4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan az elmúlt órákban.

 • Antony Blinken amerikai külügyminiszter az orosz hadsereg elleni ukrán ellenoffenzíva sikereit méltatta szerdán Kijevben tett látogatása során. "Jó előrelépéseket láttunk az ellenoffenzíva során" - jelentette ki Blinken ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel tartott megbeszélésén az MTI szerint. Utazásának célja biztosítani azt, hogy Kijev minden szükséges eszközzel rendelkezzen a folyó műveleteihez, hosszú távon pedig a cél Ukrajna elrettentési és védelmi képességeinek erősítése. Ezzel akarják elejét venni annak, hogy Oroszország később újabb háborút indítson.
   
 • Antony Blinken az este folyamán bejelentett egy újabb, több mint egymilliárd dollár értékű amerikai segélycsomagot, amely egyebek között 665 millió dolláros katonai és polgári biztonsági támogatást tartalmaz.
   
 • Az amerikai külügyminiszter látogatásával párhuzamosan a Pentagon egy 175 millió dolláros katonai támogatási csomagot jelentett be. Ez utóbbiban szegényített uránt tartalmazó, 120 milliméteres harckocsilövedékek is vannak az Ukrajnának januárban ígért 31 darab amerikai gyártmányú Abrams páncéloshoz. A csomag ezen felül az ukrán légvédelem erősítését szolgáló eszközöket, HIMARS-rakétavetőkhöz való lövedékeket és egyéb tüzérségi lőszereket is tartalmaz.
   
 • A Spiegel szerint az uránt tartalmazó lövedékek használatát ugyan nem tiltja a nemzetközi jog, de mérgező, radioaktív anyagról van, amely a katonákat és a háborús övezetben élő embereket is veszélyezteti. Használatuk vitatott, teszi hozzá a német lap. Az urán segítségével növekszik a gránátok és bombák fizikai átütőereje.
   
 • Az ukrán parlament szerdán jóváhagyta Rusztem Umerov védelmi miniszter kinevezését. Umerov Olekszij Reznyikovot váltja az Oroszország indította háború miatt kiemelten fontos pozícióban, Volodimir Zelenszkij elnök javaslatára. Kinevezését a törvényhozás védelmi bizottsága már kedden megszavazta.
   Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonákkal beszél a Donyeck megyei látogatása során 2023. szeptember 4-én. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonákkal beszél a Donyeck megyei látogatása során 2023. szeptember 4-én. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
 • Rusztem Umerov szerint Ukrajna védelmi kiadásai napról napra nőnek. "A védelmi költségvetés a GDP harmadát teszi ki, ami bármely ország gazdasága számára óriási szám. Csak az idei év végéig további 250 milliárd hrivnyára (2400 milliárd forint) lesz szükség a katonák juttatásaihoz. És ezek a kiadások napról napra gyarapodnak" - emelte ki a védelmi tárca új vezetője parlamenti beszédében. 2021-hez képest majdnem hatszorosára nőttek a védelmi és biztonsági kiadások, míg az ukrán fegyveres erőkre fordított összeg a tízszeresére. Az állami kiadások összesen 3 billió hrivnyát (30 ezer milliárd forint) tesznek ki, addig a hadikiadások 1,6 billiót (16 ezer milliárd forint). Mindemellett Ukrajna költségvetési bevételei nem haladják meg az 1,4 billiót (14 ezer milliárd forint). "Vagyis további több mint 1,5 billió hrivnyára van szükség a küzdelem folytatásához" - tette hozzá az MTI szerint.
   
 • Az ukrán költségvetés az idén rekordnagyságú, 38 milliárd dolláros (13 ezer milliárd forint) hiánnyal számol. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy a Nyugat segít fedezni ezeket a kiadásokat.
   
 • Ukrajnában október elsejétől katonai nyilvántartásba veszik az egészségügyi vagy gyógyszerész végzettséggel rendelkező nőket - jelentette be szerdán az ukrán parlament biztonsági, védelmi és hírszerzési kérdésekkel foglalkozó bizottságának egyik tagja.  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban rendeletet írt alá a nők önkéntes katonai szolgálatáról. A jogszabály értelmében azok a nők, akiknek a foglalkozása, életkora és egészsége a katonai feltételeknek megfelel, önkéntes alapon kérhetik katonai nyilvántartásba vételüket. Az egészségügyi vagy gyógyszerész végzettséggel rendelkező nőkre október elsejétől kiterjesztik az eddig csak 18 és 60 év közötti férfiakra vonatkozó kiutazási tilalmat is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!