4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Újabb részletek derültek ki a kegyelmi ügy miatt kirobbant botrányról, amelynek eredményeként Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyminiszter is lemondott tisztségeiről. 

A kormányzati kommunikációt felügyelő Rogán Antal és stábja töröltette a Fidesz-közeli médiában azokat a cikkeket, amikben beszámoltak K. Endre Facebook-posztjáról - írja saját forrásaira hivatkozva a Telex. 

 Egy, az államfői hivatalhoz közel álló forrás arról beszélt, hogy „Rogánék” meg sem próbálták védeni Novák Katalint, ezért is vetették le a cikkeket, amikben a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűntársaként, kényszerítésért elítélt K. Endre a saját szemszögéből írja le a történteket.

A poszt hamar körbefutott a kormányközeli médiabirodalom lapjain, ez érthető, hiszen K. arról ír benne, hogy ő lényegében koncepciós eljárás áldozata, semmi rosszat nem tett, így tehát az is érthető, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette. K. azt írja, „sötét középkort idéző boszorkányüldözést folytatnak a nekem kegyelmet adó Novák Katalin elnök asszony és ellenem, az inkvizíció szerepét pedig a média és zsákmányt kereső, haszonleső pártok töltik be a kegyelemre okot adó tények ismerete nélkül”, ezért is szánta rá magát, hogy összefoglalja a vele történteket.

Nem sokkal később azonban ezek a posztok egymás után tünedeztek el a kormányközeli sajtóból. A portál egyik forrása szerint valószínűleg azért, mert addigra már „kimérték a közhangulatot, és eldöntötték, hogy ebből lemondás lesz, aztán hagyjuk az egészet minél hamarabb magunk mögött”. Ha valóban ez volt a Fidesz terve, akkor K. Endre Novák Katalint és saját magát mosdató posztja csak fölöslegesen elnyújtja a botrányt, magyarázkodásnak tűnhet, további támadási felületet hagy, ezért is rendelkezhettek arról, hogy a fideszes média inkább ne terjessze.

Átalakult a Házaság hete oldala

Hétfőn a 444 arról írt, hogy a Házasság hete címú programsorozat oldaláról eltűnt a korábban még fővédnökként szereplő Novák Katalin neve.

Novák Katalin neve lekerült a Házasság hete programsorozat oldaláról. Fotó:  Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozata közben a Sándor-palotában 2024. február 10-én. Fotó: MTI/Sándor-palota
Novák Katalin neve lekerült a Házasság hete programsorozat oldaláról. Fotó: Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozata közben a Sándor-palotában 2024. február 10-én. Fotó: MTI/Sándor-palota

A Telex szerint már a lemondás előtt, február 9-én levették. Ezt megelőzően a következő szöveg szerepelt az oldalon:

„A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István.” Mostanra a honlap új designt kapott.

A Schadl-ügy is előkerült

Magyar Péter - a kegyelmi botrány miatt tisztségeiről lemondó - Varga Judit egykori igazságügyminiszter volt férje a Facebookon a Schadl-ügyről is megosztott infromációkat. 

Azt írta, hogy Varga Judit kezdeményezte Völner Pál leváltását a Schadl-ügy előtt, de a miniszterelnök nem engedte, így Völner a helyén maradhatott.

Balog Zoltán győzködte Novák Katalint

A Direkt36 oknyomózó pedig írról írt a Telexen publikált cikkében, hogy Novák Katalin nyilvánosan nem osztott meg részleteket a lemondásához vezető kegyelmi döntésről, fideszes és kormányzati körökből kiszivárgott információk alapján elkezdett tisztázódni a kép. Több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és régi mentora.

Az Orbán-kormány egy volt magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy Novák környezetéből úgy értesült, hogy Balog volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon. Egy Novákhoz régóta közel álló forrás megerősítette ezt, hozzátéve, hogy amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!