<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyugati becslések szerint mindkét fél óriási emberveszteségeket szenvedett a 11 hónapja tartó háborúban. Az ukrán és az orosz hadsereg is 200 ezer főt veszíthetett. Közben a nyugati politikusok tovább vitatkoznak, hogy milyen fegyverekkel támogassák Kijevet. Szerda reggeli háborús összefoglaló.

  • Az Egyesült Államok több mint 2 milliárd dollár értékű katonai segély nyújtására készül Ukrajna számára, amely várhatóan első ízben tartalmaz majd nagyobb hatótávolságú rakétákat, valamint egyéb lőszereket és fegyvereket – közölte a Reuters hírügynökséggel az ügyről tájékoztatott két amerikai tisztviselő.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy nem fejezte be a magas rangú tisztségviselők közötti tisztogatást. Az elmúlt hetekben többek között korrupciós ügyek miatt mentett fel sokakat az elnök, aki jelezte, hogy aki nem teljesíti a szigorú előírásokat azt a jövőben is elbocsátják.
  • Úgy tűnik, egyes nyugati országok igyekeznek gyorsan lehűteni azokat a várakozásokat, amelyek szerint F-16-os és más vadászgépeket szállítanak Ukrajnának. Mások mellett az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is jelezte, hogy erre nem fog sor kerülni. Egyes indoklások szerint egyébként a pilóták betanulási ideje olyan hosszú, hogy már csak ezen gyakorlati szempontból sem lenne indokolt ilyen gépeket adni.
  • Ugyanakkor Zelenszkij legrangosabb tanácsadója hétfőn azt mondta, hogy Lengyelország hajlandó F-16-os vadászgépeket szállítani Ukrajnának. Andrij Jermak jelezte, hogy Ukrajna „pozitív jelzéseket” kapott Varsótól, bár Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki óvatosan hangsúlyozta, hogy saját országa csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve lépne.

Mindkét oldal óriási veszteségeket szenved el. Fotó: Volodimir Zelenszkij/Facebook
Mindkét oldal óriási veszteségeket szenved el. Fotó: Volodimir Zelenszkij/Facebook

  • Elemzők szerint az orosz erők a közeljövőben újabb támadásra készülnek Ukrajna ellen, valószínűleg a következő hónapokban. Nyugati, ukrán és orosz forrásokra hivatkozva az Institute for the Study of War amerikai agytröszt szerint Moszkva „a küszöbön álló offenzívára készül”, utalva Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentésére, aki szerint „nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin békére készül”.
  • Egy nyugati tisztviselő szerint a háború mindkét oldal összesen mintegy 200 000 katonai veszteséget szenvedett már el, és nagyságrendileg hasonló számú halottja és sebesültje van mindkét félnek. Az állandó támadások miatt az oroszoknál vélhetőleg valamivel nagyobb arányban haltak meg a katonák – tette hozzá a tisztviselő.
  • Az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot, hogy nem tesz eleget a nukleáris fegyverzet-ellenőrzési egyezményben vállalt kötelezettségének, mivel nem engedi meg az ellenőröknek, hogy ellátogassanak atomfegyver-telephelyeihez. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője szerint Oroszország azzal, hogy akadályozzák a New Start-szerződés szerinti ellenőrzések engedélyezését „gátolja az Egyesült Államokat abban, hogy a szerződésben foglalt fontos jogait gyakorolja, és veszélyezteti az amerikai-orosz nukleáris fegyverzetellenőrzés életképességét”.