett adják el az ország jövőjét néhány külföldi nagyvállalatnak.

A szóvivő azt mondta, az akkumulátorgyárak visszafordíthatatlan károkat okoznak, ha egyszer működésbe lépnek, évtizedeken keresztül szívják el a vizet az aszályok korszakában és emésztik fel az energiát az energiaválság idején.

Hozzátette: a Fidesz továbbra sem tett le tervéről, hogy Magyarországot a veszélyes és környezetszennyező akkumulátorgyárak nagyhatalmává tegye.

A debreceni "gigaberuházás" nemrég kapott új engedélyeket, épül a gyár Győrben, elkezdődött az engedélyezés Fóton, megdupláznák a gödi Samsung-gyár teljesítményét - sorolta a példákat.

Felidézte azt is, hogy csütörtökön hozták nyilvánosságra azt a jogszabálytervezetet, miszerint a kormány ezen beruházások esetében felmentést adna az önkormányzati településrendezési követelmények alól.

A szóvivő szerint mára egyértelművé vált, hogy a Fidesz nem meghallgatni, hanem elhallgattatni szeretné az embereket.

Közölte, Magyarországból sosem lesz akkumulátorgyártó-nagyhatalom, mint ahogy Banglades sem lett ruhagyártó-nagyhatalom attól, hogy a világcégek ott gyártatják ruháikat szennyező módon és az alacsony béreket kihasználva.

Süveg Anna hozzátette: attól, hogy kínai vagy dél-koreai cégek Magyarországon gyártatják termékeiket, nem Magyarország, hanem Kína és Dél-Korea lesz nagyhatalom.

Ezzel párhuzamosan a Párbeszéd az Alkotmánybírósághoz készül fordulni az akkumulátorgyárak szabályozása miatt.

A párt társelnöke pénteki, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta, "a Fidesz kitalálta, hogy egy akkumulátornagyhatalommá teszi az országot". Szabó Rebeka kijelentette, hogy ezek olyan veszélyes üzemek, amelyek elhasználják a vízkincset és az elektromos áram jelentős részét, mérgező anyagokkal terhelik a környezetet, valamint "nem tartják be a munkavédelmi előírásokat".

A képviselő szerint a kormány úgy enyhíti a szabályozásokat, hogy "ne kelljen ezeknek az ázsiai multicégeknek odafigyelniük a környezetre, sem a munkavállalói jogokra". A kiemelt beruházásokról szóló törvény korábban is lehetővé tette, hogy mind a társadalmi egyeztetésre, mind a környezetvédelmi szabályokra "fittyet hányhatnak", csütörtökön pedig megjelent egy kormányrendelet, ami a területrendezési szabályozás alól ad kivételt, "különösen az akkumulátorgyáraknak" - fogalmazott Szabó Rebeka.

A politikus úgy értékelt: így az egészséges környezethez való jog és a jövő nemzedékek érdekei is sérülnek.