3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Környezetbarát, természetes tisztítószernek tartják sokan az ecetet. Számos dologra tényleg jó, de azért nem mindenre.  

Ha valaki végigguglizza az internetet, hogy megtalálja melyik a legjobb tisztítószer, az nagyon sokszor belefuthat olyan posztokba, amelyek szerint a háztartási ecet mindenre megoldást kínál. Természetes, nem mérgező anyagnak tartják, amely lemészárolja a baktériumokat és eltávolíthatja a vízkő nagyját. Eközben sokkal olcsóbb, mint a háztartási vegyszerek.

Van, amikor az ecetet kerülni kell
Van, amikor az ecetet kerülni kell
Fotó: Depositphotos

Az ecet viszonylag gyenge sav, helyenként gyengébb, mint egyes üdítőitalok – mondta May Nyman vegyész professzor, az Oregoni Állami Egyetem tanára a Consumer Reports (CR) mértékadó amerikai fogyasztóvédelmi magazinnak.

A lap azért tért vissza a régi témára, mert figyelmeztetni akarja az embereket arra, hogy az ecet nem csodaszer. Esetenként kárt tehet a használati eszközök felszínében. 

Mikor kell elkerülni? 

Például a vasalók tisztítására erőteljesen nem ajánlott. Ezek belső részeit általában speciális bevonat védi a károsodástól, amit az ecet savasságával lebont. Ezután szabaddá válik az út az érzékeny részek felé. A vasalók tisztítására a legjobb módszer az öntisztító funkció használta, amit jó esetben egy "self-clean" gomb megnyomásával lehet beindítani. Hasonló a helyzet a munkalapokkal vagy a falra került szennyeződés eltávolításával. Az ecet károsíthatja a mészkövet, sőt a márványt és a gránitot is. A szakértők enyhe tisztítószeres vizes lemosást ajánlanak az ecet használata helyett.

Sok internetes forrás szerint egy ecetes vizes öblítés csodát tesz a mosogatógép- szagok és -szennyeződések eltüntetésében. A CR tesztjei nem igazolták ezt. A mosogatógép-tisztítók használata sokkal jobb eredményt hozott. Nem tanácsos ecetet használni képernyők tisztítására, mert károsíthatja azok felületét. A sima vízzel nedvesített puha törlőkendő használata sokkal jobban ajánlott erre a célra. A padlólapok készítői oly annyira ellenzik az ecetes tisztítást, hogy ha kiderül ennek használata, akkor felmondják a termékeikre vonatkozó garanciát. Maradni kell annál a módszernél, amit ajánlanak.

A CR vizsgálatai szerint nincs olyan fém a konyhákban, aminek a tisztításánál jól alkalmazható lenne az ecet. Ez igaz a késekre vagy az alumíniumból készült eszközökre vagy bármire, ami rézből van. Helyette a forró víz ajánlott. A mosógépekkel hasonló tapasztalatokat szereztek a CR tesztelői, mint a mosogatógépekkel. Ami a kisebb háztartási gépeket illeti, a műanyag felületek viszonylag jól bírják az ecetestisztítást, de a gumi alkatrészektől célszerű távol tartani az ecetet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!