3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már le is zárták a nyomozást a miniszterelnök pisai kitérője ügyében.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról számolt be Facebook-oldalán, hogy az ügyészség igen gyorsan le is zárta a nyomozást Orbán Viktor olaszországi repülős kitérője kapcsán. A képviselő korábban azért tett feljelentést, mert úgy vélte, kimerítheti például a hűtlen kezelés tényállását az, hogy a miniszterelnököt és feleségét szállító honvédségi repülőgép nagyjából ezer kilométeres kitérőt tett azért, hogy Orbán Viktorék magáncélból Olaszországban szállhassanak le róla.

Az ügyészség először megtagadta az ügyben a nyomozást, azonban egy bírósági ítélet mégis erre kötelezte a hatóságot.

"A bírósági ítélet alapján a nyomozásnak annyit kellett VOLNA kiderítenie, hogy mennyire volt költséghatékony az, hogy Orbán és felesége toszkánai hosszúhétvégéje kedvéért 1000 kilométeres kerülőt tett.
Ehhez az Orbán pincsikutyájaként lihegő ügyészségnek két egyszerű nyomozati cselekményt kellett volna foganatosítania. Meg kellett volna kérdeznie egy légitársaságot, hogy mennyibe kerül egy Airbus repülő ezer kilométeres kitérő és egy extra leszállás az üzemanyag, az amortizáció, a karbantartás , a biztosítás , leszállási illeték, földi kiszolgálás költségeinek tükrében. Ezt kellett volna összevetnie azzal, hogy mennyibe került volna 2-3 testőr Budapest-Pisa retúr menetrendszerinti repülőjegye (hiszen a magán úton a miniszterelnök maga fizette volna a jegyét), azaz be kellett volna pötyögnie az utat valamelyik online jegyeladó rendszerbe...A különbség 3.5-4 millió forint lett volna"

 
- írja a képviselő.
 
Az ügyészség a válasz alapján nem vizsgálta, hogy elegendő lett-e volna esetleg kevesebb költséggel járó "védelmi szint" a miniszterelnöki párnak, mert ez "nem a tények, hanem az utólagos feltételezések körébe tartozik".
 

A Honvédség válaszát is idézik a levélben, amelyből nagyjából az derül ki, hogy a Honvédség gazdálkodását nem lehet vizsgálni, mert nem kell figyelniük a költségekre.
 
"A Honvédség közfeladatainak ellátása nem feleltethető meg a 'rendes gazdálkodás' általános fogalmának, tevékenysége során nem a vagyonmegőrzési vagy vagyongyarapodási kötelezettsége az elsődleges, hanem a jogszabályban előírt feladatának végrehajtása. Hozzátette azt is, hogy a vonatkozó jogszabályok a személykísérés során a technikai eszközök biztosítása vonatkozásában semmilyen költséghatékonysági kötelezettséget nem írnak elő."
Hadházy még nem adja fel, ugyanis szerinte ezzel az ügyészség nem hajtotta végre az előző bírósági határozatot, így ezzel a döntéssel szemben is panasszal fog élni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!